Περιηγήσεις στη Λωρραίνη: Νανσύ

Όταν η μεγάλη σου αγάπη είναι το Στρασβούργο, τότε μπορεί να αντιμετωπίζεις το Νανσύ με κάποια υπεροψία. «Πολύ όμορφη η Πλας Στανισλάς, αλλά αυτό είναι όλο». Μια τέτοια εντύπωση είναι εσφαλμένη και άδικη. Βέβαια, σε μια απόλυτη σύγκριση σπουδαιότητας και μνημείων το Νανσύ μπορεί να υστερεί της πρωτεύουσας της Αλσατίας. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να μειώσει την αυτοτελή αξία της πόλης της Λωρραίνης με την τόσο πλούσια Ιστορία. Βρισκόμαστε άλλωστε στη Γαλλία, δηλαδή τη χώρα της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ιστορικών μνημείων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο… αν φυσικά εξαιρέσουμε την Ιταλία.

Η εντύπωση που δίνει το Νανσύ στον επισκέπτη είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που αφήνουν οι αλσατικές πόλεις ή ακόμη κι αυτό το γειτονικό Μες, η άλλη μεγάλη πόλη της Λωρραίνης. Πουθενά δεν συναντάς τα σπίτια με εμφανή σκελετό από ξύλινα δοκάρια, όπως στην Αλσατία, αλλά και σε τόσα άλλα μέρη της Γαλλίας, από τη Βουργουνδία και την Καμπανία μέχρι τη Βρετάνη. Τα χρώματα και τα διακοσμητικά στοιχεία των κτιρίων παραπέμπουν περισσότερο στον γαλλικό νότο, ακόμη και στην Ιταλία, ιδίως όταν ο ταξιδιώτης τα ανακαλύπτει κάποια ηλιόλουστη μέρα. Η εξήγηση είναι ίσως προφανής κι έγκειται στο ότι το Νανσύ βρισκόταν πάντα στη γαλλική πλευρά του γλωσσικού, και συνακόλουθα πολιτιστικού συνόρου, μεταξύ των περιοχών εξάπλωσης των λατινογενών και των γερμανικών γλωσσών. Τα «εξωτικά» στοιχεία είναι πολύ λίγα κι ο επισκέπτης δεν έχει καμιά αμφιβολία για το ότι βρίσκεται πάντα εντός των ορίων της γαλλικής επικράτειας. Κι έπειτα, το Νανσύ και η περιοχή του δεν γνώρισαν (τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό) τις δραματικές μεταβολές που σημάδεψαν την Ιστορία της Αλσατίας και της Βόρειας Λωρραίνης: οι αλλαγές κυρίαρχου ήταν λιγότερες σε αριθμό και, κυρίως, πολύ πιο ομαλές.

Ι. Ιστορική αναδρομή

Όπως θα διαπιστώσουμε, ιστορικά το Νανσύ είναι σχετικά «νεαρή» πόλη. Η πρώτη μνεία του τοπωνυμίου (ως Nanceiacum) ανάγεται στα 896, αλλά δεν είναι εξακριβωμένη η ύπαρξη κάποιου οικισμού την εποχή εκείνη. Πίσω απ’ το όνομα κρύβεται η κελτική ρίζα nant-, η οποία πρέπει να έδωσε λέξεις που είχαν τη σημασία «κοιλάδα», «ποταμός» ή «έλος». Λαμβανομένων υπόψη των γεωφυσικών χαρακτηριστικών της θέσης στην οποία χτίστηκε το Νανσύ, καμία από τις τρεις σημασίες δεν φαίνεται άστοχη.

Α. Το ανεξάρτητο Δουκάτο της Λωρραίνης

α. Ο Οίκος της Αλσατίας: Η ιστορία του Νανσύ συνδέεται με την ίδρυση του Δουκάτου της Λωρραίνης στα εδάφη της Άνω Λοθαριγγίας. Από το 1047 το Δουκάτο ανήκει στον Οίκο της Αλσατίας. Πιθανώς το 1061, ο δούκας Γεράρδος της Αλσατίας αποφασίζει να χτίσει ένα κάστρο ανάμεσα σε δύο έλη που σχημάτιζαν οι διακλαδώσεις του ποταμού Μερτ. Όπως είναι φυσικό, το κάστρο θα προσελκύσει πληθυσμό και θα δημιουργηθεί ένας οικισμός που θα αρχίσει να αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα, ώστε να εξελιχθεί σε πόλη, έστω και σύμφωνα με τα κριτήρια της εποχής. Η ανάπτυξη αυτή καταδεικνύεται κι από το γεγονός ότι στο πρώτο μισό του 14ου αι. η πόλη οχυρώνεται περιμετρικά με τείχη.

Ο Οίκος τη Αλσατίας θα κρατήσει στα χέρια του τις τύχες της Λωρραίνης για τέσσερις αιώνες. Η δράση των δουκών θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μάλλον διακριτική. Το κύριο μέλημά τους είναι να διασφαλίσουν τουλάχιστον την εδαφική ακεραιότητα του δουκάτου. Άλλωστε, δεν τους ανήκει καν ολόκληρη η Λωρραίνη: τα εδάφη των τριών επισκοπικών περιφερειών του Μες, της Τουλ και του Βερντέν είναι ανεξάρτητα και διοικούνται από τους εκάστοτε επισκόπους τους (το Μες βέβαια θα εξελιχθεί σχετικά γρήγορα σε εμπορική «δημοκρατία», στα πρότυπα άλλων πόλεων της Γερμανίας ή της Ιταλίας). Και στα βορειοανατολικά εκτείνονται τα εδάφη της πανίσχυρης Γερμανικής Αυτοκρατορίας (το 1218, στο πλαίσιο του πολέμου για τη διαδοχή της Καμπανίας, ο Φρειδερίκος Β΄ των Χοχενστάουφφεν πυρπολεί το Νανσύ). Έτσι, κατά το μεγαλύτερο διάστημα του Μεσαίωνα, οι Δούκες της Λωρραίνης είναι βασσάλοι των Γάλλων βασιλέων, τους οποίους και συνοδεύουν συνήθως στις πολεμικές εκστρατείες τους (συνήθως, αλλά όχι πάντα: στη Μάχη της Μπουβίν, το 1214, ο δούκας Θεοβάλδος Α΄ θα πολεμήσει δίπλα στον Γερμανό αυτοκράτορα Όθωνα Δ΄ εναντίον του Φιλίππου-Αυγούστου της Γαλλίας).

β. Από τον Οίκο του Ανζού στον Οίκο του Βωντεμόν: Το 1431 ο δούκας Κάρολος Β΄ ο Τολμηρός πεθαίνει χωρίς επιζώντες άρρενες απογόνους. Η μεγαλύτερη κόρη του, η Ισαβέλλα, είναι παντρεμένη από το 1420 με τον Ρενέ Α΄ του Ανζού. Το δουκάτο περνά στα χέρια του Οίκου του Ανζού, δηλαδή μιας από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της εποχής. Ο Ρενέ εκτός από Δούκας της Λωρραίνης είναι επίσης δούκας του Ανζού και του Μπαρ, κόμης της Προβηγκίας και βασιλιάς της Νάπολης και της Κάτω Ιταλίας, καθώς και τιτουλάριος βασιλιάς της Σικελίας, της Ιερουσαλήμ και της Ουγγαρίας (ουγγρικής μάλλον προέλευσης, ο περίφημος διπλός Σταυρός της Λωρραίνης είναι κληρονομιά ακριβώς της περιόδου της ανδεγαυικής κυριαρχίας: οι Ανδεγαυοί πρέπει να τον υιοθέτησαν ως σύμβολό τους στο διάστημα που βασίλευαν και στην Ουγγαρία)! Για πρώτη φορά η Λωρραίνη διοικείται από έναν ηγεμόνα που δεν εδρεύει στο Νανσύ και για τον οποίο τα εδάφη του στην Ανατολική Γαλλία δεν είναι παρά ένα μικρό τμήμα των συνολικών κτήσεών του. Το γεγονός προκαλεί αντιδράσεις: η διαδοχή αμφισβητείται από τον Αντώνιο του Βωντεμόν, ο οποίος δεν είναι απλώς ο σημαντικότερος βασσάλος των δουκών, αλλά κι ο στενότερος άρρην συγγενής του αποθανόντος δουκός Καρόλου. Η διαμάχη θα ξεπεραστεί μ’ ένα συμβιβασμό. Η Γιολάντα, κόρη του Ρενέ και της Ισαβέλλας θα παντρευτεί τον Φρειδερίκο, γιο του κόμη του Βωντεμόν. Με την εύνοια συγκυριών, ο γάμος αυτός θα προετοιμάσει τη μεταβίβαση του θρόνου της Λωρραίνης στον Οίκο του Βωντεμόν και, κατά κάποιο τρόπο, την επιστροφή του στους απογόνους των αρχικών κυρίαρχων του δουκάτου. Συγκεκριμένα: το 1453 ο Ρενέ θα παραιτηθεί από τον δουκικό θρόνο υπέρ του γιου του, ο οποίος θα διοικήσει τη Λωρραίνη ως Ιωάννης Β΄ μέχρι το θάνατό του, το 1470. Θα τον διαδεχτεί ο γιος του, ο Νικόλαος Α΄, ο οποίος, όμως πεθαίνει νεότατος και ανύπαντρος το 1473 (ψιθυριζόταν ότι είχε δηλητηριαστεί κατόπιν διαταγών του Γάλλου βασιλιά). Έτσι, ως στενότερος άρρην συγγενής κατέλαβε τον θρόνο ο γιος της Γιολάντας και του Φρειδερίκου του Βωντεμόν, ο Ρενέ Β΄. Ο νεαρός δούκας είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και νεαρής του ηλικίας στην αυλή του συνονόματου παππού του (ο Ρενέ Α΄ έζησε μέχρι το 1480) στο Ανζού και στην Προβηγκία. Επρόκειτο όμως να έρθει αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο κίνδυνο που είχε απειλήσει μέχρι τότε τη Λωρραίνη.

Οι Δούκες της Βουργουνδίας κυριαρχούν σε μια εκτεταμένη επικράτεια από την κοιλάδα του Ροδανού μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα. [Κάποια στιγμή θα πρέπει να ασχοληθούμε ειδικά μ’ αυτόν τον ελάσσονα κλάδο των Βαλουά που παραλίγο να χτίσει μια πραγματική αυτοκρατορία και που, σε κάθε περίπτωση, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της μεγαλύτερης ίσως αυτοκρατορίας που γνώρισε η Ευρώπη, αυτής των Αψβούργων του 16ου αι.] Μια μόνο ανορθογραφία σκιάζει τη δόξα τους: ανάμεσα στα εδάφη τους στη Βουργουνδία και στις κτήσεις τους στη Φλάνδρα παρεμβάλλεται το ενοχλητικό Δουκάτο της Λωρραίνης. Τολμηρός, παράτολμος ή ριψοκίνδυνος (Téméraire) για τους φίλους του, τρομερός για τους εχθρούς του, ο δούκας Κάρολος βάζει στόχο να εξαφανίσει το πρόβλημα. Οχυρώνει θέσεις εντός της επικράτειας της Λωρραίνης και τον Νοέμβριο του 1475 καταλαμβάνει το Νανσύ. Εξόριστος πλέον, ο Ρενέ συμμαχεί με τους Ελβετούς για να αντιμετωπίσει τον Κάρολο. Η συμμαχία αποφέρει καρπούς: στις δύο μάχες που θα δοθούν σε ελβετικό έδαφος το 1476 (Γκρανσόν και Μορά/ Μύρτεν), ο στρατός του Βουργουνδού θα συντριβεί και το πυροβολικό του θα καταστραφεί ολοσχερώς. Ο Ρενέ μπορεί να επιστρέψει στην πρωτεύουσά του και να την οχυρώσει, γιατί βέβαια ο Κάρολος είναι σκληρό καρύδι και δεν πρόκειται να παραδεχτεί τόσο εύκολα την ήττα του. Πράγματι, τον Οκτώβριο του 1476 ο Κάρολος εμφανίζεται ξανά κάτω από τα τείχη του Νανσύ μ’ ένα στράτευμα που έχει συγκεντρώσει βιαστικά. Ο Βουργουνδός δεν ακούει τους επιτελείς του που φοβούνται τη μεγάλη αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων και τον συμβουλεύουν να οπισθοχωρήσει στα εδάφη του στο Λουξεμβούργο για να αναδιοργανώσει το στρατό του. Στην αποφασιστικής σημασίας μάχη που δίνεται στις 5 Ιανουαρίου 1477 νότια της πόλης οι δυνάμεις του Ρενέ και οι Ελβετοί συντρίβουν τον στρατό του Καρόλου ο οποίος βρίσκει τον θάνατο. Το πτώμα του θ’ ανακαλυφτεί δύο μέρες μετά σ’ έναν παγωμένο βάλτο, με το πρόσωπο μισοφαγωμένο από τους λύκους. Θα το μεταφέρουν στο Νανσύ και θα καλέσουν τον προσωπικό γιατρό του, ο οποίος θα αναγνωρίσει το άψυχο σώμα του κυρίου του από τα μακριά του νύχια και τις ουλές που είχαν αφήσει προηγούμενες μάχες.

Μετά τη νίκη επί των Βουργουνδών, η ηγεμονία του Ρενέ (μέχρι το 1508) και του γιου του, του Αντώνιου (1508-1544), σηματοδοτούν μια εποχή μεγάλης ακμής για τη Λωρραίνη και το Νανσύ. Επί Ρενέ αρχίζει η ανέγερση των νέων δουκικών ανακτόρων (που θα ολοκληρωθούν από τον Αντώνιο), ενώ ο ίδιος παραγγέλλει (εκπληρώνοντας τάμα του) την κατασκευή της μονής και της εκκλησίας των Φραγκισκανών στα βόρεια του ανακτόρου.

γ. Μεταξύ Γαλλίας και Αψβούργων: Στη συνέχεια, η τύχη της Λωρραίνης καθορίζεται από την επιλογή συμμαχιών. Μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων, της Γαλλίας και της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, οι δούκες της Λωρραίνης θα οδηγηθούν τελικά στην αγκαλιά των δεύτερων, ίσως γιατί ο ισχυρός που βρίσκεται πιο κοντά τρομάζει και περισσότερο. Η επιλογή του δούκα Καρόλου Δ΄, ο οποίος ανέρχεται στην εξουσία το 1625, να συνταχθεί ανοιχτά με τους Αψβούργους, ρίχνει τη Λωρραίνη στη δίνη του Τριακονταετούς Πολέμου. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν ο Κάρολος έρχεται σε ανοιχτή ρήξη με τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ΄ και τον πανίσχυρο καρδινάλιο Ρισελιέ, υποστηρίζοντας τον Γκαστόν της Ορλεάνης, αδελφό του Λουδοβίκου. Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τη Λωρραίνη. Έπειτα τη λεηλατούν οι προτεστάντες Σουηδοί του βασιλιά Γουσταύου-Αδόλφου, για να ξανάρθει η σειρά των Γάλλων. Με τις Συνθήκες της Βεστφαλίας η Γαλλία αποκτά οριστικά τα εδάφη των τριών επισκοπικών περιφερειών της Λωρραίνης, ενώ κατέχει στρατιωτικά τα εδάφη του δουκάτου. Οι δούκες της Λωρραίνης ζουν εξόριστοι μέχρι το 1697, όταν ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ τους επιτρέπει να επιστρέψουν στο Νανσύ.

Φαίνεται παράδοξο, αλλά η Λωρραίνη στην οποία επιστρέφει ο δούκας Λεοπόλδος Α΄ ο Καλός, μολονότι έχει ουσιαστικά καταστεί γαλλικό προτεκτοράτο, βρίσκεται σε πλήρη οικονομική ακμή: ορυχεία, αλυκές, χαρτοποιία, υαλουργία, πορσελάνες και εμπόριο εν γένει αποτελούν τις πηγές πλούτου του Νανσύ. Βοηθούν και η κατά τα φαινόμενα εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία κι η ελπίδα ότι ένας δυναστικός γάμος μεταξύ των οίκων της Γαλλίας και της Λωρραίνης θα μπορούσε να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της δεύτερης. Ιδιωτικά μέγαρα χτίζονται στη νέα πόλη του Νανσύ, αδιάψευστη απόδειξη της ευμάρειας ευγενών και αστών. Αρχίζει η ανέγερση του μεγάλου ναού που πρόκειται να γίνει ο καθεδρικός της πόλης. Ο ίδιος ο δούκας συμβάλλει στην ανοικοδόμηση, παρότι, ακολουθώντας την τάση της εποχής που θέλει τους μονάρχες να κατοικούν εκτός της πρωτεύουσάς τους, μεταφέρει την αυλή του στη Λυνεβίλλ. Η πνευματική ζωή γνωρίζει άνθηση χάρη και στο Πανεπιστήμιο των Ιησουιτών στο γειτονικό Ποντ α Μουσσόν.

Όταν το 1729 πεθαίνει ο Λεοπόλδος, ο διάδοχος βρίσκεται για σπουδές στη Βιέννη, στην αυλή των φίλων και προστατών Αψβούργων. Ο Φραγκίσκος Γ΄ ήταν ο τρίτος γιος του Λεοπόλδου, αλλά οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του είχαν πεθάνει από ευλογιά. Ο νεαρός δούκας επιστρέφει στο Νανσύ με μισή καρδιά. Ήδη ο αυτοκράτορας Κάρολος Στ΄ έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να παντρέψει τον Φραγκίσκο με την κόρη του και μέλλουσα αυτοκράτειρα, τη Μαρία-Θηρεσία. Ο νεαρός περνά δύο χρόνια στο Νανσύ κι έπειτα επιστρέφει στη Βιέννη και στην εκλεκτή της καρδιάς του. Την ίδια ώρα η προοπτική του αυτοκρατορικού γάμου έχει θορυβήσει τη γαλλική αυλή. Ένας δούκας της Λωρραίνης που θα γίνει και αυτοκράτορας είναι ό,τι χειρότερο για τα σχέδια της Γαλλίας η οποία έχει σχεδόν προσαρτήσει τη Λωρραίνη. Αρχίζει ένα διπλωματικό παιχνίδι με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο γαλλικός θρόνος θα δεχτεί τον γάμο μόνο υπό τον όρο ότι ο Φραγκίσκος θα εγκαταλείψει το Δουκάτο της Λωρραίνης. Πράγματι, ο Φραγκίσκος θα παντρευτεί τη Μαρία-Θηρεσία το 1736 και θα αφήσει το 1737 τα πατρογονικά εδάφη στους Γάλλους με αντάλλαγμα την Τοσκάνη (η συμφωνία θα επικυρωθεί το 1738 με τη Συνθήκη της Βιέννης). Κι ενώ ο μέχρι τότε δούκας θα πορευτεί προς την αυτοκρατορική μοίρα του, ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΕ΄ θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για μια ομαλή προσάρτηση της Λωρραίνης. Έφτασε η ώρα να περάσει στο προσκήνιο ο καλός βασιλιάς Στανισλάς.

Β. Στα χρόνια του καλού βασιλιά Στανισλάς

Γόνος μιας από τις επιφανέστερες οικογένειες της πολωνικής αριστοκρατίας, ο Στανισλάος Λεστσύνσκι εκλέγεται βασιλιάς της Πολωνίας το 1704, σε ηλικία 24 ετών, ουσιαστικά χάρη στην υποστήριξη του Σουηδού βασιλέα Κάρολου ΙΒ΄. Η εποχή είναι πολύ δύσκολη για την πάλαι ποτέ πολωνική υπερδύναμη. Περικυκλωμένη από τις μεγάλες ή ανερχόμενες δυνάμεις της εποχής (Ρωσία, Πρωσία, Αυστρία, Σουηδία), η Πολωνία διάγει τα τελευταία χρόνια της ανεξάρτητης ύπαρξής της. Μετά τη συντριβή του προστάτη του, του Καρόλου, στη μάχη της Πολτάβας (1709), ο Στανισλάος εκθρονίζεται. Ενώ έχει περάσει 15 χρόνια στην εξορία (Βεσαραβία, Ρηνανία-Παλατινάτο, Αλσατία), συναντά απρόσμενα τη μεγάλη ευκαιρία. Από το 1715 και τον θάνατο του προπάππου του, του «Βασιλιά-Ήλιου», μονάρχης της Γαλλίας είναι ο ανήλικος Λουδοβίκος ΙΕ΄ (γενν. το 1710). Ο θείος του και αντιβασιλέας Φίλιππος της Ορλεάνης έχει κανονίσει τον γάμο του Λουδοβίκου με την ινφάντα της Ισπανίας. Όταν το 1723 πεθαίνει ο αντιβασιλέας, η μέλλουσα νύφη είναι μόλις 6 ετών. Ο νέος πρωθυπουργός, ο Λουδοβίκος-Φίλιππος των Βουρβώνων, δεν καλοβλέπει αυτή την προοπτική. Ο νεαρός Λουδοβίκος είναι ένας φιλάσθενος έφηβος. Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι θα ζήσει αρκετά ώστε να ενηλικιωθεί. Αν, όμως, ο βασιλιάς πεθάνει πρόωρα, τότε θα τον διαδεχτεί ο δούκας της Ορλεάνης, γιος του νεκρού αντιβασιλέα και μεγάλος αντίπαλος του νυν πρωθυπουργού. Επομένως, πρέπει να βρεθεί γρήγορα μια νύφη για τον Λουδοβίκο: όχι πολύ μεγαλύτερή του, αλλά οπωσδήποτε σε αναπαραγωγική ηλικία και βεβαίως καθολική. Μόνο μια πριγκίπισσα πληροί τις προδιαγραφές αυτές: η κόρη του Στανισλάου Μαρία, την οποία και θα νυμφευθεί ο Λουδοβίκος τον Δεκαπενταύγουστο του 1725, στον Καθεδρικό του Στρασβούργου. Από εξόριστος μονάρχης, ο Στανισλάος προάγεται σε βασιλικό πεθερό. Πιστεύοντας ότι η γαλλική βοήθεια θα αποδειχτεί αρκετή, ο Στανισλάος επιχειρεί να ανακτήσει τον πολωνικό θρόνο: τον Σεπτέμβριο του 1734 επιστρέφει στη Βαρσοβία όπου η Πολωνική Δίαιτα τον επανεκλέγει βασιλέα. Μόνο που η ρωσική αντίδραση είναι άμεση και αποτελεσματική. Μέσα σε λίγες ημέρες ο Στανισλάος εκδιώκεται από την πρωτεύουσά του και καταφεύγει στο Γκντανσκ. Η Γαλλία κρίνει ότι ένας πόλεμος με τους Ρώσους δεν είναι ό,τι το καλύτερο και περιορίζεται να βοηθήσει συμβολικά μόνο τον Στανισλάο. Η επιχείρηση αποτυγχάνει παταγωδώς. Ο Λουδοβίκος, πάντως, δεν ξεχνά τον πεθερό του. Έτσι, το 1737 κι ενώ ο Φραγκίσκος εγκαταλείπει το Νανσύ, ο Λουδοβίκος διορίζει τον Στανισλάο ως ισόβιο δούκα της Λωρραίνης και του Μπαρ. Με τον θάνατο του Πολωνού, η Λωρραίνη θα καταστεί και τυπικά γαλλικό έδαφος.

Είναι βέβαιο ότι ο Λουδοβίκος πιστεύει πως η «μεσοβασιλεία» του εξηντάχρονου πεθερού του δεν πρόκειται να κρατήσει και πολύ. Γερό σκαρί, ο Πολωνός θα διαψεύσει τις προβλέψεις και θα διοικήσει τη Λωρραίνη για σχεδόν τριάντα χρόνια, μέχρι τον θάνατό του το 1766. Βέβαια, η λέξη «διοικήσει» δεν είναι απολύτως ακριβής: στην πράξη, ο Στανισλάος δεν έχει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, μια και η Γαλλία έχει στείλει ως κυβερνήτη της Λωρραίνης τον Ιππότη της Γκαλαιζιέρ με αποστολή να προετοιμάσει το ταχύτερο δυνατό τη μετάβαση του δουκάτου σε καθεστώς γαλλικής κυριαρχίας. Παρόλα αυτά, ο Στανισλάος θα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει αγαπητός στους υπηκόους του και για να διασφαλίσει την υστεροφημία του. Αφήνει κληρονομιά το μνημειακό έργο της πλατείας που θα πάρει (πολύ αργότερα) το όνομά του, θεσπίζει την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης στους κατοίκους της Λωρραίνης, ιδρύει τη Βασιλική Βιβλιοθήκη και τη Βασιλική Ακαδημία του Νανσύ, καθιερώνει ένα στοιχειώδες σύστημα πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης. Με δύο λόγια, ένας αληθινός φωτισμένος μονάρχης, ο οποίος φιλοξενεί στα ανάκτορα της Λυνεβίλλ όλες τις μεγάλες μορφές του Διαφωτισμού, από τον Βολταίρο ως τον Μοντεσκιέ.

Γ. Υπό γαλλική κυριαρχία

Με τον θάνατο του Στανισλάου το 1766 (σε ηλικία 89 ετών και μάλιστα όχι εξαιτίας κάποιας ασθένειας αλλά λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη πέφτοντας στο τζάκι του υπνοδωματίου του στα ανάκτορα της Λυνεβίλλ), η Λωρραίνη και το Νανσύ περνούν οριστικά στη Γαλλία. Τα χρόνια περνούν, κι αν κάποια επανάσταση άλλαξε ριζικά την πόλη αυτή δεν ήταν η Γαλλική, αλλά η Βιομηχανική. Τα ανθρακωρυχεία και η σιδηρουργία μεταβάλλουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Το Νανσύ βγαίνει κατά κάποιο τρόπο κερδισμένο κι από την οδυνηρή ήττα της Γαλλίας στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο του 1870-71 και την απώλεια της Αλσατίας και του Μοζέλλα: στην πόλη συρρέουν όχι μόνον απλοί πρόσφυγες από τις χαμένες για τη Γαλλία περιοχές, αλλά κι ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής και πνευματικής ελίτ τους. Ο πληθυσμός της πόλης υπερδιπλασιάζεται: από 40.000 κατοίκους το 1850, η πόλη ξεπερνά τις 100.000 με την αυγή του 20ού αι. (ο αριθμός παραμένει μέχρι σήμερα σταθερός… για τον Δήμο του Νανσύ, μια και το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα αριθμεί γύρω στις 300.000). Παράλληλα, η συνύπαρξη και η αλληλεπίδραση ανήσυχων επιχειρηματικών, πνευματικών και καλλιτεχνικών ελίτ έχει ως αποτέλεσμα την περίφημη Σχολή του Νανσύ, καθιστώντας την πόλη πραγματική πρωτεύουσα της Αρ Νουβώ. Ο πολυτάλαντος Εμίλ Γκαλλέ, ο επιπλοποιός και διακοσμητής Λουί Μαζορέλλ, οι υαλουργοί αδελφοί Ντάουμ κι ο αρχιτέκτονας Λυσιάν Βάισσενμπύργκερ είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που πρωταγωνίστησαν στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής αυτής ομάδας.

Οι πόλεμοι θα περάσουν αφήνοντας τα σημάδια τους, αλλά το Νανσύ θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, αυτόν της βιομηχανικής πόλης… μέχρι να έρθει η ώρα της παρακμής των ορυχείων και της σιδηρουργίας κι ο επαπειλούμενος οικονομικός μαρασμός. Η πόλη θα αργήσει, αλλά θα αντιδράσει τελικά: αναπτύσσοντας τον τριτογενή τομέα, δίνοντας βάρος στα πανεπιστήμιά της και, φυσικότατα, στον τουρισμό το Νανσύ μπήκε στον νέο αιώνα με περισσότερη αισιοδοξία. Στο Νανσύ μπορεί να βρέχει συχνά, αλλά η εικόνα του δεν είναι γκρίζα!

ΙΙ. Σύντομη περιήγηση

Η υπέροχη Πλας Στανισλάς αποτελεί το κέντρο της πόλης, συνδέοντας την Παλαιά (στα βόρεια) και τη Νέα Πόλη (στα νότια) του Νανσύ. Στα δυτικά και μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης απλώνονται οι νεότερες συνοικίες της που οικοδομήθηκαν κατά τον 19ο αι. και στις αρχές του 20ού: εκεί βρίσκεται το εμπορικό κέντρο, αλλά και διάσπαρτα διάφορα διαμάντια της Αρ Νουβώ.

Α. Η Νέα Πόλη

Η κατ’ όνομα νέα πόλη άρχισε να οικοδομείται στα τέλη του 16ου αι., στα χρόνια του δούκα Καρόλου Γ΄. Μάρτυρας της ανάπτυξης που γνώρισε η πόλη από τα τέλη του 17ου αι., διαθέτει αρκετά δείγματα μπαρόκ αρχιτεκτονικής (όπως τα ιδιωτικά μέγαρα της Πλας ντ’ Αλλιάνς στο ανατολικό άκρο του ιστορικού κέντρου της πόλης), αλλά και νεοκλασσικά οικοδομήματα. Στη Νέα (ή κατ’ άλλους Βασιλική) Πόλη του Νανσύ βρίσκεται και ο ναός του Ευαγγελισμού της Παρθένου, ένα σχετικά λιτό, αλλά κομψό μπαρόκ οικοδόμημα του πρώτου μισού του 18ου αι. Ο ναός έγινε καθεδρικός το 1777 όταν το Νανσύ κατέστη επισκοπική έδρα (με τη μεταφορά της επισκοπής της Τουλ).

Β. Η Πλατεία Στανισλάς

Η Πλατεία Στανισλάς αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του μπαρόκ και του ροκοκό, το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πλέον σε όλη τη μεγαλοπρέπειά του (μετά την ανακαίνιση, ή μάλλον αναπαλαίωση, του 2005). Ο Στανισλάος αποφασίζει την κατασκευή της το 1751 θέλοντας να χαρίσει στην πρωτεύουσά του ένα μνημειώδες έργο το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη δόξα του γαμπρού του, του Λουδοβίκου ΙΕ΄. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ονομαζόταν αρχικά Βασιλική Πλατεία, για να πάρει τη σημερινή ονομασία της στα μέσα του 19ου αι. (όταν και τοποθετήθηκε στο μέσον της το άγαλμα του Στανισλάου στη θέση όπου βρισκόταν άγαλμα του Λουδοβίκου, το οποίο είχε φυσικά γκρεμιστεί στα χρόνια της Επανάστασης). Το έργο ολοκληρώθηκε το 1755, υπό την επίβλεψη του ντόπιου αρχιτέκτονα Εμμανυέλ Ερέ. Η πλατεία περιβάλλεται από κτίρια τα οποία είναι όμοια ως προς τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία τους, αλλά διαφέρουν ως προς το μέγεθος και τον αριθμό των ορόφων (λέγεται ότι το μικρό ύψος των κτιρίων της βόρειας πλευράς οφείλεται τόσο σε λόγους προοπτικής, όσο και για να είναι δυνατή η χρήση πυροβολικού για την άμυνα της πόλης). Το Δημαρχείο του Νανσύ είναι το μεγαλύτερο κτίριο της πλατείας, καθώς καλύπτει ολόκληρη τη νότια πλευρά της. Στην πρόσοψή του μπορεί κανείς να διακρίνει τα εμβλήματα του Στανισλάου: τον ταύρο του οικόσημου των Λεστσύνσκι, τον αετό της Πολωνίας και τον ιππέα της Λιθουανίας. Μεταξύ των κτιρίων της ανατολικής πλευράς, το πρώην μέγαρο του Δημόσιου Ταμείου στεγάζει σήμερα την Όπερα του Νανσύ, ενώ στη δυτική πλευρά η Ιατρική Σχολή είναι εδώ και σχεδόν δύο αιώνες το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης: πλούσια συλλογή ζωγράφων της Αναγέννησης (Περουτζίνο, Τιντορέτο, Ρούμπενς, Καραβάτζο), Γάλλοι ζωγράφοι του 19ου αι, (ανάμεσά τους η «Μάχη του Νανσύ» του Ντελακρουά), ιμπρεσιονιστές (ένας Μανέ) και έργα μοντέρνας τέχνης (ένας Πικάσο) καταλέγονται μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου. Το αξιοπερίεργο; Στη σκάλα που οδηγεί στον δεύτερο όροφο εκτίθεται συλλογή έργων του Φραντσέσκο Καζανόβα, αδελφού του γνωστού Βενετσιάνου γόη.

Στο βορειοδυτικό και στο βορειοανατολικό άκρο της πλατείας υπάρχουν δύο κρήνες με αγάλματα, του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης αντίστοιχα, που δεν διακοσμούν απλώς την πλατεία, αλλά και κρύβουν τις οχυρώσεις. Κι αμέσως μετά την πλατεία, στα βορειοδυτικά, υπάρχει μια αψίδα θριάμβου, απομίμηση αυτής του Σεπτίμιου Σεβήρου στη Ρώμη, την οποία ανήγειρε ο Στανισλάος για να υμνήσει τη δόξα του γαμπρού του (πάλι). Πέρα όμως από τα κτίρια, αυτό που ολοκληρώνει την ασύγκριτη ομορφιά της Πλατείας Στανισλάς είναι οι πύλες της με τα επίχρυσα κάγκελα, έργο του Ζαν Λαμούρ.

Γ. Η Παλαιά Πόλη

Στα βόρεια της Πλατείας Στανισλάς απλώνεται η Παλαιά Πόλη του Νανσύ. Ωστόσο ο επισκέπτης δεν αντιλαμβάνεται αμέσως την αλλαγή: η Πλατεία της Καρριέρ την οποία βλέπει πρώτη και την οποία χρησιμοποιούσαν στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης ως χώρο ιππικών επιδείξεων και τουρνουά αναδιαμορφώθηκε πλήρως από τον Ερέ σύμφωνα με την αισθητική του μπαρόκ. Περιβάλλεται από ιδιωτικά μέγαρα του 18ου αι., ενώ στο βόρειο άκρο της δεσπόζει το κτίριο του Κυβερνείου. Το πραγματικό Νανσύ του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης αρχίζει λίγο βορειότερα. Στο νοτιοδυτικό άκρο σχεδόν της παλιάς πόλης, η Πλατεία Σαιν Επρ αποτελούσε την καρδιά της πόλης κατά τον Μεσαίωνα. Εκεί που βρισκόταν ένας ναός ρωμανικού ρυθμού, σήμερα υψώνεται η Βασιλική του Αγίου Εβέρου_(Saint Epvre), επισκόπου της Τουλ. Μην ξεγελαστείτε, πρόκειται για ένα νεογοτθικό κτίσμα της δεκαετίας του 1860. Προσωπικά βρίσκω το οικοδόμημα αρκετά συμπαθητικό, πολλοί όμως το θεωρούν αποτυχημένο συνδυασμό διαφόρων στοιχείων του γοτθικού ρυθμού, χωρίς την αρμονία και την ομορφιά των αυθεντικών μεσαιωνικών κτισμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο ναός χτίστηκε γρήγορα και, μάλλον πρόχειρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα είναι φασκιωμένος με σκαλωσιές για τα απαραίτητα έργα συντήρησης και αναστύλωσης. Στα στενά δρομάκια βόρεια της Πλατείας Σαιν Επρ υπάρχουν εκλεκτά δείγματα της αρχιτεκτονικής του Ύστερου Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, όπως το μέγαρο του μαρισκάλδου της Λωρραίνης Ιωάννη της Ωσσονβίλλ.

Αν, πάντως, υπάρχει κάποιος δρόμος που μπορεί να δώσει μια ζωντανή εικόνα για το πώς ήταν το μεσαιωνικό Νανσύ, αυτός είναι η μακρόστενη Γκραντ Ρυ (αν φυσικά εξαιρέσουμε τα περίπου τριάντα εστιατόρια κάθε είδους και για κάθε βαλάντιο που υπάρχουν στην αριστερά πλευρά του δρόμου). Στον αριθμό 30, βρίσκεται το σπίτι όπου μετέφεραν το πτώμα του Καρόλου της Βουργουνδίας μετά τη Μάχη του Νανσύ το 1477. Μια πλάκα υπενθυμίζει το γεγονός. Ανηφορίζοντας, συναντάμε τα ανάκτορα των Δουκών της Λωρραίνης, όπου συνδυάζονται στοιχεία ύστερου γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού (λογικό αν θυμηθούμε ότι το ανάκτορο οικοδομήθηκε από τον Ρενέ Β΄ και τον Αντώνιο στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αι.). Αμέσως μετά τα ανάκτορα υπάρχει η Μονή και η Εκκλησία των Φραγκισκανών (αφιερωμένη φυσικά στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης), χτισμένες κατόπιν παραγγελίας του δούκα Ρενέ Β΄. Δείγμα των δεσμών μεταξύ Νανσύ και Αψβούργων, η εκκλησία μέχρι το 1918 δεν ήταν τυπικά γαλλικό έδαφος, αλλά ανήκε στην Αυστρία! Κι αξίζει να σημειωθεί ότι ο καλός κύριος Όττο φον Χάμπσμπουργκ (τα χρόνια του νάχουμε!), ως απόγονος του οίκου παντρεύτηκε το 1951 σ’ αυτήν την εκκλησία (βέβαια, μια και κατά το γαλλικό δίκαιο μόνον ο πολιτικός γάμος είναι έγκυρος, είχε περάσει πρώτα κι από το δημαρχείο του Νανσύ)! Σήμερα τα ανάκτορα, η μονή και η εκκλησία στεγάζουν το Μουσείο Ιστορίας της Λωρραίνης. Μεταξύ των συλλογών του παλατιού, το απόλυτο μαστ είναι η σχεδόν πλήρης σειρά χαλκογραφιών του χαράκτη Ζακ Καλλό με τίτλο «Οι Δυστυχίες του Πολέμου» (εν προκειμένω, του Τριακονταετούς). Στην Εκκλησία των Φραγκισκανών βρίσκονται οι τάφοι των δουκών (π.χ. του Ρενέ Β΄). Αξιοσημείωτο το εντυπωσιακού ρεαλισμού επιτύμβιο ανάγλυφο της συζύγου του Ρενέ, της Φιλίππης του Γκέλντρε (ολλ. Χέλρε).

Στο τέλος της Γκραντ Ρυ υψώνεται η εντυπωσιακή Πύλη της Κραφφ, που είναι σχεδόν ό,τι έχει απομείνει από τις μεσαιωνικές οχυρώσεις και τα τείχη του Νανσύ. Η πύλη κατασκευάστηκε τον 14ο αι., αλλά οι πύργοι της είναι νεότεροι, μια και προστέθηκαν κατά το πρώτο μισό του επόμενου αιώνα.

Μεσαιωνικό, αναγεννησιακό, μπαρόκ, νεοκλασσικό η αρ νουβώ, το ιστορικό κέντρο του Νανσύ διαθέτει μνημεία και αξιοθέατα για όλες τις προτιμήσεις, καταρρίπτοντας τις όποιες φήμες περί μουντής πόλης ή «φτωχού συγγενή». Κι αν όλα αυτά σας είναι αδιάφορα, το Νανσύ είναι η πόλη όπου έδρασε ο περίφημος (ή περιβόητος, c’est selon) Δρ Εμίλ Κουέ (στην πραγματικότητα, απλώς φαρμακοποιός) με τη μέθοδό του της αυθυποβολής, όπως επίσης και η πόλη στην ποδοσφαιρική ομάδα της οποίας έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα ο Μισέλ Πλατινί.  Και για να κλείσω το κείμενο με τις δικές μου προτιμήσεις, το Νανσύ είναι η πόλη όπου δίδαξε ένας από τους σπουδαιότερους ιστορικούς που ασχολήθηκαν με την ελληνιστική περίοδο, ο Εντουάρ Βιλλ.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

30 Σχόλια to “Περιηγήσεις στη Λωρραίνη: Νανσύ”

 1. Δύτης των νιπτήρων Says:

  θα αναγνωρίσει το άψυχο σώμα του κυρίου του από τα μακριά του νύχια και τις ουλές που είχαν αφήσει προηγούμενες μάχες

  Τα μακριά του νύχια;!;
  (στις εικόνες πάντως της βίκι τα έχει κοντοκομμένα, βλέπω) 🙂

  • rogerios Says:

   Καλησπερίζω τον ξενύχτη φίλο! 🙂

   Τι να σου πω τώρα, έτσι λέει ο θρύλος, καθώς ο Κάρολος τάχα μου είχε τη συνήθεια ν’ αφήνει μακριά τα νύχια των χεριών του. Κι εγώ σε όλα τα πορτραίτα του τον βλέπω να έχει μια χαρά νυχάκι, κομμένο και καθαρό! 🙂 (τα ίδια και στον τάφο του στη Μπρυζ). Οπότε μπορεί να είναι και εντελώς παραμύθα (άσε που τελικά μπορεί να μην είναι και σίγουρο ότι βρήκαν το πτώμα του – αλλά πώς να το πεις αυτό και να χαλάσεις τη χαρά πέντε και βάλε αιώνων;).

 2. Καίτη Βασιλάκου Says:

  Ωραία η περιήγηση, Ρογήρε, και η ιστορική αναδρομή.

 3. Snowball Says:

  Πολύ ωραίο άρθρο και πολύ ωραίο blog.

  Καλημέρα και καλό μήνα

 4. Cotsos Says:

  Μετά από πολύ καιρό βρήκα λίγο χρόνο να χαζέψω στη μπογκοσφαίρα και έπεσα σε ένα ακόμα εξαιρετικό θέμα του Ρογήρου!

  Μου θύμησες μια τρομερή εκδρομή πριν μερικά χρόνια με φίλους από τη Λωρραίνη και τα Βόσγια σε Νανσύ, Τουλ, το χωριό της Ζαν ντ΄Αρκ και τη γαλλορωμαϊκή Γραν. Αξέχαστο και το φαγητό σε ένα από εστιατόρια της Γκραν Ρυ 😉

  Επιστρέφω στα κάτεργα, ελπίζοντας να τα ξαναπούμε σύντομα!

  Κατά τα άλλα στηρίζουμε Στρασβούργο, συμπαθούμε Νανσύ (και τις γυναίκες του), μισούμε Μες (ποδοσφαιρικά)!

 5. Cotsos Says:

  Επίσης, κοιτώντας το προηγούμενο θέμα για τον Μεγαλέκο, να αναφέρω ότι το Νανσύ ήταν (είναι ακόμη; ) ένα από σημαντικότερα κέντρα για τις μακεδονικές σπουδές (πολλές διατριβές και δημοσιεύσεις για γλώσσα, θρησκεία, ιστορία του μακεδονικού βασιλείου) με κυριότερο όνομα τον Paul Goukowsky.

  • rogerios Says:

   Καλώς σε ξαναβρίσκω! Μερσί και νάσαι καλά! 🙂

   Τάχουμε ξαναπεί, αλλά έχουμε πολλά κοινά βιώματα, οπότε σ’ αυτά τα θέματα μας πιάνουν οι νοσταλγίες (να δούμε πότε θ’ αξιωθώ να γράψω ποστ για το Στρασβούργο)…
   Πάντως, δεν ξέρω αν είναι περίεργο ή όχι, δεν τρέφω καμια ιδιαίτερη αντιπάθεια στο ποδοσφαιρικό Μες. Άσε που αυτό τουλάχιστον την έσωσε τη θέση του στη Β΄ Εθνική, ενώ «εμείς» θα κάτσουμε και δεύτερη χρονιά στη Γ΄ (δεν υπάρχει πια φως ποδοσφαιρικά στο Στρασβούργο).

   Πολύ σωστά επισημαίνεις την ιδιαίτερη συμβολή του Πανεπιστημίου του Νανσύ στη μελέτη της αρχαιοελληνικής Ιστορίας και ειδικά στα της Μακεδονίας και των ελληνιστικών χρόνων.

   Με ανησύχησες λίγο με τα «κάτεργα»… Ελπίζω να γλιτώσεις γρήγορα απ’ αυτά! 🙂

   Τα λέμε και πάλι!

 6. Αθ. Αναγνωστόπουλος Says:

  Πάρα πολύ ενδιαφέρον και ευανάγνωστο άρθρο! Και ζηλεύω ασφαλώς 😦

  [κάπου υπάρχουν καναδυό άρρεν που δεν κολλάνε]

  • rogerios Says:

   Μερσί, Αθανάσιε! [δεν υπάρχει πάντως λόγος… να ζηλεύεις 😉 ]

   Ευχαριστώ και για τις επισημάνσεις. Διορθώθηκαν αμφότερα σε «άρρην». Νομίζω ότι είναι ΟΚ τώρα (αν όχι, μου το λες).

 7. χαρη Says:

  δυο μέρες δεν μπορεί να λείψει άνθρωπος και ανεβάζεις τέτοια ποστ Ρογήρε…
  🙂
  επανέρχομαι! (έχω εκκρεμότητες και με το προηγούμενο (δεν είναι απειλή 😛 )

  και καλό μήνα!

  • rogerios Says:

   Έε… μην το κάνουμε και θέμα! Ούτε καν δυο ποστ στον ίδιο ημερολογιακό μήνα δεν έχω ακόμη αξιωθεί να δημοσιεύσω. 🙂

   ΟΚ. Πρώτα οι εκκρεμότητες με το προηγούμενο. Έτσι κι αλλιώς τα ποστ μου έχουν τόση σχέση με την επικαιρότητα… 😉

   Καλό μήνα!

 8. γρηγόρης στ. Says:

  Ε, μάλλον σε καλό βγήκε η απουσία σου τόσο καιρό.
  Καταπληκτικός!

 9. sarant Says:

  Α, πολύ ωραίο!

  Έστω και με καθυστέρηση, να ρωτήσω: τα ανάκτορα στη Λυνεβίλ υπάρχουν; Είναι επισκέψιμα; Αξίζουν;

  • rogerios Says:

   Μερσί, φίλτατε!

   Βεβαίως και υπάρχουν τα ανάκτορα της Λυνεβίλλ και μπορεί κανείς να θαυμάσει τουλάχιστον το εξωτερικό τους. Για περισσότερα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2016 (περίπου) μια και το εσωτερικό υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές από φωτιά το 2003 (καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς το μουσείο και το ανακτορικό παρεκκλήσιο). Πάντως και μόνο για το εξωτερικό των κτιρίων αξίζει μια επίσκεψη στη Λυνεβίλλ. Φυσικά, δεν πρέπει κάποιος να περιμένει κάτι ισάξιο ή έστω κοντινό στις Βερσαλλίες (οι οποίες αποτέλεσαν άλλωστε το πρότυπο για τα ανάκτορα αυτής της πόλης της Λωρραίνης).

 10. sarant Says:

  Αντιμερσί, αγαπητέ!

  Είχα ακούσει για τη φωτιά, αλλά αφού cela vaut le detour…

 11. mindkaiser Says:

  Πολύ ζουμερό άρθρο φίλε Ρογήρε. Τα θερμά μου συγχαρητήρια. 🙂

 12. χαρη Says:

  να ‘μαι λοιπόν ξανά, επίορκος ελαφρώς Ρογήρε (διότι προτίμησα πρώτο-πρώτο το ταξιδάκι στο νανσύ και τη λωραίνη μαζί σου από τον μεγαλέκο 😛 )

  αλλά τι ωραίο ταξίδι – είσαι φοβερός «ρεπόρτερ ανά τούς αιώνες* » 🙂 Μού φαίνεται ότι πήγα κιόλας στο νανσύ – αν και θέλω να ξαναπάω…

  και για να σχολιάσω κι εγώ το 1ο σχόλιο τής συζήτησης, αναρωτήθηκε ο Δύτηςγια τα μακριά νύχια: το πρόσεξα κι εγώ, και ομολογώ ότι μού άρεσε – από κάτι τέτοιες μικρολεπτομέρειες για μένα βγαίνει μια πιο πραγματική εικόνα τών εποχών – πιστεύω δλδ ότι ασφαλώς και ο ζωγράφος θα τον ζωγράφιζε κομ ιλ φω και με τα νύχια κομμένα, αλλά ειμαι σίγουρη ότι σπανίως ή ποτέ δεν τά έκοβε ο άνθρωπος – για να τα θυμάται κι ο γιατρός του! 😀

  αυτά, και ευχαριστίες ως συνήθως
  _____________________________
  * κλοπιράϊτ από τον (κακοήθη) (παλαμικόν;) χαρακτηρισμό για τον καβάφη,εννοείται, αλλά σ’ εσένα ταιριάζει με την καλή έννοια!

  • rogerios Says:

   Αγαπητή Χάρη, σ’ ευχαριστώ πολύ! Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν είμαι άξιος για τόσο όμορφους επαίνους. 🙂

   Για τα νύχια του Καρόλου της Βουργουνδίας, ούτε κι εγώ είναι δυνατό να είμαι βέβαιος ( 🙂 ). Κάπου το διάβασα και, όπως ήταν λογικό, μου φάνηκε πολύ γουστόζικο για να το αφήσω να περάσει απαρατήρητο. Από κει και πέρα, ποιος ξέρει; Συχνά αυτού του είδους τα ανεκδοτολογικά είναι και εξαιρετικά αμφίβολης ακρίβειας.

   Πάντως το Νανσύ δεν είναι κι άσχημο. Αν ποτέ η τύχη σε φέρει κοντά του την αξίζει την επίσκεψη.

 13. Ντίνος Says:

  Ωραία περιήγηση, και επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή.
  Βρε το Νανσύ….

  Άντε και πλησιάζουμε στην Αλσατία!
  Λοιπόν, ζητώ προκαταβολικά ως χάρη, όταν έρθει η ώρα της Αλσατίας να συμπεριλάβεις και το νότιο κομμάτι (Μιλούζ Κολμάρ, κλπ).
  Το λέω αυτό γιατί ναι μεν η Μιλούζ ως πόλη μπροστά στο Στρασβούργο δεν πιάνει μία, αλλά όσο αφορά την ιστορία συνολικά της περιοχής υποθέτω πως θα έχει πολύ ενδιαφέρον το όλο μπέρδεμα με τους Γάλλους / Γερμανούς / Ελβετούς.

  • rogerios Says:

   Γειά σου Ντίνο (καιρό είχαμε να τα πούμε 🙂 )!

   Για το Κολμάρ δεν ξέρω τι περισσότερο να πω από όσα διηγήθηκα σε εκείνη τη μακρινή ανάρτηση του Νοεμβρίου του 2009… Για τη Μυλούζ, τώρα, έχεις δίκιο, πρόκειται για τη μόνη αλσατική πόλη που φλέρταρε για καιρό με την ιδέα της ελβετικής συνομοσπονδίας («όνειρο» που πραγματοποιήθηκε για κάποιο διάστημα). Είναι αρκετά παρεξηγημένη, μια και της έχει κολλήσει η στάμπα της βιομηχανικής πόλης, ενώ διαθέτει ένα πολύ συμπαθητικό ιστορικό κέντρο. Κάτι αξίζει να πούμε και για την ιστορία τους.

   Να δούμε ( 😉 )… γιατί πάντα ο μεγάλος (και δύσκολος) στόχος είναι φυσικά το Στρασβούργο.

 14. Ντίνος Says:

  Ο φίλος σου ο Αμπραβανελ φταίει, με παράτησε στο μπλόγκ του με ένα τσούρμο θεοπάλαβους –κυριολεκτικά- και κοντεύω να λαλήσω…
  Ε μα δεν πάει άλλο, θα τα κόψω τα πολλά σούρτα-φέρτα στα μπλόγκ διαφορετικά θα το ρίξω στα ναρκωτικά..

  Έχεις δίκιο για την Κολμάρ, εννοούσα γενικότερα την νότιο Αλσατία.
  Όπως είπες και εσύ, η Μιλούζ ναι μεν έχει χάσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της (γιατί άραγε;) αλλά αν δεν με απατά η μνήμη μου, έχει μια πολύ όμορφη μεσαιωνική κεντρική πλατεία, με το παλιό δημαρχείο, τον καθεδρικό ναό, κλπ.

  Βέβαια, αυτό που μου τραβά το ενδιαφέρον είναι όλο αυτό το μπέρδεμα με τα γειτονικά κράτη, ( πχ Βασιλεία, η πόλη χωρισμένη στα δύο) και το πώς κατάφεραν τελικά οι Αλσατοί με την ιδιαιτερότητά τους να επιβιώσουν ανάμεσα σε τρία κράτη χωρίς να υποχρεωθούν να υιοθετήσουν κάποια «εθνική συνείδηση».
  Δεν ξέρω βέβαια αν αυτό είναι μύθος ή ωραιοποίηση της ιστορίας, δηλ να είχαν μια.. «ελαστικότητα» στην εθνική τους ταυτότητα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
  Νομίζω πως οι Γάλλοι –αλλά και οι Γερμανοί- ήταν για πολλά χρόνια επιφυλακτικοί απέναντί τους.
  Ένα καλό παράδειγμα είναι ο Ντρέιφους, ο οποίος δεν ήταν μόνο Εβραίος αλλά και Αλσατός από την Μιλούζ, δηλαδή διπλά εθνικά ύποπτος…

  Επίσης υπάρχουν αρκετές ‘μαύρες’ ιστορικές σελίδες που αφορούν την περίοδο του Β’παγκοσμίου πολέμου…
  Αποφεύγουν να τα συζητάνε αλλά δυστυχώς η Αλσατία έβγαλε φανατικούς ναζί, και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έβλεπε και με άσχημο μάτι τα περί «άρειας φυλής» και άλλες τέτοιες αηδίες.

  Τέλος πάντων, ακόμα δεν γράφτηκε το άρθρο, και εγώ γράφω για την Αλσατία!
  Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται …

 15. rogerios Says:

  Ντίνο, όπως το πας θα μου δημιουργήσεις ηθική υποχρέωση ταχείας συγγραφής νέας ανάρτησης για την Αλσατία! 🙂

  Όλα όσα επισημαίνεις με βρίσκουν σύμφωνο. Καλά θυμάσαι για το όμορφο ιστορικό κέντρο της Μυλούζ. Και πολύ σωστά τα λες για την αλσατική ταυτότητα, ζήτημα που όντως έχει τις δύσκολες (και δυσνόητες για μας) πτυχές του, όπως και κάποιες σκοτεινές, η διερεύνηση των οποίων είναι έτσι κι αλλιώς ζόρικη υπόθεση (κανείς δεν μιλά ή δεν γράφει για αυτά σήμερα).

  Ουφ… ελπίζω να φανώ σχετικά αντάξιος των προσδοκιών σου εντός λογικής προθεσμίας. 😉

  Για το ζήτημα με τα σχόλια στου Αμπραβανέλ: εμ, γιατί νομίζεις ότι εγώ διστάζω να γράψω οτιδήποτε μόλις θίγεται ζήτημα ικανό να προκαλέσει διχογνωμίες κι αντιπαλότητες. Λόγω ιδιαιτερότητας του θέματος πλακώνουν πικραμένοι όλων των πλευρών (υπαρκτών και ανυπάρκτων) και γίνεται χαμός. Τέσπα, δεν συνεχίζω, αντιλαμβάνομαι ότι η επιλογή μου να μη μπλέκω σε φασαρίες εμπεριέχει και κάποια δειλία, αλλά για μένα είναι καλύτερα έτσι.

 16. Ντίνος Says:

  Και πολύ καλά έκανες, δεν έχουν κανένα νόημα πλέον οι αντιπαραθέσεις στα μπλόγκ.
  Τα αδιέξοδα της Ελληνικής κοινωνίας που είναι κάτι παραπάνω από ορατά σήμερα, ήταν εμφανέστατα εδώ και πολλά χρόνια στις συζητήσεις μας στα μπλόγκ.

  Το φαινόμενο του «ξερόλα» νεοέλληνα που νομίζει ότι κατέχει την μία και μοναδική αλήθεια, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που λειτουργούμε.
  Και οι στρατιές ψευτοπατριωτών, εθνικιστών κλπ, από απελπισμένους νέους ανθρώπους, εξηγεί ίσως το χάλι στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, και πόσο δύσκολο θα είναι να βγούμε από αυτό στο μέλλον.
  Τέλος πάντων.

  Λοιπόν για την πλατεία της Μιλούζ που λέγαμε, βρήκα μια web cam με ζωντανή εικόνα από την place de la Réunion.
  http://www.mulhouse.fr/fr/webcam-place-de-la-reunion-a-mulhouse/
  Δεν είναι κακή…

  • rogerios Says:

   Ντίνο, πολύ καλά μου τα λες! 🙂

   Πράγματι, τα νεοελληνικά αδιέξοδα ήταν εμφανή και στις μπλογκοσυζητήσεις (τουλάχιστον ένα μέρος τους). Ειδικά με τους υπερεθνικιστές είμαι επιφυλακτικός από μικρός: από την Ιστορία τουλάχιστον διαπίστωσα ότι η υπερπατριωτική ρητορεία συνδυαζόταν συνήθως με πράξεις έως και προδοτικές. Από την άλλη, δεν σου κρύβω ότι τα τελευταία χρόνια με έχει αποκαρδιώσει και η στάση πολλών «διεθνιστών»: επιδεικνύουν εντελώς οπαδική διάθεση και σκέψη, φτάνουν σε ακρότητες, κατασκευάζουν τον δικό τους μύθο που συναγωνίζεται επάξια αυτούς των εθνικιστών. Ωστόσο: η επιθυμία κάθε λαού για τον δικό του ιδρυτικό εθνικό μύθο είναι κατά βάση θεμιτή (και αναγκαία για την αυτοεκτίμησή του). Το ζητούμενο είναι να μην ξεπερνά κάποια όρια. Γενικά το ζητούμενο είναι τελικά το μέτρο (μπανάλ, αλλά αληθές). Οι Έλληνες δεν είναι ο περιούσιος λαός, αλλά δεν είναι και μπάσταρδα σκουπίδια, πώς να το κάνουμε. Καλό είναι να εκτιμάμε τους εαυτούς μας, εξίσου αναγκαίο να μάθουμε να εκτιμάμε και τους όποιους άλλους. Η διαφορετικότητα και η ποικιλία είναι πλούτος.

   Τέσπα, δεν ήθελα να κουράσω με γενικές και προφανείς ηθικολογίες, αλλά δεν το απέφυγα (είναι που εδώ και καιρό σκέφτομαι να γράψω κάτι για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά ως συνήθως διστάζω).

   Μερσί για τον ωραίο σύνδεσμο με τη ζωντανή εικόνα από Μυλούζ [δυστυχώς η σπαμοπαγίδα, δεν ξέρω γιατί, τον κακοχαρακτήρισε 🙂 κι έτσι το σχόλιο άργησε να εμφανιστεί – συγγνώμη για την αργοπορημένη αντίδρασή μου). Κατά τα λοιπά, καλό (κι ανασχηματισμένο) Π-Σ-Κ!

 17. Κορνήλιος Says:

  οὔτε θὰ ἤξερα αὐτὴν τὴν πόλι ἂν δὲν εἶχε σπουδάσει ἐκεῖ ἕνας φίλος μου, ποὺ ἔχει τὴν ἡλικία τοῦ πατέρα μου. ὅλα τὰ ἄρθρα του Ῥογήριου πρέπει κάπουτε νὰ τὰ ἐκτυπώσω καὶ νὰ τὰ δέσω σὲ τόμο μὲ τίτλο «Ῥογηριανὰ Ἀνάλεκτα».

  • rogerios Says:

   Κορνήλιε, με σκλαβώνεις! 🙂

   Πάντως, το κακόμοιρο το Νανσύ δεν είναι τόσο δευτεράντζα… 😉

   [μπορώ να ελπίζω ότι όταν εκδοθούν τα Ανάλεκτα θα συνοδεύονται κι από πρωτότυπη ποιητική δημιουργία σου;]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Αρέσει σε %d bloggers: