Ο κύκλος της Ελευσίνας

Ένα ζεστό πρωινό στην καρδιά του καλοκαιριού. Ένα προάστιο στα ανατολικά της Αλεξάνδρειας, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στην Κάνωπο. Ένα προάστιο δίχως τίποτε το ξεχωριστό που φέρει όμως ένα βαρύ όνομα. Ο τόπος αυτός ονομάζεται Ελευσίνα και πρόκειται να γίνει σε λίγο το επίκεντρο κοσμοϊστορικών εξελίξεων.

Κάτι το αλλόκοτο πλανάται: τις προηγούμενες εβδομάδες συνέβησαν πράγματα πρωτόγνωρα. Αλλά, ίσως, αυτός ο παράξενος αέρας να προμηνύει τα ακόμα πιο απρόσμενα που πρόκειται να συμβούν. Πρώτα-πρώτα, μόνο οι θεοί γνωρίζουν αν υπάρχει σπιθαμή εδάφους αιγυπτιακού που να την ελέγχουν οι Λαγίδες. Τα τρία αδέλφια που διεκδικούν το θρόνο, ο Πτολεμαίος (Στ΄) Φιλομήτωρ,  η Κλεοπάτρα (Β΄), και ο νεότερος, ο Πτολεμαίος (Η΄ Ευεργέτης Β΄) που θα μείνει στην Ιστορία με το διόλου τιμητικό προσωνύμιο «Φύσκων» (μια και διέθετε τα τυπικά προσόντα για να διεκδικήσει θέση αντιπροέδρου στη σύγχρονη ελληνική κυβέρνηση), έδειξαν να ξεπερνούν τις διαφορές τους μπροστά στον κοινό κίνδυνο. Εις μάτην! Σ’ έναν πόλεμο που δεν είχε ο ίδιος επιδιώξει, ο Σελευκίδης βασιλιάς Αντίοχος όρμησε σα σίφουνας στην Αίγυπτο, συντρίβοντας όποια αντίσταση συνάντησε. Έφτασε μέχρι τη Μέμφιδα και κάποιοι λένε πως στέφθηκε Φαραώ. Τώρα είναι έτοιμος να καταλάβει την ανυπεράσπιστη Αλεξάνδρεια. Να ολοκληρώσει το θρίαμβο που θα ενώσει τα δύο βασίλεια υπό το στέμμα του. Ν’ αναβιώσει σχεδόν την αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου.

Κι όμως… Ο θριαμβευτής, που έχει στρατοπεδεύσει ακριβώς σ’ αυτήν την Ελευσίνα, δεν είναι βέβαιος για το αν θα μπορέσει να κρατήσει ό,τι κέρδισε στα πεδία των μαχών. Ως τώρα, η Ρώμη παρακολουθούσε τη σύγκρουση των δύο ελληνιστικών βασιλείων από απόσταση. Είχε τους λόγους της: πολεμούσε τους Μακεδόνες κι η σύρραξη ήταν αμφίρροπη. Μα πριν από λίγες μέρες όλα κρίθηκαν στην Πύδνα. Το βασίλειο των Αντιγονιδών δεν υπάρχει πλέον. Κι η Ρώμη είναι ελεύθερη ν’ ασχοληθεί μ’ αυτόν τον «Συριακό» πόλεμο που φαίνεται να έχει τόσο επικίνδυνη γι’ αυτήν κατάληξη.

Ο Αντίοχος έχει ήδη ειδοποιηθεί κι αναμένει την επίσκεψη του Ρωμαίου απεσταλμένου που την προηγούμενη μέρα έφτασε στην Αλεξάνδρεια. Ποιος ξέρει τι να περνά από το μυαλό του Σελευκίδη. Ίσως να τα ξέρει όλα από πριν και να έχει αποδεχτεί το πεπρωμένο. Ίσως πάλι οι θρίαμβοι να έχουν θολώσει την κρίση του και να ελπίζει για το καλύτερο. Ο απεσταλμένος αυτός που τώρα περιμένει δεν είναι άλλωστε παλιός γνώριμος; Φίλος από τα νεανικά χρόνια, τα χρόνια της χρυσής αιχμαλωσίας στη Ρώμη, όταν ο Αντίοχος είχε σταλεί όμηρος, ως εγγύηση για την τήρηση της τόσο επαχθούς Συνθήκης της Απάμειας. Ο Γάιος Ποπίλιος Λαίνας φτάνει στην Ελευσίνα. Ο Αντίοχος τείνει το χέρι του κι ετοιμάζεται ν’ αγκαλιάσει και να φιλήσει τον παλιό του φίλο. Εκείνος, όμως, του απαντά ψυχρά ότι οι χαιρετισμοί πρέπει να περιμένουν. Του δίνει ένα έγγραφο. Το μήνυμα της Συγκλήτου. Ο Αντίοχος διαβάζει βιαστικά, το πρόσωπό του σκοτεινιάζει. Ταραγμένος, ζητεί από τον Ποπίλιο διορία να διαβουλευθεί με τους επιτελείς και τους συμβούλους του πριν του δώσει απάντηση. Ατάραχος ο Ποπίλιος παίρνει το ραβδί του και χαράζει πάνω στο χώμα ένα κύκλο μες στον οποίο βρίσκονται εκείνος κι ο Σελευκίδης. «Βασιλιά, πρέπει να μου δώσεις την απάντηση πριν βγεις απ’ αυτόν τον κύκλο»! Ο Αντίοχος πρέπει να συνειδητοποίησε τότε το μάταιο του πράγματος: «Θα πράξω ό,τι προστάζει η Σύγκλητος»! Έπειτα από αυτό, ο Ποπίλιος αγκάλιασε και φίλησε τον βασιλιά, ενώ τα μέλη της ρωμαϊκής αντιπροσωπείας και του επιτελείου του Σελευκίδη αντάλλαξαν θερμούς χαιρετισμούς και φιλοφρονήσεις.

Τι ζήτησε η Σύγκλητος από το Σελευκίδη; Τίποτε λιγότερο από το να παραχωρήσει (επιστρέφοντάς τα στους Λαγίδες) όλα όσα είχε κερδίσει στη διάρκεια του πολέμου, Αίγυπτο και Κύπρο δηλαδή. Ουδέποτε θριαμβευτής είχε ταπεινωθεί με τέτοιο τρόπο.

«ὁ Ποπίλιος ὁ τῶν Ῥωμαίων στρατηγός, τοῦ βασιλέως πόρρωθεν ἀσπαζομένου διὰ τῆς φωνῆς καὶ τὴν δεξιὰν προτείνοντος, πρόχειρον ἔχων τὸ δελτάριον, ἐν ᾧ τὸ τῆς συγκλήτου δόγμα κατετέτακτο, προύτεινεν αὐτῷ καὶ τοῦτ᾽ ἐκέλευσε πρῶτον ἀναγνῶναι τὸν Ἀντίοχον, ὡς μὲν ἐμοὶ δοκεῖ, μὴ πρότερον ἀξιώσας τὸ τῆς φιλίας σύνθημα ποιεῖν πρὶν ἢ τὴν προαίρεσιν ἐπιγνῶναι τοῦ δεξιουμένου, πότερα φίλιος ἢ πολέμιός ἐστιν. ἐπεὶ δ᾽ ὁ βασιλεὺς ἀναγνοὺς ἔφη βούλεσθαι μεταδοῦναι τοῖς φίλοις ὑπὲρ τῶν προσπεπτωκότων, ἀκούσας ὁ Ποπίλιος ἐποίησε πρᾶγμα βαρὺ μὲν δοκοῦν εἶναι καὶ τελέως ὑπερήφανον: ἔχων γὰρ πρόχειρον ἀμπελίνην βακτηρίαν περιέγραφε τῷ κλήματι τὸν Ἀντίοχον ἐν τούτῳ τε τῷ γύρῳ τὴν ἀπόφασιν ἐκέλευσε δοῦναι περὶ τῶν γεγραμμένων: ὁ δὲ βασιλεὺς ξενισθεὶς τὸ γινόμενον καὶ τὴν ὑπεροχήν, βραχὺν χρόνον ἐναπορήσας ἔφη ποιήσειν πᾶν τὸ παρακαλούμενον ὑπὸ Ῥωμαίων. οἱ δὲ περὶ τὸν Ποπίλιον τότε τὴν δεξιὰν αὐτοῦ λαμβάνοντες ἅμα πάντες ἠσπάζοντο φιλοφρόνως. ἦν δὲ τὰ γεγραμμένα λύειν ἐξ αὐτῆς τὸν πρὸς Πτολεμαῖον πόλεμον» (Πολύβιος, ΚΘ΄, 27, 2-7).

Ο παρεξηγημένος: ο Αντίοχος Δ΄ ο Επιφανής είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πιο παρεξηγημένος μονάρχης της Ελληνιστικής Περιόδου. Η ατυχής για τον Αντίοχο συγκυρία, τουλάχιστον όσον αφορά την υστεροφημία του κατά τον Μεσαίωνα και τους Νεότερους Χρόνους, έγκειται στο ότι υπήρξε ο αντίπαλος του ιουδαϊκού έθνους κατά την εξέγερση των Μακκαβαίων, η οποία οδήγησε στην επανίδρυση ανεξάρτητου ιουδαϊκού κράτους. Λογικό ήταν ο Αντίοχος να πάρει τον ρόλο του απόλυτου κακού και στον ιδρυτικό μύθο του κράτους αυτού και στην μεταγενέστερη εβραϊκή παράδοση. Επιπροσθέτως, η αφομοίωση της τελευταίας από τον χριστιανισμό εξασφάλισε τη διαιώνιση της αρνητικής εικόνας του Σελευκίδη ηγεμόνα: οι Μακκαβαίοι υπήρξαν το πρότυπο του ευγενούς πολεμιστή για τους ιππότες του Μεσαίωνα. Οι Ιωαννίτες Ιππότες έφτασαν μέχρι το σημείο να κατασκευάσουν τη μυθική γενεαλογία τους, έχοντας αναγάγει τις ρίζες τους ακριβώς στους Μακκαβαίους! Έτσι, στη χριστιανική παράδοση ο δυστυχής Αντίοχος κατέληξε να εμφανίζεται ως… Αντίχριστος!

Με τις σχέσεις Αντίοχου και Ιουδαίων, για τις οποίες τόσα έχουν γραφεί, είχαμε ασχοληθεί και στο παρελθόν (έστω και όχι αναλυτικά). Θα υπενθυμίσουμε απλώς ότι ο Αντίοχος ουσιαστικά ενήργησε όπως κι ο οποιοσδήποτε ηγεμόνας που έρχεται αντιμέτωπος με μια εξεγερμένη επαρχία και κινδυνεύει να απωλέσει την κυριαρχία του επί εδαφών και, κυρίως, φόρους που ήλπιζε να εισπράξει. Κανένα ιστορικό στοιχείο δεν μας υποχρεώνει να ερμηνεύσουμε τον ιουδαϊκό πόλεμο του Επιφανούς ως αναμέτρηση Ελληνισμού και Ιουδαϊσμού. Κι αν υπάρχει σε κάποιο βαθμό το στοιχείο της πολιτισμικής σύγκρουσης, αυτή η σύγκρουση αφορά πρωτίστως τάσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της ιουδαϊκής κοινότητας.

Ωστόσο, η δυσφήμηση του Επιφανούς δεν οφείλεται μόνο στην ιουδαιοχριστιανική παράδοση: έχει τις ρίζες της στην ίδια την εποχή του Σελευκίδη ηγεμόνα και στη μεταγενέστερη «κλασσική» γραμματεία. Δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από το να θυμηθούμε τις ιστορίες για τον Αντίοχο που τριγυρνά μεταμφιεσμένος στα καπηλειά της Αντιόχειας συναναστρεφόμενους υποκείμενα της τελευταίας υποστάθμης ή τα λογοπαίγνια «Επιφανής = Επιμανής (δηλ. τρελός για δέσιμο)». Πρόκειται για τις φήμες και τα κουτσομπολιά που μας διασώζει ο Αθήναιος (Δειπνοσοφισταί, Ε΄, 193 δ΄, και Ι΄, 439 α΄), διαβεβαιώνοντάς μας πως προέρχονται από το εικοστό έκτο βιβλίο της Ιστορίας του Πολύβιου. Το μάθημά μας, πάντως, το έχουμε κατανοήσει και ξέρουμε καλά ότι δεν είναι απαραίτητο να παίρνουμε τοις μετρητοίς οτιδήποτε προέρχεται από συγγραφέα της Αρχαιότητας, όσο αξιόπιστος κι αν είναι.

Ι. Σφετεριστής και κάτοχος δοτής εξουσίας;

Α. Από τη γέννηση του Αντίοχου έως την ομηρεία στη Ρώμη

Ενδεικτικό του ελλιπούς χαρακτήρα των γνώσεών μας, ακόμη και για πολύ γνωστές φυσιογνωμίες της Ιστορίας της Αρχαιότητας, είναι το γεγονός ότι αγνοούμε την ακριβή χρονολογία γέννησης του Αντίοχου Δ΄. Η συνηθέστερα αναφερόμενη χρονολογία (-215) δεν είναι παρά η απώτατη δυνατή. Ο Δανός ιστορικός Όττο Μέρκολμ, συγγραφέας της σημαντικότερης ίσως μονογραφίας για τον Σελευκίδη μονάρχη, υπέθετε ότι ο Αντίοχος ο Μέγας και η Λαοδίκη απέκτησαν τον μετέπειτα Επιφανή, τρίτο κατά σειρά γιο τους, μεταξύ 215 και 210 π.Χ., πιθανολογώντας την ηλικία του τελευταίου κατά την άνοδό του στον θρόνο βάσει της εικόνας του στα πρώτα νομίσματά του («Antiochus IV of Syria», Gyldendalse Boghandel, Κοπεγχάγη 1966). Ο Εντουάρ Βιλλ, από τη μεριά του, θεωρούσε πιθανότερη μια χρονολογία κοντά στο 205 (Edouard Will «Histoire politique du monde hellénistique», Presses universitaires de Nancy, 2η έκδ. 1979-1982, επανέκδ. Seuil, Παρίσι 2003, τ. ΙΙ, σελ. 353). Μια πρόσφατη μελέτη υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη ζητούμενη χρονολογία στο 212 π.Χ. Αρκετοί, βασιζόμενοι σε νύξεις του Τίτου Λίβιου και του Αθήναιου, υποστηρίζουν ότι ο Αντίοχος ονομαζόταν αρχικά Μιθριδάτης κι ότι πήρε το όνομα με το οποίο βασίλεψε αργότερα όταν πέθανε μετά από ασθένεια (το -193;) ο μεγαλύτερος αδελφός του που ονομαζόταν κι αυτός Αντίοχος.

Όπως είναι φυσικό, η ζωή του Επιφανούς καθορίσθηκε από τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του βασιλείου του πατέρα του. Κι αν οι αρχικές επιτυχίες του Αντίοχου του Μεγάλου, στο Ιράν και την Κοίλη Συρία, τοποθετούν το απόγειο της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών γύρω στο 200 π.Χ., η συντριβή της Μαγνησίας, η ανεξήγητη απροθυμία του μεγάλου βασιλέα να επιδιώξει μια δεύτερη ευκαιρία στη σύγκρουση με τη Ρώμη και την Πέργαμο και η ταπεινωτική συνθήκη της Απάμειας (188) βυθίζουν το κράτος της Αντιόχειας (όπως είχαμε δει σε παλαιότερη ανάρτηση) σε συνθήκες βαθιάς κρίσης. Για να διασφαλίσουν την τήρηση των όρων της συνθήκης, οι Ρωμαίοι ζητούν την παράδοση είκοσι ομήρων: ανάμεσά τους βρίσκεται κι ο νεαρός πρίγκιπας Αντίοχος. Επρόκειτο φυσικά για αιχμαλωσία σε χρυσό κλουβί φιλοξενίας αντάξιας ενός πρίγκιπα. Στα χρόνια της παραμονής του στη Ρώμη, ο Αντίοχος έχει την ευκαιρία να συνάψει σχέσεις φιλίας με πολλούς Ρωμαίους αριστοκράτες, να μελετήσει από κοντά το πολίτευμα, τους θεσμούς και το δικαστικό σύστημα της Ρώμης, να καλλιεργήσει τα πνευματικά του ενδιαφέροντα. Σε χρόνο άγνωστο σε μας, πάντως, έρχεται η στιγμή της… αλλαγής φρουράς: ο Αντίοχος αντικαθίσταται ως όμηρος από τον ανηψιό του Δημήτριο, πρωτότοκο γιο του βασιλιά Σέλευκου Δ΄, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Αντίοχο Γ΄ στα τέλη του 188. Για ποιο λόγο δέχθηκε ο Σέλευκος να παραδώσει τον διάδοχό του; Προφανώς γιατί δεν θα είχε άλλη επιλογή: βρισκόταν σε αδυναμία να αποπληρώσει εμπρόθεσμα την οφειλόμενη στη Ρώμη πολεμική αποζημίωση. Ο Αντίοχος από την πλευρά του, αφήνοντας τη Ρώμη δεν επέλεξε να επιστρέψει στη Συρία, αλλά προτίμησε να πάει να ζήσει στην Αθήνα για να απολαύσει την πνευματική ζωή της.

Β. Στον θρόνο της Αντιόχειας

α. Η σκοτεινή άνοδος: Κανένας Σελευκίδης δεν είχε ως τότε κληθεί να βασιλέψει σε τόσο αντίξοες συνθήκες όσο ο Σέλευκος Φιλοπάτωρ: με μεγάλες εδαφικές απώλειες (ό,τι βρισκόταν στα δυτικά του Ταύρου), υποχρέωση αφοπλισμού, τσαλακωμένο γόητρο (κι άρα μικρές δυνατότητες άσκησης αποτελεσματικής διπλωματίας) και οφειλή υπέρογκης πολεμικής αποζημίωσης και, τέλος, με τον διάδοχό του όμηρο, έχει ουσιαστικά δεμένα τα χέρια του. Η άτυχη βασιλεία του τερματίζεται άδοξα και πρόωρα το 175 όταν τον δολοφονεί ο «επί των πραγμάτων» (ο πρωθυπουργός του, δηλαδή) Ηλιόδωρος. Απλή ανακτορική ίντριγκα (ο Ηλιόδωρος είχε πιθανότατα έρθει σε ρήξη με τον Σέλευκο, ίσως για τους αδέξιους χειρισμούς του στο ιουδαϊκό ζήτημα, και μπορεί να έκρινε ότι δεν είχε άλλο τρόπο για να σώσει τον εαυτό του) ή σχέδιο συνωμοσίας που εξυφάνθηκε στην Πέργαμο και στη Ρώμη, ενδεχομένως εν γνώσει αυτού που επρόκειτο να επωφεληθεί από τον θάνατο του βασιλιά; Ως συνήθως, η απάντηση αγνοείται, οι υποθέσεις επιτρέπονται. Σε κάθε περίπτωση, μαθαίνοντας τη δολοφονία του αδελφού του, ο Αντίοχος άφησε την Αθήνα και βρέθηκε στην Πέργαμο. Εκεί, ο βασιλιάς Ευμένης του έδωσε το βασιλικό διάδημα και έδωσε εντολή στον αδελφό του, τον Άτταλο, να συνοδέψει τον Σελευκίδη στην Αντιόχεια. Λίγες εβδομάδες αργότερα έφτανε κι από τη Ρώμη η επίσημη αναγνώριση της Συγκλήτου [Claire Préaux «Le Monde Hellénistique (La Grèce et l’Orient, 323-146 av. J.-C.)», coll. Nouvelle Clio, PUF, Παρίσι 2002 (4η έκδ., 1η έκδ. 1978), τ. 1, σελ. 168].

Φτάνοντας στην Αντιόχεια, την οποία είχε ήδη εγκαταλείψει ο συνωμότης βασιλοκτόνος Ηλιόδωρος, ο Επιφανής βρήκε στον θρόνο τον ανήλικο συνονόματο ανηψιό του, τον οποίο είχαν ανακηρύξει βασιλιά κύκλοι της αυλής. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Αντίοχος ανέχτηκε για λίγα χρόνια τον νεαρό συμβασιλέα του, αλλά έπειτα διέταξε έναν «υπουργό» του, τον Ανδρόνικο, να δολοφονήσει τον μικρό! Όλα αυτά καταγράφονται με αρκετές επιφυλάξεις, γιατί η βασική μαρτυρία είναι ένα απόσπασμα του Διόδωρου (Λ΄, 7, 2) όπου γίνεται λόγος για τη δολοφονία κάποιοι Αντιόχου του Σελεύκου από κάποιον Ανδρόνικο. Ένα βαβυλωνιακό χρονικό, από την άλλη, αναφέρει τη θανάτωση ενός Σελευκίδη τον Οκτώβριο του 170 π.Χ., μόνο που τον ονομάζει Αντίοχο Αντιόχου! Πριν τρέξουμε να δεχτούμε την παράτολμη εκδοχή ότι ο Επιφανής σκότωσε τον ίδιο του τον γιο, είναι πιο φρόνιμο να ακολουθήσουμε την οικονομικότερη εξήγηση, αυτή του Μέρκολμ (όπ.π., σελ. 38 επ.) και του Βιλλ (όπ.π., τ. ΙΙ, σελ. 306): αναγνωρίζοντας τον μικρό συνονόματό του ως συμβασιλέα, ο Αντίοχος τον υιοθέτησε κιόλας.

β. ο Αντίοχος πεφωτισμένος μονάρχης: Όπως διαπιστώνουμε, ο Αντίοχος ξεκινά τη βασιλική σταδιοδρομία του με βαρίδια στα πόδια. Αποκτά την εξουσία με τις ευλογίες των δύο αντιπάλων του βασιλείου του και μετά τη δολοφονία του αδελφού του, έγκλημα στο οποίο ίσως και να μην είναι αμέτοχος. Λερώνει τα χέρια του με το αίμα του ανηψιού του. Και κληρονομεί από τον αδελφό του σημαντικό μέρος του χρέους προς τη Ρώμη, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη αποπληρωθεί. Τέλος, η υποστήριξη της Ρώμης δεν είναι βεβαίως άδολη: ανά πάσα στιγμή, με την παραμικρή λάθος κίνηση, ο Αντίοχος διατρέχει τον κίνδυνο να δει τον ανηψιό του Δημήτριο (τυπικά νόμιμο διάδοχο του θρόνου) να αποβιβάζεται μαζί με κάποιο Ρωμαίο αξιωματούχο (Will, όπ.π., σελ. 307).

Κι όμως… Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Αντίοχου αναδεικνύουν έναν ικανό μονάρχη, αφοσιωμένο στην αναδιοργάνωση του κράτους του. Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη διοικητική οργάνωση και τους θεσμούς των πόλεων, στο δικαστικό σύστημα, εμπνευσμένες πιθανώς σε σημαντικό βαθμό από τα ρωμαϊκά πρότυπα. Ανασυγκρότηση των στρατιωτικών δυνάμεων του βασιλείου (κατά παράβαση των όρων της Συνθήκης της Απάμειας. Κι επιπλέον πλήθος χορηγιών και δωρεών προς τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Με πιο φιλόδοξο σχέδιο στην κατηγορία αυτή την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα (ήδη το 174 π.Χ. αναθέτει στον Ρωμαίο αρχιτέκτονα Δέκιμο Κοσσούτιο την εκπόνηση των σχεδίων). Προσφορά αντάξια αυτού που ήδη έχει υιοθετήσει τη λατρευτική επίκληση του Θεού Επιφανούς στην αγαπημένη πόλη του.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, οι κινήσεις του Αντίοχου είναι μετρημένες. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ενοχληθούν η Πέργαμος κι η Ρώμη. Αν υπάρχει κάποιο σχέδιο εκστρατείας αυτό πρέπει να έχει να κάνει με τις Άνω Σατραπίες και τον ιρανικό χώρο ειδικότερα. Τα επιτεύγματα της «Αναβάσεως» του πατέρα του αποδεικνύονται εύθραυστα, ενώ οι Πάρθοι γίνονται ξανά απειλητικοί. Ο σχεδιασμός είναι λογικός, αλλά γίνεται χωρίς να λάβει υπόψη την παραφροσύνη που χαρακτηρίζει κάποιες κλίκες των ανακτόρων της Αλεξάνδρειας…

ΙΙ. Ο κακότυχος: εκστρατείες, σχέδια κι ανεκπλήρωτοι στόχοι

Α. Η σύγκρουση με την Αίγυπτο

α. Το βασίλειο των Λαγιδών μετά τον θάνατο του Πτολεμαίου του Επιφανούς και τα αίτια του πολέμου: Στις αρχές του δεύτερου αιώνα π.Χ., η Αίγυπτος βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Απουσία ισχυρής εξουσίας, εσωτερικά προβλήματα, με εξεγέρσεις του ιθαγενούς πληθυσμού, οικονομική κρίση που την επιδείνωσε η απώλεια της Κοίλης Συρίας και των εισοδημάτων της. Μετά τον θάνατο του Πτολεμαίου Ε΄ του Επιφανούς, η αντιβασιλεία ασκείται από τη βασίλισσα Κλεοπάτρα Α΄ (κόρη του Αντίοχου Γ΄ και αδελφή του Αντίοχου του Επιφανούς) στο όνομα του ανήλικου γιου της, του Πτολεμαίου Φιλομήτορος. Όταν η Κλεοπάτρα πεθαίνει, το -176, η εξουσία περνά σε δύο αυλικούς, τον Ευλαίο και τον Ληναίο. Αμφότεροι φαίνεται να ενσαρκώνουν το γνωστό πρότυπο του διεφθαρμένου κι ανάξιου αυλικού. Οπωσδήποτε αποδεικνύονται πολύ κατώτεροι των κρίσιμων περιστάσεων της εποχής. Όλες πάντως οι πηγές συμφωνούν στο ότι αυτοί οι δύο είναι οι εμπνευστές της πολεμικής σύγκρουσης με τη Συρία.

Ο Εντουάρ Βιλλ αναρωτιόταν εύλογα για το ποιοι λόγοι μπορεί να ώθησαν τους δύο αντιβασιλείς σε ένα πόλεμο που, εκ των υστέρων και με τα στοιχεία που διαθέτουμε, ισοδυναμούσε με αυτοκτονία για το κλονισμένο βασίλειο των Λαγιδών: κίνηση αντιπερισπασμού που θα μπορούσε να εδραιώσει τη θέση του Ευλαίου και του Ληναίου ως κατόχων της εξουσίας στην Αλεξάνδρεια; Η ιδέα ότι η ανάκτηση της πλούσιας Κοίλης Συρίας θα βοηθούσε να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα της Αιγύπτου; Αβάσιμες πληροφορίες ότι η θέση του Αντίοχου στην εξουσία ήταν σε κίνδυνο: ή ότι ετοιμαζόταν να εκστρατεύσει προς το Ιράν για να αντιμετωπίσει την παρθική απειλή; ή, μήπως, ότι πολλοί στην Κοίλη Συρία νοσταλγούσαν την πτολεμαϊκή διοίκηση κι ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν στην επιστροφή της ( όπ.π., σελ. 313); Ό,τι κι αν συνέβη στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η απόφαση για πόλεμο κατά των Σελευκιδών είχε παρθεί στην Αλεξάνδρεια από πολύ νωρίς: πρεσβεία του Αντίοχου, η οποία, μάλλον το -175, είχε μεταβεί στην Αλεξάνδρεια για να παραστεί είτε στον γάμο του Φιλομήτορος με την αδελφή του είτε στα πρωτοκλήσιά του (την πρώτη επίσημη εκφώνηση των τίτλων του), συνάντησε τέτοια εχθρότητα που οι απεσταλμένοι μόλις επέστρεψαν στην Αντιόχεια ενημέρωσαν τον βασιλιά τους ότι θα έπρεπε να ετοιμάζεται για πόλεμο με τους Λαγίδες:

«Ἀποσταλέντος δὲ εἰς Αἴγυπτον Ἀπολλωνίου τοῦ Μενεσθέως διὰ τὰ πρωτοκλίσια τοῦ Φιλομήτορος βασιλέως μεταλαβὼν Ἀντίοχος ἀλλότριον αὐτὸν τῶν αὐτοῦ γεγονέναι πραγμάτων τῆς καθ’ αὑτὸν ἀσφαλείας ἐφρόντιζεν» (Μακκαβαίων Β΄, 4, 21).

Η άφρων πρωτοβουλία των αντιβασιλέων της Αλεξάνδρειας ίσως και να εξυπηρετούσε τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Ο Αντίοχος γνώριζε ότι ο στρατός των Λαγιδών δεν ήταν ιδιαιτέρως αξιόμαχος. Και καθώς η Συνθήκη της Απάμειας δεν περιείχε καμία σχετική απαγόρευση, η Αίγυπτος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν επιτρεπόμενο και εφικτό στόχο εδαφικής επέκτασης. Όσο για τους Ρωμαίους, απασχολημένοι με τα προβλήματα που τους προκαλούσε ο Περσέας, υπολόγιζαν ότι μια σύρραξη μεταξύ Αιγύπτου και Συρίας θα απέκλειε κάθε ενδεχόμενο να βοηθήσει η μία ή η άλλη τη Μακεδονία.

β. Πρώτη φάση του Στ΄ «Συριακού» Πολέμου: Η Αλεξάνδρεια (όπου τα αδέλφια του Φιλομήτορος ανακηρύχθηκαν συμβασιλείς του) κήρυξε τον πόλεμο που κατά σύμβαση ονομάζουμε Στ΄ Συριακό το 170. Οι εχθροπραξίες άρχισαν όμως την επόμενη χρονιά. Ο αιγυπτιακός στρατός προσπάθησε να εισβάλει στα εδάφη των Σελευκιδών με σκοπό να ανακτήσει την Κοίλη Συρία. Με την πρώτη σύγκρουση ο στρατός του Πτολεμαίου υπέστη πανωλεθρία. Οι δυνάμεις του Αντίοχου πέρασαν αμέσως στο αιγυπτιακό έδαφος, κατέλαβαν το Πελούσιο και κινήθηκαν προς δυσμάς. Στην Αλεξάνδρεια, η συντριβή έφερε ανακατατάξεις: οι Ευλαίος και Ληναίος κρίθηκαν υπεύθυνοι της στρατιωτικής συμφοράς, εκδιώχθηκαν και τη θέση τους πήραν δύο αντίπαλοί τους, ο Κινέας και ο Κομανός που ζήτησαν διαπραγματεύσεις. Ο Αντίοχος δεν τις αρνήθηκε, αλλά συνέχισε την προέλασή του φτάνοντας μέχρι τα περίχωρα της Αλεξάνδρειας. Ο Σελευκίδης συνάντησε τον (ανηψιό του) βασιλιά της Αιγύπτου και ήρθαν σε συμφωνία, οι όροι της οποίας θα έθεταν προφανώς την Αίγυπτο υπό την κηδεμονία του Αντιόχου. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις στην πρωτεύουσα, όπου μόνος βασιλιάς ανακηρύχθηκε ο νεότερος αδελφός του Φιλομήτορος. Ο Αντίοχος επιχείρησε να καταλάβει την Αλεξάνδρεια, αλλά διαπιστώνοντας (τέλος του 169) ότι αυτό ήταν αδύνατο γύρισε στο βασίλειό του, κρατώντας το Πελούσιο και κάποια άλλα αιγυπτιακά εδάφη και περιμένοντας να βοηθήσει τα σχέδιά του ο ενδεχόμενος εμφύλιος μεταξύ των δυο Πτολεμαίων.

γ. Δεύτερη φάση του Στ΄ «Συριακού» Πολέμου: η ταπείνωση της Ελευσίνας. Αντί όμως να επακολουθήσει εμφύλιος, συνέβη αυτό που δεν υπολόγιζε ή, πάντως, απευχόταν ο Αντίοχος. Από τη Μέμφιδα, όπου είχε καταφύγει, ο Φιλομήτωρ ήρθε σε συνεννόηση και συμφιλιώθηκε με την αδελφή και τον μικρό αδελφό του. Ο πόλεμος ξανάρχιζε. Αυτή τη φορά ο Σελευκίδης δεν μπορούσε να ισχυρισθεί ότι βρισκόταν σε θέση άμυνας ή ότι εισέβαλε στην Αίγυπτο για να προστατέψει τον Φιλομήτορα με τον οποίο είχε συνάψει συμφωνία. Η μόνη δικαιολογία που μπορούσε να προβάλει ήταν ότι ο Φιλομήτωρ είχε παραβιάσει τη συμφωνία τους. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα ήταν πολύ απλούστερα για τον Επιφανή σε πρακτικό επίπεδο. Κάνοντας σχεδόν περίπατο απέκτησε τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της Αιγύπτου. Η μόνη ελπίδα των Πτολεμαίων ήταν η εξωτερική βοήθεια. Για τον σκοπό αυτό προσέγγισαν την Αχαϊκή Συμπολιτεία, αλλά φαίνεται ότι προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της Ρώμης. Αυτή ακριβώς ήταν κι η τελευταία ελπίδα τους. Άλλωστε οι ρωμαϊκές λεγεώνες που πολεμούσαν τους Μακεδόνες ανεφοδιάζονταν με αιγυπτιακό σιτάρι. Οι Λαγίδες ζήτησαν τη διαμεσολάβηση της Ρώμης. Αυτή τη φορά, η Σύγκλητος έστειλε διπλωματική αντιπροσωπεία υπό τον Γάιο Ποπίλιο Λαίνα, σημαντική προσωπικότητα και παλιό γνώριμο του Αντίοχου. Φυσικά, σε θέματα πολιτικής ο Ρωμαίος αξιωματούχος που εκπροσωπεί τη χώρα του δεν πρόκειται να υπολογίσει την όποια φιλία του με κάποιον ξένο μονάρχη. Αποκλειστικό του μέλημα είναι να φέρει σε πέρας την αποστολή του υπερασπίζοντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της Ρώμης.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Σύγκλητος έδωσε στον Ποπίλιο οδηγίες να χειριστεί την υπόθεση αναλόγως της εξέλιξης του Μακεδονικού Πολέμου. Ο πρέσβης θα πρέπει επομένως να είχε στα χέρια του δύο διαφορετικά μηνύματα της Συγκλήτου προς τον Αντίοχο. Ένα σκληρό τελεσίγραφο σε περίπτωση νίκης των Ρωμαίων στον πόλεμο κατά του Περσέα κι ένα πιο διαλλακτικό κείμενο σε περίπτωση που εξακολουθούσε να επικρατεί στασιμότητα στο μακεδονικό μέτωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ποπίλιος δεν βιάστηκε να μεταβεί στην Αλεξάνδρεια ή να συναντήσει τον Αντίοχο. Αντίθετα, την άνοιξη του 168 π.Χ. πήγε στη Δήλο όπου και περίμενε την έκβαση των συγκρούσεων στη Μακεδονία. Μόνο όταν πληροφορήθηκε τον ρωμαϊκό θρίαμβο στην Πύδνα (Ιούνιος 168 π.Χ.) ξεκίνησε και μέσω Ρόδου έφτασε στην Αλεξάνδρεια (μέσα Ιουλίου). Ακολούθησε η συνάντηση με τον Αντίοχο στην Ελευσίνα που περιγράψαμε στην αρχή. Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της απόφασης της Συγκλήτου που παρέδωσε ο Ποπίλιος στον Αντίοχο και ποιες ακριβώς ήταν οι απειλές που περιείχε. Πιθανώς να αρκούσε η αναφορά του ότι μη συμμόρφωση του Αντίοχου προς τις επιταγές της Συγκλήτου θα οδηγούσε τη δεύτερη να μην τον θεωρεί πλέον φίλο της Ρώμης. Ίσως πάλι το μήνυμα να περιείχε σαφείς απειλές όχι μόνον πολέμου, αλλά και απελευθέρωσης του Δημήτριου κι αποστολής του στη Συρία με τις ευλογίες της Ρώμης ως νομίμου κατόχου του θρόνου της Αντιόχειας (Will, όπ.π., σελ. 322). Όποιο, πάντως, κι αν ήταν το ακριβές περιεχόμενο, ο Επιφανής συμμορφώθηκε προς τις ρωμαϊκές απαιτήσεις. Τα στρατεύματά του εκκένωσαν την Αίγυπτο και την Κύπρο. Όλα τα κέρδη από τον Στ΄ Συριακό Πόλεμο έγιναν καπνός. Και ο Αντίοχος, κάνοντας την καρδιά του πέτρα, αμέσως μετά την επιστροφή του στην πρωτεύουσά του, έστειλε πρεσβεία στη Ρώμη για να συγχαρεί τη φίλη και σύμμαχο για τον θρίαμβό της στην Πύδνα. Η ταπείνωση είχε ολοκληρωθεί. Όπως επισήμαινε τόσο εύστοχα ο Βιλλ ( όπ.π.).

«Ο Αντίοχος, που νόμισε ότι μπορούσε να δράσει κατά το δοκούν σε μια ζώνη όπου εκτιμούσε ότι δεν επεκτείνονταν τα ρωμαϊκά συμφέροντα, έπεφτε ξανά, με βία κατά μείζονα λόγο προσβλητική από τη στιγμή που δεν είχε ασκηθεί με τη δύναμη των όπλων, στην αρχική του κατάσταση του μονάρχη τον οποίον απλώς ανέχεται η Ρώμη υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπεράσει τα όρια που εκείνη καθορίζει».

Β. Η εκστρατεία στην Ανατολή

α. Από την Ελευσίνα στη Δάφνη: Για πολλούς ιστορικούς η ταπείνωση της Ελευσίνας πρέπει να ήταν η χαριστική βολή στην εύθραυστη ψυχική ισορροπία του μονάρχη. Ο Ταρν, από την άλλη, ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξε ότι μετά την Ελευσίνα, ο Επιφανής αντέδρασε ψύχραιμα στην, αναμενόμενη, δυσμενή εξέλιξη, διαγράφοντας αμέσως ένα αποτυχημένο κεφάλαιο της σταδιοδρομίας του και αφοσιώθηκε εκ νέου στα σχέδια για την εκστρατεία στις Άνω Σατραπείες, των οποίων την υλοποίηση είχε εμποδίσει η αναγκαστική εμπλοκή του στον πόλεμο με την Αίγυπτο (W. W. Tarn «The Greeks in Bactria & India», Cambridge University Press, 2η έκδ. 1951, 3η αναθεωρημένη 1997). Ο Βιλλ θεωρούσε ιδιαιτέρως ελκυστική την εξήγηση αυτή, καθόσον αντικαθιστά μια φερόμενη ως παθολογική συμπεριφορά με τη λογική (όπ.π., σελ. 347). Σε κάθε περίπτωση, ο Σελευκίδης δεν φαίνεται να απασχολεί τα χρονικά μέχρι την άνοιξη του -166 και τη διοργάνωση των περίλαμπρων εορτών της Δάφνης.

Σ’ αυτό το αριστοκρατικό προάστιο της Αντιόχειας, ο Επιφανής διοργάνωσε τις μεγαλύτερες γιορτές που είχε δει ως τότε ο κόσμος της Αρχαιότητας. Οι γιορτές της Δάφνης περιλάμβαναν συμπόσια, πομπές και συμβολικές αναπαραστάσεις, αγώνες μονομάχων (κατά τα ρωμαϊκά γούστα που είχε αποκτήσει ο Αντίοχος στα χρόνια της παραμονής του στην Αιώνια Πόλη) και εντυπωσιακές παρελάσεις στρατευμάτων. Όπως είναι αναμενόμενο, αρχαίοι και σύγχρονοι ερμήνευσαν τις διαρκείας ενός μηνός γιορτές ως ένδειξη της μεγαλομανίας του Αντίοχου. Χρειάζονται, πάντως, περισσότερα για τη διοργάνωση εορτών τέτοιου μεγέθους. Οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι στόχος του Επιφανούς ήταν να ανταγωνισθεί τις γιορτές που διοργάνωσε στη Αμφίπολη την άνοιξη του -167 ο θριαμβευτής της Πύδνας Αιμίλιος Παύλος. Πιο πιθανό είναι η πανήγυρις της Δάφνης να αποσκοπούσε να δοξάσει το κύρος και την ισχύ του κράτους των Σελευκιδών: η ισχύς είχε στρατιωτικά αποδειχθεί στην Αίγυπτο (παρά το διπλωματικό ατύχημα της Ελευσίνας), άλλωστε ο Αντίοχος είχε προσθέσει στους τίτλους του και αυτόν του Νικηφόρου. Κι επρόκειτο να επιβεβαιωθεί με τη σχεδιαζόμενη εκστρατεία στην Ανατολή… Επισημαίνουμε παρεμπιπτόντως, και την ευφάνταστη ερμηνεία του Ταρν: στηριζόμενος σε κάποια νομίσματα του Ευκρατίδη, ο οποίος καθίσταται ηγεμόνας της Βακτριανής εκείνη την εποχή, όπου απεικονίζονται πιθανώς οι γονείς του, ο Ηλιοκλής και η Λαοδίκη, ο Ταρν συμπέρανε ότι ο Ευκρατίδης ήταν από την πλευρά της μητέρας του εξάδελφος του Επιφανούς και ότι επιχείρησε να ανακτήσει τη Βακτριανή για λογαριασμό των Σελευκιδών (όπ.π., σελ. 94 επ.). Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τελετές της Δάφνης γιόρταζαν την επιστροφή της Βακτριανής στην αυτοκρατορία. Στα άρθρα μας για την εποποιία των Ελλήνων της Βακτριανής εκθέσαμε ήδη τους λόγους για τους οποίους η θεωρία του Βρετανού ιστορικού έχει ελάχιστες πιθανότητες να ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα.

Στη Δάφνη ο Αντίοχος παρέταξε 50.000 άνδρες. Η παρέλαση τόσο μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων αποτελεί ισχυρότατη ένδειξη επικείμενης εκστρατείας με ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους. Και στόχος μιας τέτοιας εκστρατείας θα μπορούσαν να είναι μόνον οι Άνω Σατραπείες κι ο ευρύτερος ιρανικός χώρος. Άλλωστε, η Σύγκλητος, θορυβημένη από το μέγεθος των στρατευμάτων που είχε συγκεντρώσει ο Επιφανής, έστειλε πρεσβεία λίγο μετά τις γιορτές της Δάφνης για να διερευνήσει τις προθέσεις του Σελευκίδη. Το γεγονός ότι οι συγκλητικοί άφησαν την Αντιόχεια απολύτως καθησυχασμένοι μάλλον αποδεικνύει ότι ο Επιφανής στόχευε στην Ανατολή (Will, όπ.π., σελ. 346/ Geneviève Hoffmann σε C. Grandjean, G. Hoffmann, L. Capdetrey, J.-Y. Carrez-Maratray «Le monde hellénistique», coll. U- Histoire, εκδ. Armand Colin, Παρίσι, 2008, σελ. 70-71).

β. Η βιαίως διακοπείσα εκστρατεία στις Άνω Σατραπείες: Είναι βέβαιο ότι ο Επιφανής είχε βάσιμους λόγους για να εκστρατεύσει στα ανατολικά. Όχι μόνο σε μια προσπάθεια να μιμηθεί την πολυθρύλητη Ανάβαση του πατέρα του, αλλά πρωτίστως γιατί τα αποτελέσματα ακριβώς εκείνης της εκστρατείας (και τουλάχιστον όσα από αυτά ήταν ουσιαστικά) αποδείχθηκαν εξαιρετικά πρόσκαιρα. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ στη Μάχη της Μαγνησίας είχαν πολεμήσει με τον Αντίοχο Γ΄ πολυάριθμα ιρανικά στρατεύματα, στις παρελάσεις της Δάφνης οι Ιρανοί απουσιάζουν (Πολύβιος, Λ΄, 25-26/ Préaux όπ.π., τ. 1, σελ. 170/ Will, όπ.π., σελ. 348). Φυσικά, το εύρος των σχεδίων του Επιφανούς μας είναι άγνωστο. Στόχευαν απλώς στην αποκατάσταση της τάξης και την επιβεβαίωση της ηγεμονίας των Σελευκιδών σε κάποιες από τις δυτικές Άνω Σατραπείες (Αρμενία, Μηδία, Περσία); Στην αντιμετώπιση του παρθικού κινδύνου, μια και ο νέος ηγεμόνας των Πάρθων, ο  Μιθριδάτης Α΄ Αρσάκης Ε΄, αποτινάσσει τους όποιους δεσμούς υποτέλειας του βασιλείου του και καθιστά σαφείς τις επεκτατικές βλέψεις του; Ή, μήπως, υπήρχε η φιλοδοξία ανάκτησης των κεντροασιατικών εδαφών του ανεξάρτητου ελληνικού βασιλείου της Βακτριανής και της Σογδιανής; Η λογική συνηγορεί υπέρ ενός συνδυασμού των δύο πρώτων εκδοχών (Will, όπ.π., σελ. 352 και 354).

Ο Αντίοχος ξεκίνησε στις αρχές του 165 π.Χ. Η πρώτη του κίνηση ήταν να ανακτήσει την Αρμενία όπου ο στράπης Αρταξίας είχε αυτονομηθεί. Έπειτα πέρασε στη Μηδία όπου προέβη σε συμβολικές πράξεις επιβεβαίωσης της ηγεμονίας των Σελευκιδών (πιθανολογείται η ίδρυση ελληνικής πόλεως δίπλα στα Εκβάτανα με το όνομα Επιφάνεια). Από εκεί μετέβη στην Ελυμαϊδα, όπου και άρχισε (;) να εκτυλίσσεται η τελευταία πράξη του δράματος. Όπως μας λέει η αρχαία παράδοση και υπό συνθήκες που θυμίζουν (ύποπτα, βλ. Préaux όπ.π., σελ. 171) την αντίστοιχη παράδοση για το θάνατο του Αντιόχου του Μεγάλου, ο Επιφανής, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του, επιχείρησε χωρίς επιτυχία να λεηλατήσει τους θησαυρούς ενός ελαμιτικού ναού. Λίγο αργότερα αρρώστησε βαριά και πέθανε ενώ βρισκόταν στην Περσία (τέλος 164 π.Χ.).

«ὅτι κατὰ τὴν Συρίαν Ἀντίοχος ὁ βασιλεὺς βουλόμενος εὐπορῆσαι χρημάτων προέθετο στρατεύειν ἐπὶ τὸ τῆς Ἀρτέμιδος ἱερὸν εἰς τὴν Ἐλυμαΐδα. παραγενόμενος δ᾽ ἐπὶ τοὺς τόπους καὶ διαψευσθεὶς τῆς ἐλπίδος διὰ τὸ μὴ συγχωρεῖν τῇ παρανομίᾳ τοὺς βαρβάρους τοὺς οἰκοῦντας περὶ τὸν τόπον,ἀναχωρῶν ἐν Τάβαις τῆς Περσίδος ἐξέλιπε τὸν βίον, δαιμονήσας, ὡς ἔνιοί φασι, διὰ τὸ γενέσθαι τινὰς ἐπισημασίας τοῦ δαιμονίου κατὰ τὴν περὶ τὸ προειρημένον ἱερὸν παρανομίαν» (Πολύβιος, ΛΑ΄, 9, 1-4)

Η εκστρατεία τερματιζόταν άδοξα, ουσιαστικά πριν καν αρχίσει. Ο Επιφανής, άφηνε στον θρόνο τον ανήλικο γιο του, τον Αντίοχο Ε΄: έρμαιο των συγκρούσεων μεταξύ αυλικών και με την απειλή άμεσης επιστροφής του Δημήτριου από τη Ρώμη, ο γιος του Επιφανούς δεν είχε ουσιαστικά καμία πιθανότητα να τα καταφέρει.

Αποτίμηση: Για ποιους λόγους μπορεί να μας είναι συμπαθής η φυσιογνωμία του Αντίοχου του Επιφανούς; Προφανώς, πρόκειται καταρχάς για μια αντίδραση στην παράδοση που τον παρουσιάζει με τα μελανότερα χρώματα βασιζόμενη σε εντελώς υποθετικές ψυχολογικές ερμηνείες. Εντούτοις, όπως επισημαίνεται:

«Τρελός, πάντως, δεν ήταν σε καμία περίπτωση κι αν τα ανέκδοτα αυτά, που τον παρουσιάζουν τα μεν σαν ένα εκκεντρικό αξιαγάπητο, τα δε σαν έναν κακό με ευχάριστο χαρακτήρα, ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αυτό θα μπορούσε να μην επηρεάσει καθόλου την πολιτική του σκέψη και τις ικανότητές του ως πολιτικού» (Will, όπ.π., σελ. 306-307).

Στην πραγματικότητα, διαθέτουμε ελάχιστα ακλόνητα ιστορικά στοιχεία για τον Αντίοχο Δ΄.  Αγνοούμε τα σχέδιά του. Οι προσπάθειές του έμειναν ανολοκλήρωτες, η βασιλεία του ήταν σύντομη και τερματίστηκε πρόωρα: «ο Επιφανής ήταν ο τελευταίος μεγάλος Σελευκίδης ή ο ολετήρας της αυτοκρατορίας του; Υπήρξε θύμα της ψυχικής ανισορροπίας του ή απρόβλεπτων εξωτερικών περιστάσεων; τα ερωτήματα αυτά δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν» (Will, όπ.π., σελ. 353). Ίσως τελικά να είναι ακριβώς αυτά τα ερωτηματικά που καθιστούν γοητευτική την προσωπικότητα του Επιφανούς. Ανάμεσα σε ημιτελή ή εντελώς ανεκπλήρωτα σχέδια και σε απρόβλεπτα παιχνίδια της μοίρας, η αντιφατική μορφή και πορεία του Αντιόχου προσωποποιεί το δράμα της ίδιας της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και τον άνισο διαρκή αγώνα της. Κι έπειτα, όποτε αντικρίζουμε τον Ναό του Ολυμπίου Διός είναι δύσκολο να μη νιώσουμε κάποια ευγνωμοσύνη γι’ αυτόν τον αμφιλεγόμενο μονάρχη, στον οποίο οφείλουμε ένα τέτοιο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα. Ο Αδριανός απλώς διέταξε να ολοκληρωθεί η εκτέλεση των σχεδίων που είχε παραγγείλει ο Επιφανής.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

30 Σχόλια to “Ο κύκλος της Ελευσίνας”

 1. χαρη Says:

  γο-η-τευ-τι-κό (όπως όλα σου) Ρογήρε, και δεν το τέλειωσα 😦 θα ξανάρθω 🙂

  αλλά αυτός ο πτολεμαίος ο 6ος τί μεγάλη μύτη που έχει! (πρέπει να ‘ταν πιο μεγάλη κι απ’ τής κλεοπάτρας)!!

  • rogerios Says:

   Μερσί, αγαπητή φίλη!

   Πράγματι η μύτη του Φιλομήτορος φαίνεται μεγάλη, αλλά αναρωτιέμαι μήπως είναι λιγάκι και θέμα αισθητικού προτύπου (για τους Λαγίδες τουλάχιστον) και δεν πρόκειται για αυστηρά ρεαλιστική απεικόνιση (λέω, τώρα μπας και τον σώσω 🙂 ).

 2. Snowball Says:

  Εξαιρετικό το άρθρο (όπως όλα)!

  Το θέμα με την μύτη που σχολιάζει η από πάνω πρέπει να έχει να κάνει με την ενδογαμία/αιμομιξία, σπορ που, αν δεν κάνω λάθος, εξασκούσαν με πάθος οι Πτολεμαίοι…

  Όταν είχα πάει στο Παρίσι, παρατηρώντας διάφορους πίνακες όπου η ασχήμια και το μέγεθος της μύτης των απεικονιζομένων ήταν παροιμιώδης, ρώτησα τον ξεναγό ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι η ενδογαμία και ο σταδιακός εκφυλισμός ήταν η αιτία της όψης πολλών γαλαζοαίματων προεπαναστατικά…

  • rogerios Says:

   Σ’ ευχαριστώ πολύ!

   Χωρίς να είμαι ειδικός, κι εγώ μπορώ να καταλάβω ότι η ενδογαμία μέχρις αιμομιξίας έχει προφανώς ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις. Δεν είμαι, πάντως, βέβαιος για το αν θα έπρεπε να κατατάξουμε τη μεγάλη μύτη σ’ αυτές: σε κάθε περίπτωση θα ήταν μια μάλλον ακίνδυνη συνέπεια :).

   Πράγματι οι Λαγίδες εξασκούσαν το σπορ όπως επισημαίνεις. Δεν ήταν οι μόνοι. Για να περιοριστούμε μόνο στην υπό συζήτηση ιστορική περίοδο, και οι Σελευκίδες (σε μικρότερο ίσως βαθμό) συνήθιζαν τους γάμους μεταξύ αδελφών της βασιλικής οικογένειας. Πάντως, σε υπεράσπιση του Πτολεμαίου Στ΄, να επισημάνω ότι δεν είναι προϊόν άμεσης ενδογαμίας: οι γονείς του δεν ήταν αδέλφια. Η μητέρα του η Κλεοπάτρα ήταν κόρη του Αντίοχου Γ΄ (κι επομένως αδελφή του Αντίοχου του Επιφανούς). Έτσι βρίσκω την ευκαιρία να σημειώσω κάτι που παρέλειψα στο κείμενο: ο Επιφανής είναι θείος του Φιλομήτορος (και της Κλεοπάτρας Β΄ και του Πτολεμαίου Η΄). Αυτό το στοιχείο ενδέχεται να του παρείχε κάποιο πλεονέκτημα στις ισορροπίες (διπλωματικές κι όχι μόνο) μεταξύ των δύο βασιλικών οίκων.

   Για την παρατήρηση του ξεναγού περί εκφυλισμού των Γάλλων ευγενών, θα ήμουν κάπως (έως και πολύ) επιφυλακτικός (όπως π.χ. και σε ό,τι έχει να κάνει με τους υποτιθέμενους εγκληματικούς ανθρωπολογικούς τύπους κατά Λομπρόζο), ιδίως όταν η άποψη αυτή υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες.

 3. π2 Says:

  Ωραιότατα, για άλλη μια φορά.

  Η δύσκολη σχέση του Αντιόχου Δ΄ με τους Εβραίους ξαναήρθε στην επικαιρότητα λόγω της ανεύρεσης (υπό μάλλον περίεργες συνθήκες) μιας επιγραφής που μνημονεύει τον διορισμό από τον Σέλευκο Δ΄ του γνωστού από το βιβλίο των Μακκαβαίων Ηλιοδώρου, ως βασιλικού υπευθύνου των ιερών της Κοίλης Συρίας και της Φοινίκης. Πέρα από την καλύτερη κατανόηση της οργάνωσης των λατρειών στο σελευκιδικό βασίλειο (ξέρουμε πλέον ότι ήδη επί Αντιόχου Γ΄ υπάρχει γραφειοκρατική επίβλεψη των ιερών του βασιλείου από την κεντρική διοίκηση), ενδιαφέρον παρουσιάζει η θρησκευτική τεκμηρίωση της ανάγκης επίβλεψης των ιερών, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα των τρελών βασιλέων που νοιάζονταν μόνο να πλιατσικολογήσουν τα ιερά.

  • rogerios Says:

   Σ’ ευχαριστώ διπλά, φίλτατε! Η παραπομπή στον διορισμό του Ηλιόδωρου είναι πραγματικά θησαυρός γνώσεων.

   Δεν αποκλείεται ο Ηλιόδωρος να έπαιξε τον ρόλο του σην αντιπαράθεση Ιουδαίων και εξουσίας Σελευκιδών, καθώς πρέπει να χειρίστηκε αρκετά αδέξια (ή… πολύ βουλιμικά) την υπόθεση. Αυτή, όμως, είναι η κουτσομπολίστικη όψη της ιστορίας. 🙂

   Το πραγματικό σημαντικό έγκειται σε όλα όσα παρατηρείς για την γραφειοκρατική επίβλεψη των ιερών στην αυτοκρατορία. Πολύ λογικό όταν έχεις να κάνεις με σχέσεις ιεραρχικής υπαγωγής φορέων εξουσίας. Όσο για την εικόνα των άπληστων και μουρλών βασιλιάδων που πλιατσικολογούν και μετά την πληρώνουν από τη θεία δίκη, κι εγώ νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με τις ηθικολογικές υπερβολές των συγγραφέων της Αρχαιότητας και όχι με την ιστορική πραγματικότητα. Ειδικά π.χ. για την ιστορία που αφορά τον Αντίοχο τον Επιφανή είναι τόσο έντονη η ομοιότητα με όσα συνέβησαν στον πατέρα του που δεν είναι δυνατό να μη μας μπουν ψύλλοι στ’ αυτιά. ΟΚ, προφανώς οι περιουσίες κάποιων ναών μάλλον έπεσαν θύματα έκτακτων εισφορών, αλλά κάτι τέτοιο πόρρω απέχει από το κλισεδάκι του ιερόσυλου πλιατσικολόγου.

 4. Δύτης των νιπτήρων Says:

  Αναρωτήθηκα γιατί να ήταν τόσο δύσκολο για τον Αντίοχο να καταλάβει την Αλεξάνδρεια. Αλλά βλέπω ότι ο Καίσαρας κατάφερε να την κρατήσει με μικρές δυνάμεις, διαβάζω και για ισχυρά τείχη έστω και οχτακόσια χρόνια μετά. Οπότε περιορίζομαι να αφήσω το σχόλιο τιμής ένεκεν στην επανεμφάνισή σου, ω Ρογήρε!

  • rogerios Says:

   Χαίρε, φίλτατε Δύτη! 🙂

   Η κατάληψη μιας πόλης (και δη πραγματικά μεγάλης, της μεγαλύτερης της εποχής της) δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Νομίζω εκτός των άλλων ότι καθοριστικό για την απόφαση του Αντίοχου στοιχείο ήταν ο ανενόχλητος εφοδιασμός της Αλεξάνδρειας από θαλάσσης. Πόλη που δεν είναι πεινασμένη δύσκολα παραδίδεται. Επειδή ο Επιφανής μάλλον δεν είχε επαρκή στόλο (ούτε και διάθεση) για να δοκιμάσει κάποιον αποκλεισμό, η μόνη ελπίδα του θα ήταν οι ίδιοι οι Αλεξανδρείς να αποφάσιζαν να του παραδώσουν την πόλη. Στη δεύτερη φάση του πολέμου θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο… Μεσολάβησε όμως ο Ποπίλιος κι ο κύκλος του.

   [σόρρυ, δεν είχα προσέξει ότι το σχόλιο το είχε φάει η σπαμοπαγίδα. Άργησα να διορθώσω…]

 5. γρηγόρης στ. Says:

  Ρογήρε,
  μάστορας, όπως πάντα!

  [Όσο για τη μεγάλη μύτη και που οφείλεται; Αυτό είναι το λιγότερο. Αν παρατηρήσουμε τα μάτια, μπορούμε να διακρίνουμε και εξόφθαλμο θυρεοειδή. Φυσικά, αστειεύομαι….]

 6. Καίτη Βασιλάκου Says:

  Ρογήρε, με έβαλες στον πειρασμό να ρίξω μια ματιά στο διαδίκτυο για να δω τι λένε όσοι θεωρούν τον Αντίοχο Δ΄ Επιφανή «κακό άνθρωπο» και διώκτη των Εβραίων. Και αν μεν τον θεωρούσαν τέτοιο οι Εβραίοι, θα το έβρισκα κατά κάποιο τρόπο λογικό. Αλλά αυτά που διάβασα, τα πιστεύουν συνέλληνες. Κατ’ αυτούς ο Αντίοχος «αποτελεί τον σπουδαιότερο ιστορικό πρόδρομο αυτού που πρόκειται να εμφανιστεί μελλοντικά στις έσχατες μέρες, δηλαδή του Αντίχριστου». Και πιο κάτω: «Τα βάρβαρα κατορθώματα αυτού του αρχαίου Έλληνα ειδωλολάτρη». Μετά διάβασα διάφορες ιστοριούλες, πώς προσωπικά ο Αντίοχος μαστίγωνε και έκαιγε διάφορους που αντιστέκονταν στον εξελληνισμό τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ιδέα για το πόσο απεχθής είναι στους πιστούς ο Αντίοχος. Ήξερα μόνο για τον Ιουλιανό που ατύχησε στο στόμα των χριστιανών και για το βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ε΄που έμεινε στην Ιστορία ως Κοπρώνυμος, επειδή ήταν εικονομάχος. Θα μου διαφεύγουν ασφαλώς και άλλοι.

  • rogerios Says:

   Είδες περίεργο πράγμα που είναι αυτό που ονομάζουμε ιουδαιοχριστιανική παράδοση;

   Οι ιστοριούλες είναι κλασσική προπαγάνδα. Έτσι κι αλλιώς, ο Αντίοχος ενδιαφέρθηκε για αυτά που θα ενδιαφερόταν οποιοσδήποτε μονάρχης: να σταματήσει την εξέγερση σε μια επαρχία της αυτοκρατορίας του και να εισπράττει τους οφειλόμενους φόρους. Από κει και πέρα, η εφαρμογή της πολιτικής ήταν υπόθεση των στρατηγών και διοικητικών αξιωματούχων στους οποίους είχε αναθέσει την επίλυση του ιουδαϊκού ζητήματος.

   Σε κάθε περίπτωση, δεν θα ήταν λογικό να κριθεί ιστορικά ο Αντίοχος αποκλειστικά ή κυρίως βάσει της στάσης του στο ζήτημα της ιουδαϊκής εξέγερσης. Για τον ίδιο και το βασίλειό του ήταν κάτι δευτερεύον.
   [πάντως για το ζήτημα της εξέγερσης των Μακκαβαίων επιφυλάσσομαι για κάτι ειδικότερο και εκτενέστερο στο μέλλον].

 7. mindkaiser Says:

  Σήμερα απέκτησα σύνδεση στο καινούργιο μου σπίτι και βλέπω ότι αποφάσισες να μου κάνεις δώρο φρεσκότατη εξαιρετική ανάρτηση Ρογήρε! Σε ευχαριστώ πολύ. 🙂

 8. Costas Says:

  Τι ωραίο πράμα να σου διηγούνται όμορφα ιστορίες!

 9. drsiebenmal Says:

  Απολαυστικό! Όπως όλα τα κομμάτια σου, ενδιαφέρον, τεκμηριωμένο, συναρπαστικό. Όπως σε όλα τα πρόσφατα κομμάτια σου, επίσης, συνεχίζεται η αδιόρατη μεταβολή της πένας σου, που σιγά σιγά, από τεχνοκρατικά ιστορική γίνεται αφηγηματικά δημοσιογραφική, χωρίς να χάνει οτιδήποτε από την ακρίβειά της. Είναι πραγματική τέχνη να παρουσιάζεις καθαρή ιστορία έτσι ώστε να γίνεται ευανάγνωστη σαν συναρπαστικό διήγημα –κι η ικανότητά σου αυτή, όσο ελευθερώνεται το γράψιμό σου, τόσο αναδεικνύεται περισσότερο.

  Απλώς μας ανοίγεις την όρεξη για περισσότερο! 🙂

  • rogerios Says:

   😳

   Τόσα καλά λόγια μαζεμένα… τι να πω; Ένα μεγάλο ευχαριστώ ίσως; 🙂

   [ή μήπως ψητή πάπια – ή κλασσικά κοψίδια – ακολουθούμενη/α από κάποιο σοκολατοειδές γλυκό; :)]

 10. Νέο Kid Στο Block Says:

  Ωχ! Τι έγινε ρε παιδιά; Εγώ γκούγλισα « Τι θα γίνει ρε Πρίγκιπες με μας;» και μ’ έβγαλε δω μέσα! Μπας και του Σουλτάν βαστάει η σκούφια του απ’τους Πτολεμαίους (αν και η μύτη δεν συνάδει …και δεν είναι και φύσκων, γμτ.)και ο γκούγκλης το ξέρει;
  Δεν τα λες πάντως κι άσχημα αφεντικό και φαίνεσαι και κομμάτι καταρτισμένος:-) , οπότε για ψάξε τυχόν σχέση, γιατί εγώ κωλύομαι.
  Καλές γιορτές ,καλώς σας βρήκα και πάντα τέτοια ωραία και επιμορφωτικά να γράφετε οικοδεσπότα! 🙂

  • rogerios Says:

   Αγαπητέ φίλε, καλώς όρισες και ως σχολιαστής στο Ιστολόγιο του Ρογήρου!

   Δυστυχώς, ούτε και γω γνωρίζω ποιο μυστικό νήμα ενώνει τους Λαγίδες με τους Σαουδάραβες πρίγκιπες (και πριγκίπισσες), αγνώστους ή γνωστούς σε μας (όπως ο παλιόφιλος Σουλτάν ιμπν κ.λπ.). Για να σου έδειξε όμως τέτοιο δρόμο ο Γούγλης θα πρέπει να δεχτούμε ότι πρόκειται για θεόσταλτο σημάδι κι ότι η πανάθα θα βρει τον δρόμο της όπου νάναι και στα διοικητικά. 🙂

   Καλές κι ευτυχισμένες γιορτές και να σας έχουμε συχνά στην παρέα μας! 🙂

 11. Sun Knight Says:

  Αξιότιμε Ρογήρε,

  ο Κύκλος της Ελευσίνας, που διακριτικά επέλεξες για τίτλο στην τεκμηριωμένη ιστορική σου ανάλυση, νομίζω πως είναι ταιριαστό σύμβολο του τέλους της κυριαρχίας των Ελλήνων.

  Οι ρωμαϊκές λεγεώνες αποδείχτηκαν ευτυχώς στους αμέσως επόμενους αιώνες ο ιδανικός κληρονόμος και συνεχιστής του ελληνικού πολιτισμικού οικοδομήματος. Κι έτσι ακούγεται και σήμερα ωραία στα λατινικά μια διαχρονική αλήθεια για τους νικημένους: una salus victis nullam sperare salutem…

  Καλή χρονιά!

 12. rogerios Says:

  Κι από μένα τις καλύτερες ευχές για τη νέα χρονιά!

  Καλά τα λες. Και πράγματι ο κύκλος του Ποπίλιου είναι ένα συμβολικό τέλος των όποιων βλέψεων των ελληνιστικών βασιλείων – μαζί με την Πύδνα, βεβαίως, η οποία είχε και πολύ ουσιαστικότερη σημασία εξαφανίζοντας το βασίλειο των Αντιγονιδών. Κατά τα λοιπά, η εντύπωσή μου είναι ότι η κρίσιμη στιγμή ήταν αυτή της Μαγνησίας: εκεί φάνηκε ότι υπερδύναμη ήταν πλέον η Ρώμη. Αν, βέβαια, ο Αντίοχος ο Μέγας επιδίωκε μια δεύτερη ευκαιρία, τότε ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Αλλά η Ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις. Κι όπως λες και συ, οι Ρωμαίοι αποδείχθηκαν άξιοι κληρονόμοι…

 13. Stefanos Says:

  Η Γεδρωσία και η Αραχωσία πότε ακριβώς έφυγαν από την επικράτεια του βασιλείου των Σελευκιδών; Βλέπω στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους εκδ. Αθηνών χάρτες που τις περιλαμβάνουν στην επικράτεια των Σελευκιδών τουλάχιστον μέχρι την εποχή του Αντιόχου Γ’. Από την άλλη η wikipedia μας δείχνει χάρτες της εποχής της μάχης της Ιψού(301 π.χ.) με τις δύο αυτές σατραπείες εκτός της επικράτειας των Σελευκιδών. Τι ισχύει τελικά; Τις έχασε ο Σέλευκος Α’ πριν την Ιψό(από τον Ινδό Σανδρόκοττο) ή οι διάδοχοι του;

  • rogerios Says:

   Στέφανε, καλώς όρισες ως σχολιαστής στο ιστολόγιο!

   Πολύ ενδιαφέροντα τα ερωτήματα που θέτεις, αλλά όπως θα έχεις αντιληφθεί δεν είναι από αυτά που μπορούν να απαντηθούν με βεβαιότητα. Υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε μόνο. Φαντάζομαι ότι θα είδες ήδη τη σειρά αναρτήσεων για τους Έλληνες στη Βακτριανή, όπου μπορείς να βρεις πιο αναλυτικά στοιχεία για τα υπό συζήτηση θέματα. Αφού επισημάνω ότι για τη Γεδρωσία (νοτιοανατολικό Ιράν και δυτικό τμήμα του πακιστανικού Μπαλουτσιστάν) δεν έχουμε σχεδόν καθόλου στοιχεία (πιθανώς γιατί οι κατά βάση ερημικές εκτάσεις της δεν αποτέλεσαν πεδίο σημαντικού ελληνικού αποικισμού), ας δούμε το πιθανότερο σενάριο.

   Το -305-303, με τη συνθήκη που συνάπτει με τον Σανδρακόττο, ο Σέλευκος Α΄ παραχωρεί στον Ινδό μονάρχη, μεταξύ άλλων, και τις Γεδρωσία και Αραχωσία. Η κίνηση έχει τη λογική της σε μια εποχή που ο Σέλευκος μετατοπίζει το κέντρο βάρους της αυτοκρατορίας του προς τον χώρο της Μεσογείου. Είναι σαφές ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος της βασιλείας του Ασόκα/ Πιοδάσση (232 π.Χ.) οι περιοχές αυτές παραμένουν υπό ινδική κυριαρχία. Πότε θα ανακτηθούν από τους Έλληνες; Κάποια στιγμή μετά τον θάνατο του Ασόκα (αλλά δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς). Δεδομένου ότι από το 238 π.Χ. η Βακτριανή έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τους Σελευκίδες, το πιθανότερο είναι η Αραχωσία να μην επέστρεψε ποτέ στην αυτοκρατορία, αλλά να ανακτήθηκε από τους Έλληνες ηγεμόνες της Βακτριανής. Υποθέτω ότι αυτό συνέβη μόλις το 185 και ήταν έργο του Ευθυδημίδη Δημητρίου Α΄.

   Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η Αραχωσία, ανεξαρτήτως της εθνικότητας του εκάστοτε ηγεμόνα της, ήταν περιοχή με έντονο ελληνικό στοιχείο. Τόσο έντονο ώστε να παρατηρείται ο εξελληνισμός τμήματος των ιρανικών και ινδικών ελίτ (βλ. την περίπτωση της περίφημης στήλης του, πιθανώς ινδικής καταγωγής, Σωφύτου).

 14. ip Says:

  Παρά την αδικαιολόγητα καθυστερημένη ανακάλυψη του ιστολογίου, να προσθέσω και την δική μου ευγνωμοσύνη για την τόσο συναρπαστική ξενάγηση σε χώρους και χρόνους από τους οποίους μας αποτρέπουν οι πεζές και πιεστικές επαγγελματικές υποχρεώσεις μας. Καλή δύναμη!

 15. μαρια σιδερη Says:

  συγχαρητηρια ρογηρε!!!!εξαιρετικος οπως παντα

 16. Stefanos Says:

  Διάβασα πρόσφατα το βιβλίο «ο Μύθος των Μεγάλων της Ιστορίας» όπου ο συγγραφέας Κ.Σιμόπουλος «θάβει» κυριολεκτικά τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Διαδόχους και τους θεωρεί ούτε λίγο ούτε πολύ καταστροφείς(!) της Ελλάδος και του πολιτισμού. Ερωτώ: Θεωρείται ο Κ. Σιμόπουλος ιστορικός; Το βιβλιο του έχει πλουσιώτατη βιβλιογραφία και παραπομπές όμως εμένα μου θυμίζει περισσότερο λιβελλογράφημα παρά ψύχραιμη εκτίμηση των γεγονότων. Ρογήρε ποια η γνώμη σου για τον Σιμόπουλο; Πιστεύω ότι αδικεί τον μέγιστο των Ελλήνων Αλέξανδρο.

  • rogerios Says:

   Αγαπητέ Στέφανε, τη γνώμη μου για τον Αλέξανδρο Γ΄ θα την βρεις αναλυτικά στην ανάρτηση με τίτλο «Περί ηθικολογίας και ιστορικού μεγαλείου» . Όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν συμμερίζομαι τις απόψεις Σιμόπουλου επί του θέματος (όπως δεν συμμερίζομαι και τις απόψεις όσων κρίνουν προσωπικότητες και γεγονότα του παρελθόντος με βάση σύγχρονες αντιλήψεις – όχι ότι ο Σ. εμπίπτει ακριβώς στην κατηγορία αυτή, αλλά…).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Αρέσει σε %d bloggers: