Διά Πυρός και Σιδήρου

«Το 1647 ήταν παράξενη χρονιά. Στη γη και στον ουρανό φάνηκαν αλλόκοτα σημάδια, από αυτά που προμηνύουν συμφορές κι ασυνήθιστα γεγονότα. Την άνοιξη, όπως σημειώνουν τα χρονικά της εποχής, σμήνη ακρίδων ξεχύθηκαν από τις Άγριες Στέπες και κατέφαγαν τα σπαρτά και το χορτάρι, κι αυτό το σημάδι ήταν προάγγελος τατάρικων επιδρομών ή ίσως ενός μεγάλου πολέμου. Στις αρχές του καλοκαιριού έγινε μια μεγάλη έκλειψη ηλίου και λίγες ημέρες αργότερα ένας κομήτης εμφανίστηκε στον ουρανό. Στη Βαρσοβία, οι άνθρωποι είδαν στα σύννεφα του ουρανού σχήματα που έμοιζαν με τάφους και με φλογισμένους σταυρούς κι άρχισαν να προσφέρουν ελεημοσύνες και να νηστεύουν, πιστεύοντας ότι συμφορά μεγάλη επρόκειτο να πέσει στη χώρα και ν’ αφανίσει την ανθρωπότητα. Κι έπειτα έφτασε ο χειμώνας κι ήταν τόσο ήπιος που οι γέροντες δεν μπορούσαν να θυμηθούν τίποτε παρόμοιο. Τα ποτάμια στον Νότο δεν πάγωσαν. Φουσκωμένα από τις βροχές κι απ’ τα χιόνια που έλιωναν άρχισαν να ξεχειλίζουν, μετατρέποντας τη στέπα σε απέραντο βούρκο.

Έπειτα από όλα αυτά τα σημάδια και με τη φυσική σειρά των εποχών του χρόνου να έχει αλλάξει, όλα τα μάτια στην Ανατολή στράφηκαν προς τις Άγριες Στέπες, γιατί ο όποιος κίνδυνος θα μπορούσε να φανεί εκεί γρηγορότερα απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού. Κι όμως, στα μέρη αυτά τίποτε το ασυνήθιστο δεν συνέβη εκείνη την παράξενη χρονιά».

Νομίζω πως θυμάμαι πολύ καλά τη σκηνή. Χειμώνας του 1976-77. Είμαι ξαπλωμένος. Ίωση ή κάποια παιδική ασθένεια που θα κόλλησα στο δημοτικό. Ο πατέρας μου γυρίζει στο σπίτι. Κρατά στα χέρια του το λάφυρο που προορίζεται για μένα. Το τελευταίο τεύχος των «Κλασσικών Εικονογραφημένων». Χένρυκ Σενκιέβιτς «Διά Πυρός και Σιδήρου». Το όνομα του συγγραφέα δεν μου είναι άγνωστο. Το προηγούμενο Πάσχα μου είχαν φέρει δώρο το «Κβο Βάντις». Έριξα μια ματιά στο εξώφυλλο και ρώτησα: «για τι ακριβώς μιλά»; «Για τις συγκρούσεις Πολωνών και Κοζάκων», απάντησε ο πατέρας μου, προσθέτοντας, σχεδόν αμέσως, «από τη μεριά των Πολωνών, φυσικά». Μάλιστα! Με κάποιον ασαφή τρόπο γνώριζα ότι η Πολωνία υπήρξε αληθινή υπερδύναμη (θα πρέπει να το είχα δει σε κάποια «Ιστορία των Μεγάλων Μαχών» που είχα διαβάσει: στην εισαγωγή για τη Μάχη της Πολτάβας υπήρχαν αναφορές στο σημαντικό ρόλο που είχε παίξει η Πολωνία). Και γνώριζα για την αντιπαλότητα Κοζάκων και Πολωνών έχοντας ήδη δει την άποψη της άλλης πλευράς: είχα διαβάσει (σε διασκευή για εφήβους ή πάλι στα Κλασσικά Εικονογραφημένα) τον «Ταράς Μπούλμπα» του Γκόγκολ. Άνοιξα το τεύχος: στην πρώτη σελίδα, πάνω από μια εντυπωσιακή συνθετική απεικόνιση γεγονότων ήταν γραμμένα τα παραπάνω λόγια της εισαγωγής του βιβλίου.

Δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο για να με εντυπωσιάσει. Και η υπόθεση ήταν στ’ αλήθεια συναρπαστική. Δεν ήταν πια Μεσαίωνας βέβαια, αλλά πώς θα ήταν δυνατό να μην αντιμετωπίσω σαν ιππότες τους Πολωνούς ουσάρους; Και πώς αλλιώς μπορούσα να ερμηνέψω τον Γιαν Σκρζετούσκι, τη συμπεριφορά του, τον ρομαντικό έρωτά του για την Ελένα, παρά σαν αληθινό ιππότη της εποχής που εγώ αγαπούσα και στην οποία εκείνος, τυπικά, δεν ανήκε;

Μερικά χρόνια αργότερα, κατάφερα στην εφηβεία μου να διαβάσω το κανονικό βιβλίο, στην πρώτη του μετάφραση στα αγγλικά. Κι έπειτα, το βιβλίο έλαμψε διά της απουσίας του από τη βιβλιοθήκη μου. Όποτε το αναζητούσα για να το αγοράσω, σε όποια χώρα κι αν βρισκόμουν, είχα διαλέξει λάθος στιγμή: το βιβλίο ήταν εξαντλημένο. Ας ήταν. Οι πρώτες φράσεις του είχαν χαραχτεί στη μνήμη μου για πάντα. Το 1647 πρέπει να ήταν στ’ αλήθεια πολύ παράξενη χρονιά.

Ι.   Το ιστορικό πλαίσιο του έργου

Στη σειρά των άρθρων για τους Τεύτονες Ιππότες είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε παράλληλα την πορεία ανόδου του πολωνικού βασιλείου. Είδαμε την ισχυροποίησή του μετά την Ένωση της Κρέβα με τη Λιθουανία (1384) και την παράδοση του στέμματος στον Λιθουανό Γιογκάιλα/ Γιαγκέουγο που γίνεται βασιλιάς της Πολωνίας με το όνομα Λαδισλάος Β΄. Τον θρίαμβο επί των Τευτόνων στο Τάννενμπεργκ/ Γκρούνβαλντ/ Ζαλγκίρις (1410). Τον περιορισμό της επικράτειας των Γερμανών ιπποτών στο ένα τρίτο της, μετά τον νικηφόρο για τους Πολωνούς Δεκατριετή Πόλεμο και τη δεύτερη συνθήκη ειρήνης του Τορν. Και, τελικά, τη μετατροπή του κάποτε τρομερού Ordensstaat των Τευτόνων σε κοσμικό δουκάτο της Πρωσίας, υποτελές στο πολωνικό στέμμα (1525)!

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ένωση Πολωνίας-Λιθουανίας συνέχισε να ισχυροποιείται και να επεκτείνει τα εδάφη της. Το 1569, με την Ένωση του Λούμπλιν, κατά τη βασιλεία του Σιγισμούνδου Β΄ Αυγούστου, τελευταίου μονάρχη της Γιαγκελλόνιας Δυναστείας, η ένωση των δύο κρατών ολοκληρώνεται (μέχρι τότε η Λιθουανία διατηρούσε σχεδόν απόλυτη αυτονομία). Παράλληλα, αποφασίζεται ότι η μοναρχία δεν θα είναι πλέον κληρονομική, αλλά ότι ο Πολωνός βασιλέας θα εκλέγεται από τη συνέλευση των ευγενών. Με τον τρόπο αυτό, το πολωνικό στέμμα θα περάσει, απροσδόκητα, στον Γάλλο πρίγκιπα Ερρίκο των Βαλουά (1573-1575) και, αργότερα, στον σουηδικό οίκο της Βάζα: ο Σιγισμούνδος Γ΄ (1587-1632) ήταν γιος της Αικατερίνης της Πολωνίας (η εξέλιξη αυτή, όμως, αντί να οδηγήσει στην ένωση των δύο δυνάμεων της Βαλτικής προκάλεσε την αντιπαλότητά τους: το 1599 ο Σιγισμούνδος έχασε τον σουηδικό θρόνο από τους συγγενείς του κι από κει και πέρα οι Πολωνοί μονάρχες βρισκόταν σε διαρκή διαμάχη με τη Σουηδία ως διεκδικητές του θρόνου της).

Α.   Η προοδευτική υπερδύναμη

α. Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βορειοανατολικής Ευρώπης: Κατά τον 17ο αιώνα, η Κοινοπολιτεία Πολωνίας και Λιθουανίας (επίσημη ονομασία: Βασίλειο της Πολωνίας και Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας/ πολ. Królestwo Polskie i Wielkie Księstwo Litewskie/ λιθ. Lenkijos Karalystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė – ανεπίσημη: Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Πολωνίας/ πολ. Najjaśniejsza Rzeczpospolita Polska, λατ. Serenissima Res Publica Poloniae) είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της Ευρώπης (με επικράτεια μεγαλύτερη του 1 εκατομμυρίου τ.χλμ.), ένα από τα μεγαλύτερα σε πληθυσμό (περίπου 11,5 εκατ.) κι ένα από τα ισχυρότερα πολιτικά και στρατιωτικά, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς κάθε επίδοξο αντίπαλο: τα γερμανικά κράτη, τη Σουηδία, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα υποτελή σ’ αυτήν ταταρικά χανάτα, ακόμη και τη Ρωσία (το 1610 οι δυνάμεις της φτάνουν μέχρι του σημείου να καταλάβουν τη Μόσχα και να την κρατήσουν για δύο χρόνια). Περιλαμβάνει (λαμβάνοντας υπόψη τα σύνορα των σύγχρονων κρατών) την Πολωνία, τη Λιθουανία, σχεδόν ολόκληρη την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Λεττονία, μεγάλο μέρος της Εσθονίας, και εδάφη της Σλοβακίας, της Μολδαβίας και της Ρωσίας. Ο πληθυσμός της είναι εξόχως πολυεθνικός: περιλαμβάνει (με βάση τα στοιχεία του 1618) 4.5 εκατομμύρια Πολωνούς, 3,5 εκατ. Ουκρανούς, 1,5 εκατ. Λευκορώσους (δύο εθνότητες που καταγράφονται αμφότερες στα χρονικά ως Ρουθηνοί), 750.000 Λιθουανούς, 750.000 ιθαγενείς Πρώσους, 500.000 Εβραίους, 500.000 Λιβονούς (Λεττονούς), καθώς και Εσθονούς, Γερμανούς, Κούρους, Σαμογέτες κ.ά. Έντονη είναι η παρουσία Ιταλών, Αρμένιων και Ελλήνων εμπόρων (όπως ο κρητικής καταγωγής Κωνσταντίνος Κορνιακτός, έμπορος από το Μπιαουόμποκ – 1582-1624 – ασχολούμενος κυρίως με εισαγωγές κι εξαγωγές από και προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία).

Κυρίως, όμως, είναι το πιο προοδευτικό ευρωπαϊκό κράτος από άποψη θεσμών: ο βασιλιάς εκλέγεται από τη Συνέλευση των Ευγενών (Σέιμ/ Sejm), των οποίων τις ελευθερίες και τα δικαιώματα υπόσχεται ότι θα σεβαστεί (τα δικαιώματα αυτά είναι και γραπτώς κατοχυρωμένα, βάσει της συνταγματικής συμφωνίας που σύναψαν οι ευγενείς με τον βασιλιά Ερρίκο Γ΄ των Βαλουά, το 1573).  Υπόκειται σε σειρά περιορισμών κατά την άσκηση της εξουσίας του, ενώ είναι υποχρεωμένος να συγκαλεί τη Συνέλευση τουλάχιστον ανά διετία. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος Γιαν Ζαμόυσκι «ο βασιλιάς βασιλεύει, αλλά δεν κυβερνά (Rex regnat et non gubernat). Επιπλέον, κάθε ευγενής που μετέχει στη Συνέλευση έχει δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) για οποιοδήποτε θέμα κρίνει εκείνος ως ζωτικής σημασίας. Κι αν ο όρος δημοκρατία μοιάζει υπερβολικός για ένα αριστοκρατικό πολίτευμα, ας επισημανθεί ότι οι Πολωνοί ευγενείς (η szlachta) με δικαίωμα συμμετοχής στη Συνέλευση ξεπερνούσαν το 12 % του συνολικού πληθυσμού της Κοινοπολιτείας, φτάνοντας σε κάποιες περιόδους και το 15 % (ενδεικτικά σημειώνεται ότι στη Βρετανία το 1867 δικαίωμα ψήφου είχε μόλις το 3 % του πληθυσμού). Επιπροσθέτως, οι περιοχές απολαύουν μεγάλης αυτονομίας στα θέματα διοίκησης: τόσο οι βοϊβοδίες (που διέθεταν το δικό τους κοινοβούλιο), όσο και οι επαρχίες.

Τέλος, διασφαλίζεται η θρησκευτική ελευθερία, βάσει της λεγόμενης ιδρυτικής πράξης της Συνομοσπονδίας που υπογράφηκε το 1573 στη Βαρσοβία. Ουδέποτε δραστηριοποιήθηκε στα εδάφη της Κοινοπολιτείας η Ιερά Εξέταση. Και ποτέ δεν εξαπλώθηκε ο προτεσταντισμός. Ίσως γιατί η καθολική εκκλησία της Πολωνίας είχε μάθει να συμβιώνει με ορθόδοξους και εβραϊκούς πληθυσμούς. Αυτή η στάση ανεκτικότητας επέτρεψε στην Πολωνία να μην εμπλακεί στους θρησκευτικούς πολέμους που σπαράσσουν τη χριστιανική Ευρώπη του 16ου – 17ου αι. και ιδίως στον Τριακονταετή Πόλεμο. Σ’ αυτό το πλαίσιο ελευθερίας μπορούν να γίνουν ανεκτές ή κατανοητές και ορισμένες γραφικές παραδοξότητες, όπως η βαθύτατα εδραιωμένη πεποίθηση της πολωνικής αριστοκρατίας ότι δεν έχει σλαβική καταγωγή, αλλά ότι πρόγονοί της είναι οι Ιρανοί Σαρμάτες!

Το πολωνολιθουανικό κράτος διαθέτει πραγματικά ισχυρή οικονομία: η χώρα είναι η πρώτη σιτοπαραγωγός στην Ευρώπη (έστω κι αν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση). Εξάγει από τα λιμάνια του (κυρίως το Γκντανσκ) ή διά της χερσαίας οδού σιτηρά, ξυλεία και συναφή προϊόντα, αλάτι, καπνά, βαμβάκι και λινά υφάσματα και εισάγει κρασιά και ζύθο, φρούτα, ενδύματα, είδη πολυτελείας, αλιεύματα και βιομηχανικά προϊόντα. Μέχρι τον 17ο αι., το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει θετικό.

Πολιτιστικά, η Κοινοπολιτεία γνωρίζει άνθηση. Διαθέτει ένα από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της ηπείρου (αυτό της Κρακοβίας) κι ένα ακόμη σημαντικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στο Βίλνιους. Αναδεικνύει πλήθος επιστημόνων, λογίων και καλλιτεχνών (ξεκινώντας φυσικά με τον Νικόλαο Κοπέρνικο και συνεχίζοντας με τον ιστορικό και χαρτογράφο Μαρτίνο Κρόμερ, τον χημικό Μίχαου Σεντζιβόι, τον μαθηματικό, φυσικό και αστρονόμο Γιαν Μπρόζεκ, τους ιστορικούς Άλμπρυχτ Στανίσουαφ Ρατζίβιου και Γιαν Χρυζόστομ Πάσεκ, τους μουσικούς Γιάτσεκ Ροζύτσκι, Μάρτσιν Μελτσέφσκι και Μικογουάι Ζελένσκι). Η Αναγέννηση φτάνει γρήγορα στην Πολωνία. Ο πολιτικός και ουμανιστής Γιαν Ζαμόυσκι επιχειρεί να ιδρύσει την ιδανική πόλη, καλώντας Ιταλούς αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες: το Ζάμοστς μοιάζει σαν ένα κομμάτι της Ιταλίας που κάποια ιστορική παραδοξότητα μεταφύτεψε στην Πολωνία.

β. Εντάσεις κι ανισότητες: Ωστόσο, η ειδυλλιακή αυτή εικόνα κρύβει εντάσεις κι ανισότητες που επιτείνονται με τον χρόνο. Ειδικά στην Ανατολή, το πρότυπο εκμετάλλευσης είναι τα μεγάλα αγροκτήματα που καλλιεργούν δουλοπάροικοι και τα οποία ανήκουν σε μια αριστοκρατία γαιοκτημόνων (π.χ. στις οικογένειες Τσαρτορύσκι, Βισνοβιέτσκι, Ρατζίβιου ή Σαπιέχα) πολωνική ή εκπολωνισμένη (μια και τα μέλη της αυτοπροσδιορίζονταν ως Ρουθηνοί ως προς την εξ αίματος καταγωγή και Πολωνοί ως προς την Ιθαγένεια). Οι ορθόδοξοι, που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα στον απλό λαό, αισθάνονται πολλαπλά καταπιεσμένοι: πολιτικά, οικονομικά και θρησκευτικά. Η τάση για μια ενιαία εθνική και θρησκευτική ταυτότητα (πολωνική και καθολική) γίνεται αφόρητη για τους Ορθόδοξους που βρίσκονται αντιμέτωποι συχνά με την εκβιαστική επιλογή ανάμεσα στον καθολικισμό και την Ουνία.

Η κατάσταση στην Ανατολή καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκη επειδή στην… εξίσωση υπάρχει κι ένας απρόβλεπτος παράγοντας: οι Κοζάκοι (ουκρ.: козаки, ρωσ.: казаки, προφ. και στις δύο περιπτώσεις καζακί, πολ.: kozacy = κοζάτσι). Δεν υπάρχει βεβαιότητα ως προς την προέλευση του ονόματός τους: παλαιοσλαβική με κουμανικό απώτερο έτυμο ή με απευθείας τουρκική προέλευση, η λέξη δηλώνει τον ελεύθερο που ζει νομαδικά. Αυτοί οι ανατολικοσλαβικοί πληθυσμοί (στους οποίους ίσως αναμείχθηκαν και ταταρικά και άλλα τουρκογενή στοιχεία) σχημάτισαν, από τον Ύστερο Μεσαίωνα, αυτόνομες στρατιωτικές κοινότητες στην περιοχή του Δνείπερου και του Δον, προσφέροντας συχνά τις στρατιωτικές υπηρεσίες τους ως μισθοφόροι στις δυνάμεις της περιοχής. Η πιο ονομαστή από τις κοινότητές τους είναι η επικράτεια του Ζαπαρόζε (ρ.)/ Ζαπαρίζια (ουκρ.) (ουκρ.: Запорізька Січ = Ζαπαρίζκα Σιτς/ ρωσ.: Запорожская Сечь = Ζαπαρόζσκαγια Σετς), κέντρο της οποίας είναι μια σειρά από οχυρωμένα νησιά στον Δνείπερο. Στις τάξεις των Κοζάκων ενσωματώνονται διαρκώς φυγάδες δουλοπάροικοι από τις δυο πλευρές των συνόρων (πολωνική και ρωσική) που ξεφεύγουν από τους φεουδάρχες τους για να ζήσουν ελεύθεροι.

Οι κοινότητες των Κοζάκων βρίσκονται εντός της πολωνικής επικράτειας. Τυπικά είναι υπήκοοι του πολωνικού στέμματος. Υπηρετούν στις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις είτε περιστασιακά είτε ως τακτικά στρατεύματα, διατηρώντας σχετική αυτονομία. Οι αρχηγοί τους καταλαμβάνουν στρατιωτικά και πολιτικά αξιώματα στο πλαίσιο της πολωνολιθουανικής Κοινοπολιτείας. Ωστόσο, από τις αρχές τουλάχιστον του 17ου αι. εμφανίζονται εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολωνών και Κοζάκων. Είναι σαφές ότι η Κοινοπολιτεία σκοπεύει να ξοδέψει λιγότερα χρήματα για τη στρατολόγηση Κοζάκων και έχει αποφασίσει να δίνει λιγότερα αξιώματα και εξουσίες στους αρχηγούς τους. Οι πιέσεις για εκπολωνισμό κι απάρνηση της Ορθοδοξίας, τα σχέδια για μετατροπή των αγροτών σε δουλοπάροικους, καθιστούν τις ισορροπίες όλο και πιο εύθραυστες. Η κρίση που σοβεί μοιάζει έτοιμη να εκδηλωθεί.

Β. Η περίοδος των αναταράξεων

Με ειρωνικό τρόπο, ακριβώς τη χρονική στιγμή που τερματίζεται ο Τριακονταετής Πόλεμος από τον οποίο η Πολωνία έχει πετύχει να γλιτώσει, η Κοινοπολιτεία εισέρχεται σε περίοδο έντονων αναταράξεων, η οποία θα σηματοδοτήσει την αμετάκλητη παρακμή της και θα οδηγήσει τελικά, ενάμισι αιώνα αργότερα, στον ολοκληρωτικό αφανισμό του πολωνικού κράτους. Η σπίθα που θα εξελιχτεί σε πυρκαγιά θα προέλθει από την Ανατολή. Κι ο άνθρωπος που θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις ονομάζεται Μπαγκντάν Χμελνίτσκι.

α.   Η εξέγερση του Μπαγκντάν Χμελνίτσκι: Ο Μπαγκντάν (δηλ. Θεόδωρος) Χμελνίτσκι (ουκρ. και ρωσ.: Богдан Хмельницький, πολ.: Bohdan Chmielnicki = Μπόχνταν Χμελνίτσκι) γεννιέται το 1595, πιθανώς στο Σουμπότιφ της Ουκρανίας, κοντά στο Τσιγκίριν, παιδί επιφανούς οικογένειας Κοζάκων. Τυγχάνει εξαιρετικής εκπαίδευσης, στο Κολλέγιο των Ιησουητών του Λβούφ/ Λβιβ και σε ορθόδοξα σχολεία του Κιέβου. Αποκτά πολύ καλή γνώση της ευρωπαϊκής Ιστορίας και μαθαίνει αρκετές γλώσσες (πολωνικά, λατινικά, γαλλικά και τουρκικά). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του (1617) υπηρετεί στα στρατιωτικά σώματα των Κοζάκων για λογαριασμό της Κοινοπολιτείας. Πολεμώντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα εδάφη της Μολδαβίας αιχμαλωτίζεται από τους Τούρκους κοντά στο Ιάσιο (1620) και περνά δυο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Απελευθερώνεται το 1622, όταν ο Πολωνός πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη, ο Κρζύστοφ Ζμπαράσκι καταβάλλει 30.000 τάλερ στους Τούρκους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Πολωνών στρατιωτικών που είχαν αιχμαλωτιστεί στη Μολδαβία.

Στα επόμενα χρόνια, ο Χμελνίτσκι θα αποδείξει τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές και στρατιωτικές του ικανότητες. Χαίρει της εκτίμησης των Κοζάκων συναδέλφων του και της πολωνικής αριστοκρατίας. Κερδίζει τίτλους κι αξιώματα. Όλα μοιάζουν ιδανικά για όλες τις πλευρές, μέχρι που ο Χμελνίτσκι θα έρθει σε σύγκρουση με τον νέο Πολωνό έπαρχο του Τσιγκίριν, τον Ντάνιελ Τσαπλίνσκι. Υπό τις οδηγίες του πανίσχυρου αριστοκράτη Αλεξάντερ Κονιετσπόλσκι, σκληροπυρηνικού οπαδού της πολιτικής του δραστικού περιορισμού των δικαιωμάτων των Κοζάκων, ο Τσαπλίνσκι επιχειρεί να αποσπάσει από τον Χμελνίτσκι το φέουδο του Σουμπότιφ. Ο Χμελνίτσκι προσπάθησε να διευθετήσει το πρόβλημα κάνοντας επανειλημμένα διαβήματα στις αρχές της Βαρσοβίας. Κατόπιν ακροάσεως, ο βασιλιάς Λαδισλάος Δ΄ Βάζα εξέδωσε απόφαση που αναγνώριζε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Χμελνίτσκι. Ωστόσο, η πλευρά Κονιετσπόλσκι-Τσαπλίνσκι συνέχισε τις προσπάθειές της και τον Απρίλιο του 1647 εξεδίωξε τον Χμελνίτσκι από το κτήμα του. Ο Κοζάκος ζήτησε νέα ακρόαση από τον βασιλέα. Αυτή τη φορά ο μονάρχης δίστασε να έρθει σε σύγκρουση μ’ έναν από τους ισχυρότερους ευγενείς του. Ο Χμελνίτσκι πείσθηκε ότι χρειάζονταν πιο δραστικές λύσεις. Στράφηκε προς τους Κοζάκους συντρόφους του.

Τα χρονικά της εποχής τονίζουν ως αιτία της εξέγερσης τη διαμάχη του Χμελνίτσκι με τους Πολωνούς ευγενείς. Εντούτοις, όσο ρόλο κι αν πράγματι έπαιξε αυτή η σύγκρουση, είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε ένα γεγονός που άλλαξε την Ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης με βάση μια προσωπική βεντέτα. Στην πραγματικότητα, είχαν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε οι Κοζάκοι να εκδηλώσουν δυναμικά τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική της πολωνικής αριστοκρατίας. Ύστερα από σειρά επαφών με όλους τους ισχυρούς Κοζάκους παράγοντες, ο Χμελνίτσκι εξελέγη αταμάνος τον Ιανουάριο του 1648 υποσχόμενος να διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματα των Κοζάκων. Οι διαπραγματεύσεις με τις πολωνικές αρχές δεν κατέληξαν πουθενά. Αναζητώντας συμμάχους για την ένοπλη σύγκρουση που φαινόταν αναπόφευκτη, ο Χμελνίτσκι ήρθε σε διαπραγματεύσεις με τον Τάταρο Χάνο της Κριμαίας, τον Ισλάμ Γ΄ Γκιράυ, ο οποίος του υποσχέθηκε στρατιωτική ενίσχυση και του έστειλε δύναμη ιππικού υπό τον Τουγάυ Μπέη.

Οι Πολωνοί αποφάσισαν να καταπνίξουν την εξέγερση των Κοζάκων το συντομότερο δυνατό. Ο Μικογουάι Ποτότσκι, Μέγας Αταμάνος του Στέμματος (δηλαδή στρατάρχης), έστειλε μια δύναμη 3.000 ανδρών, υπό τη διοίκηση του εικοσιτετράχρονου γιού του Στέφαν, για να αντιμετωπίσει τους Κοζάκους. Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στα Ζόφτι Βόντι, στην κεντρική Ουκρανία (ουκρ.: Жовтi Води, ρωσ.: Жёлтые Воды = Ζόλτιγιε Βόντι, πολ.: Żółte Wody = Ζόουτε Βόντυ, κυριολ. κίτρινα νερά), στις 28 Απριλίου 1648. Το βασικό πρόβλημα για τους Πολωνούς ήταν ότι η μισή δύναμή τους αποτελούταν από Κοζάκους οι οποίοι γρήγορα αποσκίρτησαν κι ενώθηκαν με τον στρατό του Χμελνίτσκι. Επιπλέον, οι ενισχύσεις που τους στάλθηκαν ήταν πάλι Κοζάκοι που προσχώρησαν αμέσως μετά την άφιξή τους στους εξεγερμένους. Οι Πολωνοί βρέθηκαν σε θέση δραματικής αριθμητικής αδυναμίας: 1.500 άνδρες έπρεπε να αντιμετωπίσουν 15.000 Κοζάκους και Τάταρους! Χάρη στο πυροβολικό τους και το επίλεκτο ιππικό των Ουσάρων, οι Πολωνοί αντιστάθηκαν για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Εξαντλημένοι και με μεγάλες απώλειες, επιχείρησαν να υποχωρήσουν το βράδυ της 15ης– 16ης Μαΐου: το τατάρικο ιππικό του Τουγάυ Μπέη και οι Κοζάκοι, υπό τη διοίκηση του χαρισματικού Μαξίμ Αλσάνσκι «Κριβανός» (παρατσούκλι που σήμαινε ο «Στραβομύτης», «αυτός με τη γαμψή μύτη»), τους επιτέθηκαν και τους κατέσφαξαν. Μετά την αρχική επιτυχία, οι Κοζάκοι του Χμελνίτσκι πετούν από νίκη σε νίκη. Τα Χριστούγεννα του 1648 ο Χμελνίτσκι μπαίνει στο Κίεβο ως ελευθερωτής και «ηγέτης της χώρας των Ρους», ενώ σε ολόκληρη την Ουκρανία οι αγρότες εξεγείρονται διώκοντας τους Πολωνούς ευγενείς που τους δυνάστευαν. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η αποτίναξη του ζυγού απελευθερώνει και τις δυνάμεις της βίας: την πληρώνουν τα συνήθη θύματα. Ο πολυάριθμος εβραϊκός πληθυσμός της Ουκρανίας υφίσταται τους χειρότερους διωγμούς.

Ο Χμελνίτσκι, παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις διαπραγματεύσεις, προσπαθεί να οργανώσει το κράτος του. Τα πράγματα όμως αρχίζουν να περιπλέκονται στα πεδία των μαχών. Τον Ιούνιο του 1651 υφίσταται σημαντική ήττα στο Μπερεστέτσκο, όπου τον προδίδουν οι μέχρι τότε σύμμαχοί του Τάταροι. Αναγκάζεται να συνάψει ανακωχή με μάλλον δυσμενείς όρους και προσπαθεί να αναζητήσει εξωτερικούς συμμάχους. Διαπραγματεύεται αρχικά με την Υψηλή Πύλη, αλλά οι Κοζάκοι του δεν είναι πρόθυμοι να γίνουν υποτελείς ενός αλλόθρησκου ηγεμόνα. Έτσι στρέφεται προς τη «φυσική» λύση: τον τσάρο Αλέξιο της Ρωσίας. Ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις συνάπτεται η Συνθήκη του Περεγιασλάβ (Ιανουάριος του 1654), βάσει της οποίας οι Κοζάκοι διατηρούν την αυτονομία τους αναγνωρίζοντας την επικυριαρχία του τσάρου. Τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί για όλους και μια νέα δύναμη κάνει την εμφάνισή της. Μόνο που δεν θα είναι η μόνη.

β.   Ο «Κατακλυσμός»: Είναι πλέον σαφές ότι το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει (πότε ακριβώς, όμως, άραγε;) κι ότι οι δυνάμεις της συντέλειας έχουν απελευθερωθεί. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο για τους δύο αρχικούς εμπόλεμους. Οι Κοζάκοι, που έχουν απωθήσει τους Πολωνούς από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, διαπιστώνουν ότι ο νέος τους σύμμαχος είναι εξαιρετικά παρεμβατικός και θέλει να έχει λόγο για τα εσωτερικά τους ζητήματα. Ταυτόχρονα, οι πρώην σύμμαχοί τους, οι Τάταροι, λεηλατούν ανεμπόδιστοι τα ουκρανικά εδάφη. Όσο για τους Πολωνούς, εκεί που νόμισαν ότι κατόρθωσαν να ελέγξουν τους Κοζάκους αντιπάλους τους, βρίσκονται μεταξύ δύο τουλάχιστον πυρών. Την ώρα που οι Ρώσοι ετοιμάζονται να εισβάλουν από τα ανατολικά, επιτίθενται στην Πολωνία οι Σουηδοί (Ιούλιος 1655). Αρχίζει αυτό που στην πολωνική Ιστορία καταγράφηκε ως ο (σουηδικός) «Κατακλυσμός» (Potop szwedzki). Το δυτικό τμήμα της Κοινοπολιτείας βρίσκεται γρήγορα υπό (προσωρινή έστω) σουηδική κατοχή, ενώ το ανατολικό το κατέχουν Κοζάκοι και Ρώσοι.

Ο ίδιος ο Χμελνίτσκι δεν θα καταφέρει να χειρισθεί με επιτυχία τις εξελίξεις. Διαπραγματευόμενος ταυτόχρονα με Σουηδούς και Ρώσους (μολονότι η Ρωσία θα κηρύξει τον πόλεμο στη Σουηδία, τον Ιούλιο του 1656), αντιμέτωπος με εσωτερικά προβλήματα κι έριδες, ο Κοζάκος ηγέτης θα κουραστεί. Τον Ιούλιο του 1657 θα υποστεί βαρύτατο εγεφαλικό επεισόδιο και πέντε μέρες αργότερα (27.7) θα πεθάνει.

Σ’ αυτήν την απελπιστική κατάσταση η Πολωνία θα βρει τις δυνάμεις να αντιδράσει. Δύο ευγενείς, ο Στέφαν Τσαρνιέτσκι και ο Μέγας Αταμάνος της Λιθουανίας Πάβεου Γιαν Σαπιέχα, θα οργανώσουν την πολωνική αντίσταση κατά των Σουηδών του Κάρολου Ι΄ Γουστάβου. Το 1657, οι δυνάμεις της Κοινοπολιτείας θα κατορθώσουν να εκδιώξουν τις σουηδικές δυνάμεις από τα πολωνικά εδάφη. Η Κοινοπολιτεία θα προσπαθήσει ακόμη και να προσεταιρισθεί εκ νέου τους Κοζάκους. Με τη Συνθήκη του Χάτζατς (ουκρ.: Γκάντιατς), το 1658, προσφέρεται ξανά στους Κοζάκους η δυνατότητα συνεργασίας με την Κοινοπολιτεία. Η πολωνική συνέλευση και ο βασιλιάς Ιωάννης Β΄ Καζιμίρ θα κυρώσουν τη συνθήκη, την οποία θα δεχθούν μέρος της συνέλευσης των Κοζάκων (της Στάρσυνας) και ο νέος αταμάνος Ιβάν Βυχόφσκι. Δεν θα συμβεί το ίδιο με την πλειονότητα των Κοζάκων. Η συνθήκη θα μείνει νεκρό γράμμα. Τα πράγματα δεν μπορούσαν να είναι ποτέ ξανά ίδια… Ο αγώνας για την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, που έχει πλέον πάρει τη μορφή ρωσοπολωνικής σύγκρουσης, θα τερματιστεί το 1667 με τη Συνθήκη του Αντρούσοβο. Η Πολωνία θα περιορίσει τις απώλειές της, διατηρώντας τα εδάφη δυτικά του Δνείπερου.

Έστω και πληγωμένη, η Πολωνία έχει ακόμη στιγμές δόξας μπροστά της. Ο λυτρωτής, άλλωστε, της Βιέννης από την οθωμανική πολιορκία του 1683 πρόκειται να είναι Πολωνός, ο βασιλιάς Ιωάννης Γ΄ Σομπιέσκι. Ωστόσο, τα τραύματα που της προκάλεσαν οι αναταράξεις που ξεκίνησαν με την εξέγερση του Μπαγκντάν Χμελνίτσκι δεν θα γιατρευτούν ποτέ.

ΙΙ.   Ο Σενκιέβιτς και το «Διά Πυρός και Σιδήρου»

Α.   Το πλαίσιο συγγραφής του έργου

Πραγματικά εθνικός συγγραφέας της Πολωνίας, ο νομπελίστας Χένρυκ Σενκιέβιτς (1846-1916), γεννήθηκε στη Βόλα Οκρζέισκα της ρωσοκρατούμενης ανατολικής Πολωνίας, παιδί ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας. Το έργο του χαρακτηρίζεται από τα δύο μεγάλα ιδεολογικά ρεύματα που σημάδεψαν τον 19ο αιώνα, τον ρομαντισμό και τον εθνικισμό. Κατεξοχήν εκπρόσωπος του πολωνικού αλυτρωτισμού, συγγράφει το «Διά Πυρός και Σιδήρου» (Ogniem i Mieczem) το 1884 με σκοπό να τονώσει το ηθικό των υπόδουλων συμπατριωτών του, είκοσι χρόνια μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Ιανουαρίου του 1863 κατά των Ρώσων. Το μυθιστόρημα, που δημοσιεύθηκε αρχικά σε συνέχειες στις πολωνικές εφημερίδες, αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με θέμα την Ιστορία της Πολωνίας κατά τον 17ο αιώνα. Τα άλλα δύο μέρη είναι ο «Κατακλυσμός» («Potop», 1886) και ο «Άρχοντας Βολοντιόφσκι» («Pan Wołodyjowski», pan είναι η πολωνική προσφώνηση για τον κύριο, 1888), που έχει μεταφραστεί και υπό τους τίτλους «Φωτιά στη Στέπα» και «Συνταγματάρχης Βολοντιόφσκι».

Παρά τους σαφείς πατριωτικούς σκοπούς του συγγραφέα, το «Διά Πυρός και Σιδήρου» είναι αρκετά πιστό στα ιστορικά δεδομένα. Προκειμένου να συγγράψει το έργο, ο Σενκιέβιτς μελέτησε τα αρχεία της πολωνικής αριστοκρατίας της εποχής και τα απομνημονεύματα επιφανών μελών της. Υπάρχουν βεβαίως σημεία που ο συγγραφέας επιχειρεί να εξάρει τον ηρωϊσμό των Πολωνών, συνολικά όμως το μυθιστόρημα διακρίνεται αιπό υψηλό βαθμό ιστορικής ακρίβειας. Οι ήρωες τους οποίους δημιούργησε η φαντασία του συγγραφέα συνυπάρχουν με πραγματικά πρόσωπα που σημάδεψαν τα γεγονότα της εποχής (τον βασιλέα Ιωάννη Β΄ Καζιμίρ, τον πρίγκιπα Βισνοβιέτσκι, τους αταμάνους των Κοζάκων Χμελνίτσκι και Βυχόφσκι, τον Τάταρο Τουγάυ Μπέη). Ακόμη κι ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος Γιαν Σκρζετούσκι είναι «χτισμένος» πάνω σ’ ένα ιστορικό πρόσωπο: τον υπερασπιστή της πόλης του Ζμπάραζ Μικογουάι Σκρζετούσκι. Επιπλέον, το έργο δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί απλοϊκό ως προς την πλοκή και τους βασικούς χαρακτήρες του. Άλλωστε στερείται ενός πραγματικά «κακού» ήρωα. Ο αντίζηλος του Σκρζετούσκι, ο Κοζάκος Γιούρι Μπόχουν είναι μεν βίαιος και απερίσκεπτος, αλλά επιδεικνύει θάρρος που υπερβαίνει τα όρια του ηρωισμού, ενώ ο έρωτάς του για την Ελένα είναι αληθινός.

Β.   Η υπόθεση του μυθιστορήματος

Ο Γιαν Σκρζετούσκι είναι ένας νεαρός Πολωνός ευγενής, αξιωματικός του επίλεκτου σώματος του ιππικού, των «Φτερωτών» Ουσάρων, ο οποίος βρίσκεται στην υπηρεσία του πρίγκιπα Γιερέμι Βισνοβιέτσκι. Επιστρέφοντας από αποστολή στην Κριμαία, κι ενώ βρίσκεται κοντά στο Τσιγκίριν σώζει έναν άνδρα που δέχεται επίθεση. Αποκαλύπτεται ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ο Μπαγκντάν Χμελνίτσκι τον οποίο επιχείρησαν να σκοτώσουν έμπιστοι του Τσαπλίνσκι. Ο Σκρζετούσκι συνεχίζει τον δρόμο του και πηγαίνει στο Τσιγκίριν όπου γνωρίζεται και αναπτύσσει σχέσεις φιλίας με τον Πολωνό ευγενή Γιαν Ονούφρυ Ζαγκουόμπα και τον Λιθουανό αριστοκράτη Λονγκίνους Ποντμπιπιέντα. Λίγες μέρες αργότερα, ξεκινά με τον Ζαγκουόμπα για το Λούμπνυ. Στον δρόμο συναντά κι ερωτεύεται την ορφανή νεαρή πριγκίπισσα Ελένα Κουρτσεβιτσούβνα, η οποία ταξιδεύει μαζί με τη θεία της. Η θεία καλεί τους αξιωματικούς στο οικογενειακό κτήμα της στο Ροζουόγκι. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, ο Σκρζετούσκι μαθαίνει ότι η θεία της Ελένας έχει υποσχεθεί να την παντρέψει με τον Κοζάκο συνταγματάρχη Γιούρι Μπόχουν (τον οποίο η ίδια η Ελένα απεχθάνεται γιατί τον έχει δει να σκοτώνει άνθρωπο μπροστά στα μάτια της). Ο ήρωας κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μεταπείσει τη θεία.

Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας Βισνοβιέτσκι στέλνει τον Σκρζετούσκι ως εκπρόσωπό του στο Ζαπαρόζε, ενώ ετοιμάζεται να ξεσπάσει η εξέγερση των Κοζάκων. Σε μια συμπλοκή ο ήρωας τραυματίζεται κι αιχμαλωτίζεται. Οι Κοζάκοι οδηγούν τον αιχμάλωτο στον αρχηγό τους, που δεν είναι άλλος από τον Χμελνίτσκι. Ο αταμάνος σώζει τον Σκρζετούσκι κι υπόσχεται να τον απελευθερώσει το συντομότερο δυνατό. Μέχρι να συμβεί αυτό, ο Γιαν παρακολουθεί ανήμπορος τη συντριβή των Πολωνών στα Ζόφτι Βόντι.

Ανακαλύπτοντας την «προδοσία» της θείας της Ελένας, ο Μπόχουν επιτίθεται στο Ροζουόγκι με σκοπό να απαγάγει την Ελένα. Στη σύγκρουση σκοτώνονται οι δύο εξάδελφοι της νεαρής, η θεία της στραγγαλίζεται από τους Κοζάκους του Μπόχουν και οι εξεγερμένοι χωρικοί πυρπολούν την έπαυλη. Η ίδια η Ελένα καταφέρνει να ξεφύγει.

Ελεύθερος πια, ο Σκρζετούσκι κατευθύνεται προς το Ροζουόγκι για να βρει την αγαπημένη του. Φτάνοντας αντικρίζει μόνο ερείπια. Πιστεύοντας ότι η Ελένα είναι νεκρή θρηνεί τον θάνατό της κι επιστρέφει στην υπηρεσία του Βισνοβιέτσκι. Εκεί, ο Ζαγκουόμπα τον πληροφορεί ότι η Ελένα είναι σώα κι ασφαλής στο Μπαρ. Ενώ ο ήρωας ετοιμάζεται να πάει στην πόλη αυτή για να συναντήσει την Ελένα πληροφορείται ότι οι δυνάμεις του Μπόχουν κατέλαβαν το Μπαρ. Στον απελπισμένο Σκρζετούσκι φτάνει η ψευτική πληροφορία ότι η αγαπημένη του δολοφονήθηκε σ’ ένα μοναστήρι του Κιέβου όπου την κρατούσαν αιχμάλωτη. Ο ήρωας πέφτει βαριά άρρωστος.

Μετά την ανάρρωσή του, ο Σκρζετούσκι μεταβαίνει στο Ζμπάραζ με σκοπό να οργανώσει την άμυνα της πόλης, την οποία ετοιμάζονται να πολιορκήσουν οι Κοζάκοι. Πολεμά με ηρωϊσμό κατά την πολιορκία. Για να σώσει την πόλη, αποφασίζει να περάσει μέσα από τις γραμμές του εχθρού και να συναντήσει τον βασιλιά Ιωάννη Καζιμίρ ζητώντας του ενισχύσεις. Επιτυγχάνει στην παράτολμη αποστολή του και σώζει την πόλη. Στο μεταξύ μαθαίνει ότι η Ελένα είναι ζωντανή. Οι δύο ερωτευμένοι συναντιούνται στο Λβούφ όπου και παντρεύονται. Μετά το τέλος της εξέγερσης του Χμελνίτσκι θα ζήσουν ευτυχισμένοι, αποκτώντας μια ντουζίνα και περισσότερα παιδιά (αυτό μπορεί να μη μας πολυφαίνεται ρομαντικό, αλλά τα ήθη κι έθιμα της εποχής ήταν μάλλον διαφορετικά από τα σύγχρονά μας).

Γ.   Μεταφορά στον κινηματογράφο: Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1999 (με ιδιαίτερη επιτυχία) από τον Πολωνό σκηνοθέτη Γιέρζυ Χόφφμαν. Τότε, επρόκειτο για την ακριβότερη πολωνική παραγωγή όλων των εποχών. Ο σκηνοθέτης κατόρθωσε να μεταφέρει κινηματογραφικά ολόκληρη την Τριλογία του Σενκιέβιτς, με την αντίστροφη όμως σειρά (1969: Άρχοντας Βολοντιόφσκι, 1974: Κατακλυσμός, με πρωταγωνιστή τον, γνωστό μας από τις ταινίες του Βάιντα, Ντάνιελ Ολμπρύχσκι). Στην ταινία του 1999, πρωταγωνίστησαν ο Μίχαου Ζεμπρόφσκι ως Γιαν Σκρζετούσκι, η μεγαλωμένη στη Σουηδία Ιζαμπέλλα Σκορούπκο ως Ελένα, ο Ρώσος Αληξάντρ Νταμαγκάροφ ως Μπόχουν κι ο Ουκρανός Μπαγκντάν Στούπκα ως Χμελνίτσκι (προσθέστε και τον Ολμπρύχσκι ως Τουγάυ Μπέη και τον Αντρζέι Σέβερυν ως πρίγκιπα Βισνοβιέτσκι). Η ταινία δέχθηκε κριτικές για κάποιες ανακρίβειες: κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε τη μάχη στα Ζόφτι Βόντι. Ωστόσο, πώς είναι δυνατόν να παρουσιασθεί με ακρίβεια σε κινηματογραφικό χρόνο μια μάχη που κράτησε κοντά τρεις εβδομάδες; Στην Πολωνία, κάποιοι την κατηγόρησαν κι ως φιλοουκρανική, λόγω του θετικού τρόπου με τον οποίο παρουσίαζε τους Κοζάκους. Αυτή όμως η επίκριση μοιάζει μάλλον με έπαινο, αποδεικνύοντας ότι ο σκηνοθέτης πέτυχε να δώσει μια αρκετά αντικειμενική εικόνα των εμπολέμων. Σε κάθε περίπτωση (και μολονότι το DVD της ταινίας είναι σχετικά δυσεύρετο), μπορείτε να σχηματίσετε προσωπική εντύπωση παρακολουθώντας αποσπάσματά της: τη Μάχη στα Ζόφτι Βόντι (με αγγλικούς υπότιτλους), σκηνές από την ίδια μάχη με μουσική υπόκρουση το εμβατήριο των Κοζάκων του Ζαπαρόζε, το ζεύγος των ερωτευμένων Γιαν και Ελένας, επέλαση των Ουσάρων με σκοπό την απελευθέρωση του Ζμπάραζ. καθώς και ολόκληρο το φιλμ, ατυχώς με κακό ντουμπλάρισμα στα ουκρανικά. Και, πάντως, ό,τι και να πείτε, οι σκηνές μάχης είναι εντυπωσιακότατες.

Ελπίζω να παραβλέψετε την αυτοαναφορικότητα της σημερινής ανάρτησης. Άλλωστε, πέρα από μια ρομαντική και ηρωϊκή ιστορία που σημάδεψε τα παιδικά μου χρόνια, υπάρχουν ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης για τους επόμενους αιώνες και τα οποία ακόμη και σήμερα ασκούν επιρροή στις νοοτροπίες λαών και στις πολιτικές κρατών. Κατά τα λοιπά, νομίζω ότι το είπαμε… Το 1647 ήταν παράξενη χρονιά!

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

41 Σχόλια to “Διά Πυρός και Σιδήρου”

 1. voulagx Says:

  Ρογήρε, (συγγνωμη που σου … «καταρρεω» την ελπιδα) οχι μονο δεν παρεβλεψα την αυτοαναφορικότητα της σημερινής ανάρτησής σου, αλλά την απολαυσα κιολας!
  Παιδικες θυμησες γαρ. Ευχαριστω.
  Καλο Πασχα – εστω και χωρις δεκαρα Τσακιστη!

 2. Snowball Says:

  Ρογήρε, καλημέρα.

  Άλλο ένα εξαιρετικό post, πραγματικά ανυπομονώ κάθε φορά για την επόμενη ανάρτηση… 🙂

 3. Πάνος Says:

  Έξοχο…

 4. Δύτης των νιπτήρων Says:

  Αναμονή που ως συνήθως άξιζε τον κόπο!
  Σαρμάτες ήταν και οι (μετέπειτα) ιππότες του Αρθούρου στην πρόσφατη, ιστορικιστική εκδοχή του μύθου στο σινεμά.
  Έχω τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο η Πολωνία του 17ου αιώνα ήταν «το πιο προοδευτικό ευρωπαϊκό κράτος από άποψη θεσμών». Ουσιαστικά έχεις μια φεουδαρχική δομή με εκλέκτορες. Γιατί όχι η Βενετία π.χ.;

 5. rogerios Says:

  voulagx, πολύ το χαίρομαι που απόλαυσες τα σημερινά αυτοαναφορικά! 🙂 Εγώ σ’ ευχαριστώ! Καλό Πάσχα κι από μένα (και μακάρι να έρθουν και τα φράγκα με κάποιο τρόπο μαγικό 😉 )!

  Snowball, καλημέρα και μερσί για τα καλά λόγια! Όπως διαπιστώνεις η αναμονή κρατά πάρα πολύ… 😉

  Πάνο, σ’ ευχαριστώ πολύ!

  Δύτη, μερσί! Καλά κάνεις κι έχεις τις επιφυλάξεις σου. Λέμε και καμιά υπερβολή να περνάει η ώρα 🙂 . Τώρα, γιατί η Πολωνία κι όχι η Βενετία; Γιατί μια αριστοκρατία φεουδαρχών κι όχι μια αριστοκρατία εμπόρων; Προφανώς και δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Πάντως: οι θεσμοί του ενετικού πολιτεύματος διαμορφώθηκαν οριστικά κατά τον Μεσαίωνα. Κατά τον 17ο αι. είναι πλέον πολύ παλαιοί και μάλλον διαπνέονται από έντονο συντηρητισμό: ουσιαστικά δεν υφίσταται πλέον καμία ανανέωση του σώματος των εχόντων πολιτικά δικαιώματα (οι οποίοι ως ποσοστό είναι απειροελάχιστο σε σχέση με τον πληθυσμό της Γαληνοτάτης). Αντίθετα, στην Πολωνία το ποσοστό του 10-15% είναι εντυπωσιακό για την εποχή. Συνεπώς, μπορούμε να μιλήσουμε για συντηρητικές οικονομικές δομές, οι θεσμοί μια χαρά «προοδευτικοί» μου φαίνονται. .) Τώρα , αν πρέπει να κάνουμε πρωτάθλημα προοδευτικότητας, έχεις δίκιο, το πράγμα θα είναι μπερδεμένο. Mea culpa, που αρέσκομαι στις πομπώδεις φράσεις.

 6. Καίτη Βασιλάκου Says:

  Ωραίο, Ρογήρε. Μάθαμε πάλι πράγματα που δεν ξέραμε. Είναι κι αυτή η ευρωπαϊκή ιστορία από το Μεσαίωνα και μετά τόσο μπερδεμένη που πρέπει κανείς για να τη μάθει, να αφήσει κατά μέρος όλες τις άλλες ασχολίες του. Καλό Πάσχα.

  • rogerios Says:

   Έχω την εντύπωση ότι, όσον αφορά το ελληνικό κοινό, η Ιστορία της Βορειοανατολικής Ευρώπης από τον Μεσαίωνα μέχρι και τον 17ο αι. είναι θέμα σχετικά (έως κι εντελώς) άγνωστο. Εγώ πάντως τη βρίσκω συναρπαστική κι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Τα ιστορικά γεγονότα της σημερινής ανάρτησης έχουν π.χ. διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη σύγχρονη πολωνική νοοτροπία.

   Καλό Πάσχα κι από μένα!

 7. Νέο Kid Στο Block Says:

  Ρογήρε, θα μπορούσα να κάνω μια βαρυσήμαντη δήλωση:
  «Δεν έχω τίποτε ουσιαστικό να σχολιάσω πάνω στο θέμα σου, γιατί δεν έχω ιδέα!»
  (φαντάσου λέει ν’ ακούσουμε κάποτε τέτοια δήλωση από πολιτευάμενο… δαγκωτό θα του τόριχνα!)
  Αλλά επειδή στην μπλογκο-πολιτική δε λέμε τέτοια και θέλω να τάχω καλά μαζί σου, δια το ενδεχόμενο να τάχεις πει σωστά (99,999% πιθανότητα 🙂 ), ανακράζω περιχαρής :
  Εξαιρετικό άρθρο με εμπεριστατωμένη ανάλυση και τεκμηρίωση ,Εύγε! 🙂

  ΥΓ. Ας μού επιτραπεί ,οφ δι ρέκορντ, να εκφράσω το θαυμασμό μου για το καινούργιο αβαταροκουστουμάκι του συναδέλφου στους 3I
  ( Indignados Ingenieros Infragieros) 🙂

  ΥΓ2. Καλές Γιορτές, με υγεία και δύναμη για ν’ αντέξουμε τα ζόρικα και παράλογα, σε όλους! (σχεδόν…)

  • rogerios Says:

   Έπ, τι έγινε, αγαπητέ Νεοκίδιε; Εξαντλήθηκες με τη Γρανάδα και δεν έχεις τίποτε να δώσεις για τα πολωνολιθουανικά; 🙂

   Μερσί για τα άλλα (και συμφωνώ απόλυτα για τη φοβερή αβατάρα του αγαπητού συναδέλφου σου στους 3Ι)! Και, καλές γιορτές με υγεία και δύναμη, όπως ακριβώς λες!

 8. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Πολύ ωραίο άρθρο, όπως πάντα, αλλά αυτό για την θρησκευτική ανεκτικότητα το δέχομαι με καναδυό κιλά αλάτι μόνο. Ασφαλώς ίσχυε για τους Εβραίους, έτσι εξηγείται ο μεγάλος αριθμός τους, που προήλθε και από μετανάστευση από δυτικώτερα, μπορεί έτσι να εξηγήται και η καλή φήμη περί θρησκευτικής ελευθερίας στην δυτική ιστοριογραφία, αλλά οι Εβραίοι ήταν μια μικρή σχετικά μειονότητα. Θρησκευτική ελευθερία δεν είχε η πλειονότητα του πληθυσμού, οι Ορθόδοξοι, οι οποίοι αντιμετωπίζονταν από τους Ουνίτες ασφαλώς καταπιεστικώτερα παρά οι Ουκρανοί που ζούσαν οθωμανοκρατούμενοι.

  Ένα άλλο αξιοσημείωτο θεματάκι είναι ότι αρχικά το κράτος άρχισε με τους Λιθουανούς να έχουν το πάνω χέρι, αν δεν κάνω λάθος, σύντομα όμως και μάλλον αναπόφευκτα υποσκελίστηκαν.

 9. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Και επίσης, όλα αυτά μάς κάνουν να καταλαβαίνουμε πόσο καμία σχέση με την ιστορία και την πραγματικότητα έχει η γράμμη Κώρζον και η γραμμή Όντερ-Νάισσε…

  • rogerios Says:

   Αθανάσιε, καλημέρα και σ’ ευχαριστώ!

   Πάμε να τα δούμε τα ζητήματα που θέτεις. Να βάλω λίγη σως ω πουάβρ βερ; Ας αποφύγουμε να κρίνουμε τα της θρησκευτικής ελευθερίας με σύγχρονα στάνταρ (ΟΚ, η Κοινοπολιτεία δεν θα την έβγαζε καθαρή στο ΕΔΔΑ). Σε μια εποχή που Καθολικοί και Προτεστάντες σφάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Πολωνία γλιτώνει απ’ όλα αυτά. Έπειτα, άλλα τα δεδομένα αντιμετώπισης των ορθοδόξων τον 16ο αι. κι άλλα το 1640. Τα πράγματα επιδεινώθηκαν σταδιακά, όσο εντεινόταν η τάση διαμόρφωσης ενιαίας «εθνικής»/ θρησκευτικής ταυτότητας. Και η κατάσταση περιπλέκεται γιατί οι Πολωνοί βρίσκουν σύμμαχους τους Ρουθηνούς αριστοκράτες που ασμένως εκπολωνίζονται, αφήνοντας τους υποτελείς τους σε συνθήκες μεγαλύτερης καταπίεσης.

   Για τον ρόλο των Λιθουανών. Δύσκολο να πούμε ότι η Λιθουανία είχε ακριβώς το πάνω χέρι. Ως το 1569 ο μονάρχης είναι Λιθουανός στην καταγωγή, αλλά το Δουκάτο αυτοδιοικείται. Ας πούμε ότι οι Λιθουανοί ήταν η αναγκαία προσθήκη για να γίνει η Πολωνία υπερδύναμη. Από κει και πέρα και μόνο τις αριθμητικές ισορροπίες να δούμε, ήταν λογικό η Πολωνία να έχει τον πρώτο λόγο (άλλη ώρα μπορούμε να κάνουμε και τη σύγκριση Πολωνολιθουανικής Κοινοπολιτίας και Αυστροουγγαρίας).

   Για τα σύνορα. Όπως ανασυστάθηκε το πολωνικό κράτος το ’19 ανταποκρινόταν στις τότε προσδοκίες των Πολωνών, μια και περιλάμβανε τις δύο σημαντικότερες πόλεις της Ανατολής που στη συνείδηση των Πολωνών ήταν δικές τους: Βίλνο/ Βίλνιους και Λβούφ/ Λβιβ. Πιο «παράλογα» ήταν τα σύνορα μετά τον Β΄ Π.Π. που μετέφεραν ένα ολόκληρο κράτος 200 χλμ. πιο δυτικά (με αποτέλεσμα οι ως τότε γερμανικές περιοχές της Δύσης να κατοικηθούν από πρόσφυγες της Ανατολής – ένα ωραίο παράδειγμα: το δυναμικό του πολωνικού πανεπιστημίου του Λβουφ μεταφέρθηκε σύσσωμο για να στελεχώσει το νέο παν/μιο του Βρότσουαφ, τ. Μπρεσλάου).

 10. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Δεν κρίνω την θρησκευτική κατάσταση με τα σημερινά μέτρα, αλλά ακριβώς με τα μέτρα της εποχής: αναφέρω ότι οι Οθωμανοί ήταν πιο ανεκτικοί.

  Η ουνιτική Μητρόπολη Κιέβου ιδρύθηκε λίγο μετά την Σύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας και είχε την αμέριστη υποστήριξη των κρατικών αρχών στο ιεραποστολικό/προσηλυτιστικό έργο της. Οι Ιησουίτες απέκτησαν ιδιαιτέρως επίφοβη φήμη μεταξύ των Ορθοδόξων. Η Σύνοδος της Βρέστης έγινε το 1596. Ορθόδοξοι επίσκοποι εξωρίζονταν, οι ναοί αποδίδονταν στους Ουνίτες, οι Ορθόδοξοι δεν είχαν πρόσβαση σε δημόσιες θέσεις (πρβλ. με το Χαλιφάτο στην Κων/πολη!) και τα λοιπά.

  Υποστηρίζοντας ότι βασίλευε τότε η θρησκευτική ανεκτικότητα ασφαλώς θα φαίνωνται σαν ψυχοπαθείς όσοι Ρώσσοι αντιδρούν λόγω Ουνίας σήμερα στον διάλογο με τους Καθολικούς ή αντιπαθούν τους Ουνίτες. Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι, έχουν ιστορικές ρίζες βαθειές. Υπάρχει το συλλογικό τραύμα ενός φτωχού, αγροτικού και συντηρητικού λαού, στον οποίο προσπάθησε μια εξωτερική και αλλόγλωσση κρατική εξουσία να αλλάξη το θρήσκευμα.

  Ξαναλέω, έχω την εντύπωση ότι αυτή η φήμη προέρχεται από μια καθαρά δυτική ματιά στην ιστοριογραφία, η οποία αντιμετωπίζει τους Ορθόδοξους σαν εξωτικό είδος και απλώς δεν τους γνωρίζει, ενώ γνωρίζει καλά τους διωγμούς των Εβραίων στην Δ. Ευρώπη και έτσι εκτιμά καλύτερα το καταφύγιο που βρήκαν ανατολικά.

  Κάτι άλλο: αναφέρεσαι σε Ουκρανούς και Λευκορώσους ακόμα στις αρχές του 17ου αιώνα. Εδώ οι Λευκορώσοι ακόμα σήμερα δεν έχουν αποφασίσει τι είναι, πώς εμφανίστηκαν με τόση βεβαιότητα τότε; Η ίδια η λέξη Ουκρανία έχει σχετικά πρόσφατη ιστορία και διατηρεί μια καλή θέση στο πάνθεον των εθνικιστικά χρωματισμένων γεωγραφικών ονομασιών. Έχει αλήθεια νόημα να λέμε ότι ο Α ή ο Β ήταν Ουκρανός πριν 500 ή 400 χρόνια; Υπήρχε τότε τάχα ουκρανική εθνική συνείδηση ή μόνο ορθόδοξη ή ρωσσική; Γιατί απουσιάζει από το άρθρο σου και υποθέτω από τις πηγές σου κάθε αναφορά σε Μεγαλορώσσους/Μικρορώσσους; Μήπως είναι και αυτό απόρροια της δυτικής ματιάς; Μήπως είναι αναχρονισμός;

  «με αποτέλεσμα οι ως τότε γερμανικές περιοχές της Δύσης να κατοικηθούν από πρόσφυγες της Ανατολής»

  Μμμμ, όχι μόνο «πρόσφυγες»…
  http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Vistula

  Μας προέκυψε η Πολωνία μεταπολεμικά και ως ναυτική δύναμη, με ναυπηγεία, με εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών… Και όλα αυτά από τον φόβο του Στάλιν…

  • rogerios Says:

   Αγαπητέ Αθανάσιε,

   καταρχάς να δηλώσω ότι νιώθω στ’ αλήθεια περήφανος κι ευτυχισμένος που τα σχόλια των φίλων του ιστολογίου προσθέτουν τόσα στην αξία του.

   Εν συνεχεία, να πω ότι πολύ καλά έκανες που διατύπωσες τις διαφωνίες σου όσον αφορά αυτό που θεωρείς «φιλοπολωνική» θεώρηση των πραγμάτων. Και, πράγματι, έχεις δίκιο, υπάρχει στη δυτική ιστοριογραφία αυτή η αντιμετώπιση των ορθοδόξων ως περίπου εξωτικών, ενώ η εξοικείωση είναι σαφώς μεγαλύτερη όσον αφορά τα αντιεβραϊκά πογκρόμ. Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνον αυτή η αντίληψη. Θα μου επιτρέψεις, επομένως, να εξακολουθώ να πιστεύω ότι η όποια ιστορική αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση κι ότι μέσα στον χρόνο υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις του βαθμού ανεκτικότητας ως προς τα θρησκευτικά ζητήματα.

   Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο, το να μιλάμε για ουκρανική ή λευκορωσική εθνική συνείδηση κατά τον 17ο αι. είναι σαφώς αναχρονισμός. Εδώ και σήμερα έχουμε τόσες αμφιβολίες και τόσο λίγες βεβαιότητες για τα θέματα αυτά. Ναι, αν υπήρχε κάποια «εθνική» συνείδηση αυτή ήταν πρωτίστως ορθόδοξη και δευτερευόντως «ρωσική», αλλά πάντως όχι ρωσική με τη σύγχρονη αντίληψη. Το σημειώνω και στο κείμενο, ο Χμελνίτσκι εμφανίζεται ως ηγέτης «της χώρας των Ρους» ή «της Ρους», με ό,τι αυτός ο όρος μπορεί να δηλώνει.

   ΟΚ, δεν ήταν μόνο πρόσφυγες αυτοί που αποίκησαν τις δυτικές περιοχές μετά τον Β΄ ΠΠ και σίγουρα υπήρξαν επιχειρήσεις που στόχευαν να διασφαλίσουν την εθνοτική «καθαρότητα» του πληθυσμού. Έχω επίσης την εντύπωση ότι όλα αυτά είχαν την έγκριση του μεγάλου πατερούλη Στάλιν (ή μήπως κάνω λάθος;).

   Σε κάθε περίπτωση, η συζήτησή μας μάλλον έχει μέλλον. Νομίζω όμως ότι το δήλωσα πως η ανάρτηση αυτή ξεκινά με βάση την πολωνική οπτική γωνία. 😉

 11. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Ρογήρε, ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Οι Πολωνοί ήταν, είναι και θα είναι από τους συμπαθέστερους λαούς της Ευρώπης λόγω των ιστορικών δεινών που τους έχουν επισωρεύσει Γερμανοί και Ρώσσοι.

  Αλλά και οι σημερινοί Ουκρανοί έχουν τραβήξει κάμποσα. 🙂

 12. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος Says:

  Ε καλά, διόρθωσέ μου όμως το «σημερινή» για να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος το βράδυ! 😉

 13. Ντίνος Says:

  Απολαυστικός όπως πάντα!
  Μου θύμισες τα Κλασικά Εικονογραφημένα και με τι λαχτάρα περίμενα κάθε φορά να πάρω στα χέρια μου το καινούργιο τεύχος.
  Δυστυχώς η συλλογή μου χάθηκε σε κάποια ανακαίνιση του πατρικού σπιτιού…
  Ελπίζω η δική σου να είχε καλύτερη τύχη 🙂

  • rogerios Says:

   Ντίνο, σ’ ευχαριστώ πολύ, τόσο για τα καλά λόγια, όσο και για το εξώφυλλο του περί ου ο λόγος τεύχους των Κλασσικών Εικονογραφημένων!

   Πράγματι, τα Κ.Ε. ήταν μεγάλη απόλαυση των παιδικών μας χρόνων. Ατυχώς ούτε η δικιά μου συλλογή είχε πολύ καλύτερη τύχη. Σώθηκε ένας μικρός μόνον αριθμός τευχών…

 14. Νέο Kid Στο Block Says:

  Το συγκεκριμένο, δεν το είχα διαβάσει σίγουρα. 🙂

  Ούτε εγώ έχω κρατημένα παλιά Κ.Ε. 😦

  Ίσως να φταίει (εκτός από την τσαπατσουλιά μου, που ευτυχώς την απέβαλα στα επιμελώς διατηρημένα Αστερίξ 🙂 ) το ότι ήταν σε μαλακό χαρτί και φθείρονταν εύκολα.
  Πάντως, η διαφορά στην ποιότητα απόδοσης (και εικονογράφησης) μεταξύ των διάφορων τίτλων ήταν εμφανής (και έγινε πιο εμφανής όταν διάβασα αρκετά από τα πρωτότυπα έργα αργότερα).
  Μολαταύτα, ήταν νομίζω μια έκδοση σταθμός και πολλά παιδιά γνώρισαν κι αγάπησαν τη διεθνή λογοτεχνία μέσα από τα Κ.Ε.
  Αλήθεια, ξέρει κάποιος φίλος αν πωλούνται παλιά τεύχη κάπου;

 15. Ντίνος Says:

  Για αγορά Κ.Ε. ρίξε μια ματιά εδώ:
  http://www.bkyriakidis.gr/800_10xA.htm
  Στην σελίδα δύο έχει και μονά τεύχη προς 2 ευρώ το ένα.
  Να σου πω, το σκέφτομαι κάποια στιγμή να αγοράσω μερικά τεύχη για να τα δώσω στον γιό μου, αν και είναι μόλις 3.5 χρονών ακόμα, γιατί είμαι περίεργος να δω τι επίδραση θα έχουν στις νέες γενιές.
  Εντάξει, λογικά τα νέα παιδιά πλέον έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία με ένα κλικ, αλλά από την άλλη βομβαρδίζονται καθημερινά από σκουπίδια, οπότε ίσως να είναι αναγκαίο πχ ένα ιστορικό ερέθισμα.

  Επίσης, από κάποια σάιτ μπορεί κανείς να κατεβάσει κάποια τεύχη, όπως πχ εδώ:
  http://101dim-thess.ucoz.com/load/ellhnik_k_mik/klassik_eikonografhm_na_85_te_chh/23-1-0-17
  αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι άλλο πράμα να κρατάς στα χέρια σου το πραγματικό περιοδικό…

 16. rogerios Says:

  Ντίνο, εύγε! Είσαι μεγάλη γάτα! Μερσί!

  Νεοκίδιε, δεν ξέρω αν θα γίνω μίζερος, αλλά η δικιά μου εντύπωση είναι ότι η διαφορά ποιότητας ήταν, φευ, εμφανής στα ελληνικής παραγωγής Κ.Ε. (κι αυτό μολονότι τα κείμενα ανήκαν πολλές φορές σε μεγάλα ονόματα, όπως π.χ. τον Β. Ρώτα).

  Και για να προσθέσω κι εγώ κάτι στη μουσική υπόκρουση της ανάρτησης, δύο κοζάκικα άσματα: ένα με τη χορωδία του κόκκινου στρατού κι ένα των κοζάκων του Ζαπαρόζε.

 17. Νέο Kid Στο Block Says:

  Α ρε Ντίνο, μπράβο κι ευχαριστώ! Κατέβασα ήδη «τη μηχανή του χρόνου» του Γουέλς και τους «Άθλιους»! Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι «Οι Άθλιοι» ήταν το πρώτο (ή απ’τα πρώτα) που διάβασα! Συγκινήθηκα λίγο που ξαναείδα και θυμήθηκα τη φοβερή εντύπωση που μού είχε κάνει η αρχική εικόνα του Αγιάννη που τον κατατρέχει ο βιομηχανικός καπνός στη μορφή του τρομερού Ιαβέρη! Μου το είχε χαρίσει ο αγαπημένος μου (μακαρίτης πια) θείος και σαν τώρα θυμάμαι να τον ρωτάω «οι άθλοι του Βίκτωρα;..όπως λέμε: οι άθλοι του Ηρακλή;» Βλέπεις δεν ήξερα τί σημαίνει «Άθλιοι» και το έμπλεξα με τους άθλους.
  «Διάβασέ το, και θα μάθεις τι είναι οι Άθλιοι..» μου απάντησε.
  Ρογήρε, συγγνώμη για τα αυτοαναφορικά (ξεφύγαμε κι απ’τους Πολωνούς γμτ.), αλλά ο Ντίνος με τα εξαίρετα ευρήματά του φταίει!
  Για τα ελληνικής παραγωγής σε σύγκριση με τ’άλλα, μάλλον έχεις δίκιο.

 18. Άρατο Φάντασμα Says:

  Ώπα! το «Διά πυρός και σιδήρου» περιέχεται στο λινκ του Ντίνου!
  Πάω για κατεβασιά και διάβασμα! 🙂

 19. Νέο Kid Στο Block Says:

  Λάθος υπογραφή παιδιά! Λε φαντόμ σέ μουά! 😳

  • rogerios Says:

   Ουπς, Νεοκίδιε! Τι πράγματα είναι αυτά; Διπλά νικ; Ποιος ξέρει τι κάνεις όταν τριγυρίζεις νυχτιάτικα στα ιστολόγια με τέτοιο χρηστώνυμο! 🙂

   Τέσπα, κατέβασα κι εγώ το Κ.Ε. «Διά Πυρός…» και, τι να πω; Συγκίνηση και νοσταλγία… αλλά και η αίσθηση ότι 30 χρόνια μετά τα πράγματα δεν ήταν όπως ακριβώς τα θυμόσουν. 😉

 20. Νέο Kid Στο Block Says:

  Ρογήρε ναι (αν έπιασα σωστά την αίσθησή σου), φαντάζουν λίγο παλιακά τα κείμενα και κυρίως η εικονογράφηση κάνει κρά ότι είναι μιας άλλης(φτωχικής σε μέσα) εποχής. Η σχετική μελαγχολία και απογοήτευσή μας είναι η διαχρονική μοίρα των γερόντων μάλλον. 🙂

  Φυλλομέτρησα (τρόπος του λέγειν βέβαια για το «σκρολ ντάουν») τους Άθλιους και σκεπτόμουν(όπως ο Ντίνος) τί και άν μπορεί να κάνει εντύπωση στη μεγάλη μου κόρη(6,5) που έχει ήδη ας πούμε δει την εξαιρετική ταινία(παρά τη συνήθη «απόκλιση» από το πρωτότυπο κείμενο) με τους Λίαμ Νίσον και εκείνον τον εγγλέζο ηθοποιάρα- που δε μούρχεται το όνομά του γμτ., στους ρόλους Αγιάννη και Ιαβέρη αντίστοιχα.
  Μάλλον την ίδια που έκανε στη μικρή μου (κοντά στα 4) ένα Βιουμάστερ που κάπου βρήκα και όλος χαρά την προέτρεψα να «δει και να θαυμάσει!»
  «Χαθαμάρα μπαμπά! Το βαριέμαι αυτό το βουμάθτερ…»

 21. rogerios Says:

  Αχ… αυτά τα περί γερόντων, τι τα ήθελες, βρε Νεοκίδιε; (η αλήθεια πονάει) 😉

  Ναι, η παιδική ανάμνηση ήταν πράγματι για κάτι το πολύ πιο εντυπωσιακό, αλλά τι να γίνει; Τα Κ.Ε. θα τα αγαπάμε έτσι κι αλλιώς. Λέω να κάνω κι εγώ το ίδιο τεστ στη δικιά μου κόρη (1,5 χρόνο μεγαλύτερη από τη δικιά σου) και θα σου πω. Χτες που είδε φευγαλέα το εξώφυλλο αναφώνησε ένα μεγαλοπρεπές «γουάου, τι είναι αυτό;», αλλά δεν είδαμε και τη συνέχεια. Κι εγώ φοβάμαι ότι η αντίδραση θα είναι παρόμοια, αλλά κρατώ και κάποιες ελπίδες (η… γεροντική αφέλεια).

  Η ηθοποιάρα που ψάχνεις είναι ο (Αυστραλός) Τζ. Ρας (βλ. εδώ). Εμένα μου άρεσε και η εκδοχή με Ντεπαρντιέ και Μάλκοβιτς. Υπόψη ότι ετοιμάζεται και καινούριο, χωρίς τα ονόματα να με συγκινούν απαραίτητα (αλλά ποτέ δεν ξέρεις).

 22. Νέο Kid Στο Block Says:

  Μπράβο, ο Ράς! (θυμάσαι τον συνονόματό του παικταρά της Λίβερπουλ; 🙂 ). Ηθοποιάρα!
  Όπως και οι Ντεπαρντιέ, Μάλκοβιτς βέβαια.
  Για την καινούργια έκδοση δεν ήξερα. Ο Χιού Τζάκμαν δεν είναι κακός ηθοποιός (ας του συγχωρήσουμε τα διάφορα Χ-men) αλλά αυτός ο Κρόου είναι σκέτος λαπάς ρε παιδάκι μου.
  Φαντάζομαι ότι θα είναι εξίσου άθλιος Ιαβέρης όσο καλός Μονομάχος. 🙂

  Αλλά θα είναι λέει μιούζικαλ (!!) . Δηλαδή ,θα πιαστούν χεράκι –χεράκι ο Αγιάννης με τον Ιαβέρη και η Φαντίνα με τους Θερναδιέρους και θα το ρίξουν στο καν-καν; (μάλλον για «καρμανιόλα» τους βλέπω) 😉

 23. Andreas Says:

  Τάρας Μπούλμπα, τι μου θύμισες τώρα… Η δική μου κόρη τώρα αρχίζει να διαβάζει, μόλις ξεπεταχτεί θα της χαρίσω ένα Κ.Ε. έτσι για να δω την αντίδρασή αλλά τι να πει στη γενιά του νιντέντο η παλιά εικονογράφηση (μήπως όμως;). Και για είναι εποικοδομητικό (για μένα) το σχόλιο : Δραγώνοι και Ουσάροι είναι διαφορετικές ονομασίες για το ίδιο στρατιωτικό σώμα;
  Υ.Γ. Άψογη δουλειά (ως συνήθως)

  • rogerios Says:

   Μερσί, Αντρέα!

   Πράγματι ο Ταράς Μπούλμπα είναι ένα ακόμη αγαπημένο παιδικό ανάγνωσμα.
   Για να δούμε, πάντως, πώς θα πάει τελικά το τεστ με τις κόρες μας κι αν θα βρουν κι εκείνες τα Κ.Ε. ενδιαφέροντα, σχεδόν όσο κι εμείς. 😉
   Όσον αφορά το ερώτημά σου: μολονότι και οι δύο όροι αναφέρονται σε μονάδες ιππικού (κατά κανόνα πρόκειται για ελαφρύ ιππικό), για διάφορους λόγους Ουσάροι και Δραγώνοι δεν ταυτίζονται.

 24. χαρη Says:

  τί γοητευτική η ιστορία (σου) για την ανάγνωση τής ιστορίας Ρογήρε!

  μένω εκεί προς το παρόν, και για τα άλλα θα επανέλθω…

  υγ: θέλουμε κι άλλα «αυτοαναφορικά» 😀

  • rogerios Says:

   Ευχαριστώ πολύ και θα περιμένω να επανέλθεις για περισσότερα!

   Για τα «αυτοαναφορικά», τώρα. Όπως θα έχεις καταλάβει προσπαθώ να τα αποφύγω (τουλάχιστον στο βασικό κείμενο, τα σχόλια είναι άλλη υπόθεση). Υποθέτω ότι αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό ντροπαλοσύνης και προσπάθειας αυτοπειθαρχίας. Κάποιοι έχουν την ικανότητα να παρουσιάζουν βιωματικά στοιχεία με τρόπο λογοτεχνικό ή έστω λογοτεχνίζοντα. Αυτό το χάρισμα δεν το έχω, οπότε κινδυνεύω να πέσω στην (απείρως συχνότερη) άλλη κατηγορία, αυτήν όπου τα αυτοαναφορικά αποπνέουν μοναχά έπαρση κι οίηση. Οπότε, μας μένουν οι λιγοστές περιπτώσεις που το ίδιο το θέμα (όπως εδώ) με οδηγεί να παραθέσω κάτι πιο προσωπικό (έ, όλο και κάτι θα μου ξεφύγει και στο μέλλον 😉 )..

   Μπορώ πάντως να εγγυηθώ ότι όλα τα θέματα που ανεβάζω σε ποστ με έχουν συγκινήσει.

 25. Cadmian Says:

  Ενημερωτικά πάντα (γιατί δεν έχω να σχολιάσω κάτι για το άρθρο, πέραν του ότι είναι άριστο όπως πάντα), τεύχη των κλασικών εικονογραφημένων μπορείτε να βρείτε στα περίπτερα της ελληνικής επαρχίας (η οποία ξεκινάει στα 25 χλμ έξω από την Αθήνα προς όλες τις κατευθύνσεις), ασχέτως νομού, με συχνότητα εμφάνισης ένα πακέτο διαφόρων τευχών ανά δίμηνο (πάνω κάτω).

  Υποθέτω ότι υπάρχει ακόμη μπόλικο στοκ στις διάφορες αποθήκες των διανομένων τύπου, οπότε που και που ρίχνετε μια ματιά στη γωνιά των παιδικών και μπορεί να εκπλαγείτε. .

 26. ♣ nigromontanus Says:

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον, όπως και οι άλλες δημοσιεύσεις σας.
  Κάτι σχετικό με την γειτονική Ρωσία, τον ευρύτερο Ευρωπαικό Βορρά και το προηγούμενο ιστορικό πλαίσιο, από τη σκοπιά των εικαστικών τεχνών
  Αντρέϊ Ρουμπλιόφ: Αγιογράφος του Μεσαίωνα ή Βόρειος Αναγεννησιακός;
  http://nigromont.wordpress.com/2013/02/28/%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%8a-%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b9%cf%8c%cf%86-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1/

 27. rogerios Says:

  Καλώς ορίσατε ως σχολιαστής του ιστολογίου! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Και πρέπει να πω ότι η ανάρτηση στο ιστολόγιό σας έχει πράγματι ενδιαφέρον. Καλώς βρεθήκαμε, επομένως! 🙂

 28. Mindkaiser Says:

  Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μου είχε ξεφύγει αυτή η ανάρτηση. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ βέβαια.

  Η δική μου μύηση στα γεγονότα ήρθε από τον Τάρας Μπούλμπα του Γκόγκολ (καλό, αν και αγαπημένο παραμένει το «Οι πεθαμένες ψυχές». Το δια πυρός και σιδήρου δεν το έχω διαβάσει, αλλά η ανάρτησή σου με ιντρίγκαρε αρκετά ώστε να το αναζητήσω. Επιφυλάσσομαι. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Αρέσει σε %d bloggers: